Лекции.Орг


Поиск:




Вихідні данні для проектування. Техніко-економічні обґрунтування (ТЕО) проектування та будівництва




Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації на нове будівництво і реконструкцію будинків і споруд цивільного призначення та на нове будівництво, реконструкцію і технічне переоснащення об'єктів виробничого призначення встановлюється ДБН А.2.2-3-2004 Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва [30].

Проектна документація для будівництва має відповідати положенням законодавства, регіональних та місцевих правил забудови, а також вимогам нормативів та нормативних документів. Проектні та вишукувальні роботи виконуються на підставі договорів (контрактів), укладених між замовниками і проектувальниками (ст. 324 Господарського кодексу України) [23]. Договір можна укладати на виконання передпроектних робіт, комплексу проектних робіт, вишукувальних робіт, окремих стадій та розділів проекту. Не допускається розроблення проектної документації без інженерних вишукувань на нових земельних ділянках, а при реконструкції об'єктів - без уточнення раніше виконаних інженерних вишукувань.

Проектування об'єктів здійснюється з дотриманням законодавства України на підставі вихідних даних. Вихідні дані для виконання проектних робіт на відповідній стадії замовник зобов'язаний надати до початку виконання проектно-вишукувальних робіт.

До складу вихідних даних належать:

1. Архітектурно-планувальне завдання (АПЗ).

2. Технічні умови щодо інженерного забезпечення об'єкта (ТУ).

3. Завдання на проектування.

4. Інші вихідні дані.

1. Архітектурно-планувальне завдання надаються замовникові в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.99 № 2328 [31]. Завдання на проектування замовник складає сам або доручає проектувальнику за окрему плату.

Місця розташування об'єктів визначаються місцевими органами містобудування та архітектури на підставі дозволу на будівництво виконавчих органів місцевого самоврядування, а також затверджених чинних містобудівних документів [24; 32; 33; 34; 35; 36; 37; 38; 39; 40; 41; 42; 43].

Для вибору земельної ділянки (траси) для будівництва місцевими органами виконавчої влади за зверненням замовника створюється комісія, до складу якої входять відповідальні представники: замовника проектної документації; проектувальника (генерального проектувальника); місцевого органу землевпорядкування; виконавчого органу місцевого самоврядування, до безпосереднього відання якого відноситься земельна ділянка; органу містобудування та архітектури; органу охорони навколишнього природного середовища; органу державного санітарного нагляду; інших органів державного нагляду залежно від специфіки об'єкта. Для об'єктів виробничого призначення - також представники територіальних організацій у промисловому будівництві, промисловому транспорті, газопостачанні, комунальному теплопостачанні, водопостачанні, каналізації і промислових гідротехнічних спорудах (залежно від характеру об'єкта). За необхідності до складу комісії можуть включатися представники інших зацікавлених організацій.

Земельна ділянка для будівництва вибирається згідно з земельним, водним, лісовим та іншим законодавством на підставі загальних (попередніх) відомостей про геологічні та гідрогеологічні умови земельної ділянки (траси) та орієнтовну загальну оцінку впливу об'єкта на навколишнє середовище та можливий вплив навколишнього середовища на об'єкт.

2. Т ехнічні умови щодо інженерного забезпечення об'єкта повинні передбачати виключно ті роботи і в тих обсягах, які необхідні для здійснення інженерного забезпечення проектованого об'єкта [44].

3. Замовлення на проектування об'єкта проектувальник одержує через замовника або за підсумками архітектурного конкурсу чи торгів (тендерів), порядок проведення яких встановлений законодавством [45]. Завдання на проектування затверджує інвестор або за його дорученням замовник, погоджує проектувальник. Склад завдання на проектування може змінюватися відповідно до особливостей об'єктів, що проектуються, і умов будівництва. Орієнтовні склад та характеристики приміщень, їх функціональні особливості розробляються у складі планово-технологічного завдання, як додаток до завдання на проектування [5; 46; 47; 48; 49; 50; 51; 52].

Завдання на проектування містить перелік основних даних та вимог:

1) Назва та місцезнаходження об'єкта.

2) Підстава для проектування.

3) Вид будівництва.

4) Дані про інвестора.

5) Дані про замовника.

6) Джерело фінансування.

7) Необхідність розрахунків ефективності інвестицій.

8) Дані про генерального проектувальника.

9) Дані про генерального підрядника.

10) Стадійність проектування з визначенням затверджувальної стадії.

11) Інженерні вишукування.

12) Вихідні дані про особливі умови будівництва (сейсмічність, група складності умов будівництва на просадних грунтах, підроблювані і підтоплювані території тощо).

13) Основні архітектурно-планувальні вимоги і характеристики запроектованого об'єкта.

14) Черговість проектування та будівництва, необхідність виділення пускових комплексів.

15) Вказівки про необхідність:

- розроблення окремих проектних рішень в декількох варіантах і на конкурсних засадах;

- попередніх погоджень проектних рішень із зацікавленими відомствами;

- виконання демонстраційних матеріалів, макетів і креслень інтер'єрів, їх склад та форма;

- виконання науково-дослідних та дослідно-експериментальних робіт у процесі проектування і будівництва;

- технічного захисту інформації.

16) Дані про вид палива та попередні погодження щодо його використання, якщо передбачається власне теплопостачання.

17) Потужність або характеристика об'єкта, виробнича програма.

18) Вимоги до благоустрою майданчика.

19) Вимоги до інженерного захисту територій і об'єктів.

20) Основні вимоги щодо інвестиційних намірів.

21) Вимоги щодо розроблення розділу "Оцінка впливів на навколишнє середовище".

22) Вимоги з енергозбереження та енергоефективності.

23) Дані про імпортні технології і (або) науково-дослідні роботи, які пропонує застосувати замовник.

24) Вимоги до режиму безпеки та охорони праці.

25) Вимоги до розроблення спеціальних заходів.

26) Призначення нежитлових поверхів.

27) Перелік будинків та споруд, що проектуються у складі комплексу.

28) Необхідність підготовки ТУ на стадіях ЕП, ТЕО (ТЕР), якщо такі стадії передбачені.

4. Інші вихідні дані - конкретний перелік вихідних даних, які надаються замовником, визначається при підписанні договору (контракту) на виконання відповідних стадій проектування.

Перелік вихідних даних, які надаються замовником:

1) Завдання на проектування (завдання на проектування об'єктів виробничого призначення погоджується з територіальними організаціями згідно з ДБН А.2.3-1) [41].

2) "Акт вибору майданчика (траси)" або "Акт обстеження майданчика".

3) Рішення виконавчого органу місцевого самоврядування про надання дозволу на будівництво.

4) Архітектурно-планувальне завдання на проектування.

5) Наявні містобудівні планувальні матеріали, проекти детального планування і забудови, генеральні плани, схеми генерального плану промвузлів (промрайонів) або рішення територіальної організації з нанесенням меж ділянки, наміченої для проектування.

6) Технічні умови на приєднання запроектованого об'єкта до інженерних мереж і комунікацій з термінами їх дії не менше нормативної тривалості проектування та будівництва.

7) Особливі умови зацікавлених організацій, у тому числі Державної інспекції з енергозбереження.

8) Дані про види застосовуваних будівельних конструкцій, виробів, імпортного обладнання з показниками енергоефективності, якщо це відомо замовнику.

9) Наявні топографічні плани.

10) Наявні висновки щодо інженерно-геологічних, гідрологічних та екологічних умов (особливостей) території.

11) Наявні матеріали щодо існуючої забудови (обмірювальні креслення, технічні дані) та зелених насаджень.

12) Відомості про підземні споруди, підземні та наземні комунікації та їх технічний стан.

13) Матеріали інвентаризації, оціночні акти, рішення органів місцевого самоврядування про знесення і характер компенсації за будинки та споруди, зелені насадження, які підлягають знесенню.

14) Дані для розроблення рішень з організації будівництва (за необхідності) і складання кошторисної документації.

15) Дані про види застосовуваного палива та дозвіл на його використання.

16) Для виконання проектних робіт з реконструкції - висновки про результати обстеження будівельних конструкцій, обмірювальні креслення, відомості про послідовність перенесення діючих інженерних мереж та комунікацій.

17) Для об'єктів виробничого призначення додатково подаються такі матеріали:

- висновки територіальних організацій у будівництві щодо розміщення об'єктів будівництва;

- дані технічних проектів на машини та обладнання з тривалим циклом розроблення, конструювання і виготовлення;

- номенклатура продукції, виробнича та розрахункова програми;

- креслення і технічні характеристики продукції підприємства;

- відомості про імпортне та вітчизняне обладнання або креслення на нетипове та нестандартизоване обладнання з показниками енергоефективності;

- необхідні дані щодо виконаних науково-дослідних робіт, пов'язаних з утворенням нових технологічних процесів і обладнання;

- дані з інвентаризації існуючих на підприємствах (будинках, спорудах) джерелах забруднення при реконструкції;

- матеріали, одержані від організацій державного нагляду, про стан водойм, атмосферного повітря, ґрунту, геологічні умови, флору, фауну, наявність об'єктів природно-заповідного фонду, їх статус та охоронні зони;

- при забудові площ залягання корисних копалин - дозвіл на забудову, виданий органами місцевого самоврядування, згідно з ДБН А.2.2-3-2004.

18) При реконструкції діючих об'єктів:

- висновки та матеріали, виконані за результатами обстеження діючих виробництв, конструкцій будинків та споруд;

- технологічні планування діючих виробництв (цехів), ділянок зі специфікацією обладнання і відомостями про його стан;

- умови на розміщення інвентарних тимчасових будинків і споруд, підйомно-транспортних машин та механізмів, місць складування будівельних матеріалів тощо;

- переліки існуючих будинків (приміщень) і споруд, підйомно-транспортних засобів підприємства (будинку, споруди), які можуть бути використані в процесі виконання будівельно-монтажних робіт;

- інші необхідні дані.

Техніко-економічні обґрунтування (ТЕО) проектування та будівництва розробляється для об'єктів виробничого призначення, які потребують детального обґрунтування відповідних рішень та визначення варіантів і доцільності будівництва об'єкта. Техніко-економічні обґрунтування (ТЕО) розробляється на підставі завдання на проектування та вихідних даних.

Техніко-економічні обґрунтування (ТЕО) обґрунтовує потужність виробництва, номенклатуру та якість продукції, якщо вони не задані директивно, кооперацію виробництва, забезпечення сировиною, матеріалами, напівфабрикатами, паливом, електро- та теплоенергією, водою і трудовими ресурсами, включаючи вибір конкретної ділянки для будівництва, розрахункову вартість будівництва та основні техніко-економічні показники.

При підготовці т ехніко-економічного обґрунтування (ТЕО) повинна здійснюватись всебічна оцінка впливів планованої діяльності на стан навколишнього середовища (ОВНС); відповідність рішень архітектурним, енергозберігаючим та іншим вимогам згідно із завданням на проектування.

Склад т ехніко-економічного обґрунтування (ТЕО).

1) Вихідні положення, в яких відображається технічна можливість та економічна доцільність нового будівництва або реконструкції об'єктів виробничого призначення.

2) Обґрунтування проектної потужності об'єкта, передбачуваного асортименту продукції, запланованої до випуску, а також міркування щодо її збуту.

3) Обґрунтування чисельності нових або додаткових робочих місць виробничого персоналу.

4) Дані про наявність сировинної бази, про забезпечення основними матеріалами, енергоресурсами, напівфабрикатами, трудовими ресурсами з обґрунтуванням можливості їх використання або одержання.

5) Обґрунтування розміщення об'єкта та вибір майданчиків для будівництва.

6) Дані інженерних вишукувань.

7) Оцінка впливів на навколишнє середовище (ОВНС).

8) Схеми генплану та транспорту.

9) Основні рішення з інженерної підготовки території і захисту об'єкта від небезпечних природних чи техногенних факторів.

10) Основні технологічні, будівельні та архітектурно-планувальні рішення.

11) Основні рішення та показники з енергоефективності, порівняння варіантів, облік і використання вторинних та поновлюваних ресурсів, з охорони праці.

12) Можливі терміни будівництва.

13) Основні положення з організації будівництва.

14) Заходи щодо технічного захисту інформації.

15) Основні рішення з санітарно-побутового обслуговування працюючих.

16) Основні рішення з вибухопожежної безпеки виробництва.

17) Ідентифікація та декларація безпеки об'єктів підвищеної небезпечності.

18) Техніко-економічні показники.

19) Завдання на проектування.

20) Обґрунтування ефективності інвестицій.

21) Висновки та пропозиції.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1843 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

996 - | 939 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.