Лекции.Орг


Поиск:




Елементи, які використовуються в дерев'яному щитовому будівництві




 

Збірні дерев'яні рамні елементи розрізняються, в основному, за своєю статичної функції (несучі, ненесучі), розмірами структурі (не вентильовані, вентильовані) і по функції, яку вони виконують в будівлі. Відповідно до цього використовуються:

• малі несучі щитові елементи від 1 до 1,25 м з вентильованої або невентильованої структурою, застосовувані як зовнішніх стін і внутрішніх перегородок;

• великі щитові елементи довгою до10м з вентильованим або невентильованої структурою, застосовувані для зовнішніх стін, внутрішніх перегородок, а також у вигляді елементів даху і підлоги;

• великі несучі щити в з'єднанні з просторовими елементами; величина розлогих елементів приблизно 2,4 × 8,8 м;

• несучі малі щити з багатошаровою структурою, використовувані як внутрішні перегородки;

• ненесучі великі щити з багатошаровою структурою, використовувані як внутрішніх перегородок.

 

Несучі малі щити

 

Несучі дерев'яні рамні елементи виготовляються як малогабаритні, висотою в поверх, будівельні деталі на основі певної системи розмірів і використовуються в якості внутрішніх перегородок або зовнішніх стін. Вони складаються з статично ефективних стійок суцільного перетину, балок, ригелів, нижніх і верхніх обв'язок фахверкової конструкції. Утворені таким чином рами обшиваються з двох сторін або вставляються в каркас і заповнюються всередині теплоізоляційними матеріалами. У прорізи рам вставляються двері і вікна. Кожен рамний елемент анкерно скріплюється на своїй нижній обв'язці з встановленою збоку нижній конструкцією. Із стінами і між собою рамні елементи скріплюються своїми стійками. Вертикальні навантаження передаються нижньої конструкції через стійки і окремі рамні елементи. Горизонтальні навантаження сприймаються обшивкою або додатковими, вбудованими в структуру стіни рамними елементами з дерев'яних плит. Розміри рамних елементів визначаються різними факторами:

• чим менше збірні стінові елементи, тим різноманітніше можна на основі планувальної сітці комбінувати планувальні рішення для різних будівельних завдань;

• передача навантажень від даху за допомогою балок або елементів покрівельних плит визначає положення вертикальних стійок суцільного перетину; несучі балки конструкції даху лежать, у свою чергу, на стійках;

• залежні від умов виробництва розміри матеріалів обшивки чи заповнення (наприклад, азбестоцементу, гіпсокартону або інших деревних плит) визначають ширину елементів, а також розміри таких частин будівлі, як двері, вікна, опалювальні елементи, освітлювальне устаткування тощо;

• економічні міркування, пов'язані з транспортними та монтажними роботами, грають роль при визначенні ширини і, отже, ваги елементів. Малоформатні рамні елементи можна, наприклад, складати в штабелі або монтувати з меншим використанням будівельних машин.

 

В даний час дерев'яні рамні елементи при індустріальному виготовленні зазвичай обшивають. Матеріали обшивки як зсередини, так зовні прибивають цвяхами до верхньої обв'язки фахверкової конструкції; подбалкі, стійки і ригелі (зазвичай звані також ребрами) приклеюють і закріплюють скобами або пригвинчують. Окремі несучі деталі рам і місце їх сполук використовуються таким чином захищеними від атмосферних впливів. Число швів обмежується швами між окремими рамними елементами і крайовими швами приєднання вікон і дверей.

 

 

 

8. Малі щити з обшивкою.

 

9. Малі щити із заповненням.

 

 

10. Малі щити із заповненням.

У відмінності від обшивки при заповненні дерев'яних рамних елементів всі місця силових з'єднань між окремими суцільними дерев'яними частинами виявляються відкритими для впливу вологи і температурних коливань. Теж саме відбувається при приєднанні заповнюють матеріалів (наприклад, профільованих дощок, азбестоцементних або деревостружкових плит) до дерев'яних рам. У результаті такого конструктивного принципу в малих і великих щитах виявляється велика кількість багаторазово навантажених швів, що створює при деталировке особливу проблему.

Серійне виробництво та індивідуальне проектування

 

Здавалося б, що поняття (серійне виробництво) і (індивідуальне проектування) укладають у собі несумісні протиріччя. Чи можна взагалі передбачити при випуску великої серії індивідуальні, мінливі запити споживачів? Звичайно, тільки серійне виробництво може скоротити терміни і вартість будівництва. Цьому протистоїть, однак, прагнення споживача до більш індивідуальним з функціональної і естетичної точок зору проектуванню свого житла і відповідністю будівельної системи змінюються з часом запитам. Отже, серійне виробництво будівель заданого типу не може розглядатися як оптимальне рішення, хоча і тут можуть бути в обмеженій мірі прийняті до уваги індивідуальні уявлення про житло. В основному треба робити упор на стандартизацію будівельних елементів, комбінування яких дозволяє здійснювати диференційоване планування в самих різних областях застосування.

Індивідуальні побажання щодо форми будівель повинні, однак, враховувати особливості стандартних будівельних систем. Зусилля, спрямовані на те щоб прикрити сліди стандартного виготовлення такими додатковими заходами, як облицювання клінкером або штукатурка місця з'єднання стінових елементів, не відповідають технічним даним стандартизації і не є особливо економічними. Будівельні елементи з деревини повинні проходити природний процес (роботи) дерева, що вимагає швів з вирівнюванням і допусками. Ці шви не повинні закриватися додатковими твердими матеріалами. Дерев'яні будівельні елементи можуть досягти високого ступеня заводського виготовлення, процес монтажу на будівельному майданчику займає порівняно мало часу і тому мало залежить від атмосферних умов. Однак додаткова, що закриває облицювання виконується на місці, після монтажу елементів, що означає додаткову витрату часу і збільшення обсягу ручних робіт, якість яких до того ж залежить від продуктивності місцевих підприємців. Дерев'яне щитове будівництво слід приймати таким, яке воно є, це раціональний, що економить кошти і час, що забезпечує високу точність виконання метод з використанням будівельного матеріалу, оціненої вже багато століть тому. Несучі елементи, огороджувальні конструкції і сполучні шви при правильному виконанні можуть мати цілком задовільну форму.

 

 

3, Монтаж великих щитів елементів на стрічковому фундаменті

4, Просторові елементи

5, Шов як технічна особливість збірної будівельної системи розчленовує площину фасаду і підкреслює елементи конструкцій в цілому

6, Дерев'яний щитової житловий будинок

7, Дитячий садок з дерев'яних щитів

 

 

Області застосування

Дерев'яне щитове будівництво з використанням дерев'яних рамних елементів доцільно, головним чином, при зведенні одноповерхових будівель, наприклад, шкіл, дитячих садів, бюро і житлових будинків.

Через брак шкільних приміщень та підвищеної потреби дитячих садах отримали розвиток демонтуються школи і дитячі сади, які можна в разі необхідності за короткий термін розібрати і знову побудувати на новому місці. З таких тимчасових рішень виникли збірні будівельні системи, розраховані на тривалий термін. Паралельно йшов розвиток збірних житлових будинків, головним чином на одну або дві сім'ї. Їх також можна зводити у відповідності з будівельними правилами та умовами дерев'яним щитовим способом, в одно-або двоповерховому виконанні.

Таким чином дерев'яне щитове будівництво більше всього придатне для тимчасових або постійних будівель, що володіють не більшою вагою, що вимагають незначної завантаження транспорту і легко монтуються, які можуть бути реалізовані дешево і в короткий термін.

Межі будівництва з дерев'яних щитів визначаються, з одного боку, несучою здатністю матеріалу, а з іншого - будівельними умовами, особливо умовам протипожежного захисту. Так, житлові будинки з дерев'яних рамних елементів можуть мати тільки до двох повних поверхів, для інших областей застосування, наприклад для будівництва шкіл, діють спеціальні будівельні правила.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 385 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

811 - | 734 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.