Лекции.Орг


Поиск:




Несучі поперечні і поздовжні стіни




У будівельних системах з дерев'яних щитів, як і в інших стінових будівельних системах, існують три основних види несучих конструкцій: несучі поперечні стіни, несучі поздовжні стіни (ті й інші в поєднання з конструкцією даху або перекриття і що додають жорсткість стінами) і несучі поперечні або поздовжні стіни (у поєднанні з конструкцією даху або перекриття і відданих жорсткість стінами).

Несучі поперечні стіни. Щити даху або перекриттів укладаються від поперечної стіни до поперечної в поздовжньому напрямку будівлі. Зовнішні та внутрішні стінові щити, за винятком щитів, що додають жорсткість у поздовжньому напрямку, не виконують ніяких статичних функцій, крім функцій внутрішньої і зовнішньої планування. Вони можуть тому мати менші перерізу, прорізатися прорізами і бути замінені при зміні призначення будівлі або його розширення. Менші перерізу відображаються не на товщині щитів, які повинні бути однаковими через кріплень стін, а на ширині рам. З продуктивно-технічних міркувань доцільно, щоб всі дерев'яні щити, як несучі, так і ненесучі, мали однаковий перетин (рс.107).

 

Відстань між двома несучими поперечними стінами може змінюватися залежно від конструкції даху або перекриттів. При збірних щитах даху економічним вважається відстань у межах 7,2 м при 6-метрових балкових конструкціях. Глибина приміщень між поперечними стінами може вибиратися довільно.

Несучі поздовжні стіни. Щити даху або перекриттів розташовують від поздовжньої стіни до поздовжньої в поперечному напрямку будівлі. Жорсткість поздовжніх стін забезпечують поперечні стіни. Розміри отворів несучих щитах поздовжніх стін визначаються або обмежуються необхідними перетинами несучої обв'язки. Відстань між несучими поздовжніми стінами визначаються так само, як і між поперечними.

Між несучими поздовжніми стінами відповідно до модульною системою розташовуються приміщення різної ширини. Відповідна глибина приміщення визначається прольотами перекриття або розташуванням несучих поздовжніх стін (ріс.108).

 

Несучі поперечні і поздовжні стіни. Не завжди будівля може бути побудовано однозначно, за допомогою тільки тієї чи іншої несучої системи. Часто з'являється необхідність взаємної заміни несучих поперечний і поздовжніх стін (мал. 109 і 110).

 

 

 

 

Дерев'яні рами нормальних розмірів, наприклад 4 × 8, 8 × 8, 8 × 10 см, зберігають свою несучу здатність більше 30 хв, якщо їх облицювання з боку впливу вогню може протистояти вогню до повного руйнування приблизно в перебігу 22 хв. Тривалість опору вогню стіни може бути збільшена шляхом використання суцільних шарів ізоляції за умови що шар ізоляції добре укріплений і не може вивалитися при прогорании облицювання стіни. Приклади стін, виконаних з щитів класу вогнестійкості F30, представлені на рис 102 - 105. Численні приклади виконання щитових стін, які відносяться до класу вогнестійкості F30 або F60, дано у DIN 4102 ч.4.

Вентильовані зовнішні обшивки не можуть, як правило, бути використані для досягнення певної ступеня вогнестійкості. Тому зовнішні стіни потрібно виконувати так, щоб вони відповідали необхідному класу вогнестійкості (ріс.105) без вентильованих обшивок.

Стикові з'єднання між окремими дерев'яними щитами повинні бути шпунтованими або з планками, щоб доступ вогню був закритий. У DIN 4102 ч.4, дано опис правильного виконання стін.

Перекриття

Вимогам класу вогнестійкості F30 відповідають дерев'яні щитові елементи перекриттів з облицюванням зверху і знизу з дерев'яних плит толщенной не менше 19 мм. Якщо застосовувати ці плити в поєднання з іншими будівельними матеріалами, наприклад, гіпсокартонними вогнезахисними плитами відповідно до DIN 4102 або з забезпечують протипожежний захист ізоляційними шарами, то їх товщину можна зменшити. Точні дані про прийняті і не потребують особливих випробувань поєднаннях шарів, а також інші відомості наведені в DIN 4102, т.4.

 

1деревянная стійка

2 деревостружкові плити

3 паронепроникний шар

4 теплоізоляція (мінераловолокнистих

ізоляційний матеріал DIN18 165)

5 гідроізоляційний шар

6 обшивка

7 вставною щит з фанери

8 штирі з дерева твердої породи

9 дротові штифти

 

1 Древесностругана плита

2 паронепроникний шар

3 теплоізоляція (мінераловолокнистих ізоляційний матеріал DIN18 165)

4 дротові штифти

 

 

1 Древесностругана плита

2 паронепроникний шар

3 теплоізоляція (мінераловолокнистих ізоляційний матеріал DIN18 165)

4 дерев'яний вкладиш

5 планка

6 дротяні штифти

Вентильована несуча зовнішня стіна (клас вогнестійкості 30)

1 азбестоцементні плити 8 мм

2 вентильований порожнисте простір

3 Древесностругана плита

4 теплоізоляція, клас А

5 паропроницаемий шар

6 стикове з'єднання щитів з планками з дерева твердих порід

7 алюмінієвий облицювальна профіль

8 ненесучі стійка (тільки для підтримки обшивки)

9 несуча стійка

Щит даху (перекриття з дерев'яних щитів Г30 системи «окав»)

1 обв'язка

2 сталевий клин

3 смугова сталь

4 склейка

5 Древесностругана плита 13мм

6 мінераловолокнистих мат 60 мм

7 алюмінієва плівка

8 Древесностругана плита 15 мм

9 двошарове покриття дисперсійної фарбою

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 2909 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1042 - | 895 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.