Лекции.Орг


Поиск:




Особливості водіння БТР на підйомах і косогорах. Способи і правила їх подолання




Водіння БТР по дорогах і місцевості із крутими підйомами, спусками і поворотами вимагають від водія підвищеної уваги і швидкості дій. У цих умовах необхідно дотримуватись наступних правил:

Передачу, на якій можливо подолати підйом, включати заздалегідь до початку підйому. У виняткових випадках, коли на підході до підйому передача була вибрана невірно і, внаслідок великого опору руху швидкість стає різко падати, слід своєчасно, але швидко перейти на нижчу швидкість, щоб не допустити зупинки і, що важливіше - скочування БТР назад.

Незначні підйоми подолати з розгону, не переходячи на нижчу передачу.

Круті підйоми долати по можливості під прямим кутом і по прямому шляху. Для більшої впевненості долання крутого, затяжного зі слабким ґрунтом підйому необхідно знижувати тиск повітря у шинах до 0.7-1.0 кгс/см2.

При неможливості подолання підйому своїм ходом слід спробувати використати лебідку. Невеликі підйоми, покриті льодом, і короткі важкопрохідні ділянки долати із розгону на заздалегідь вибраній передачі.

По гірським дорогам слід вести БТР, максимально притискуватись до боку протилежного обриву та уважно спостерігати за рухом переднього БТР.

При подоланні крутих, слизьких підйомів (спусків) БТР, який їде позаду не повинен починати рух на підйом (спуск), поки БТР, який їде попереду не подолає його. Якщо, долаючи підйом, БТР почав сповзати назад і гальмування не забезпечує його зупинку, необхідно, уникаючи розгону, направити БТР на виступ скелі або інший предмет, який може зупинити БТР.

При підході до тривалого спуску (підйому) (довжиною більше 50 м) необхідно оцінити його крутизну та включити необхідну передачу.

Долаючи такий спуск, слід користуватися комбінованим способом гальмування, тобто двигуном і робочими гальмами.

Не треба в такому випадку користуватись накатом на нейтральні передачі. Якщо на спуску на вибраній передачі при повністю відпущеній педалі управління дросе­льної заслінки БТР буде рухатись із прискоренням і частота обертання колінчастих валів збільшується, то слід більш енергійно гальмувати робочими гальмами.

Забороняється:

Скочуватись по спуску при виключених зчепленнях і понижених передачах, так як це приведе до збільшення частоти обертання дисків зчеплення та зриву з них центробіжними силами фрикційних накладок.

На крутих поворотах, якщо за один прийом БТР повернути не вдалося, необхідно повертати його поперемінно заднім і переднім ходом по команді командира.

На ділянках шляху із закритими поворотами, а також в інших безпечних для руху місцях командир (старший) повинен керувати рухом, рухаючись попереду БТР.

При русі в гірських умовах, по бездоріжжю слід вибирати напрямок із найменшими кутами підйому (спуску, крену) та найменшою кількістю каменів.

При неможливості обійти окремі камені, долати їх необхідно наїздом коліс одного борту, а колеса другого борту направляти на вільну частину шляху.

Необхідно ухилятися ударів днища об каміння та пеньки для попередження можливого ушкодження днища.

На неглибокому снігові на підйомах, спусках і косогорах (схилах) для руху перевагу слід віддавати ділянкам, які мають рослинність, а при розмоклому ґрунті - каменистій ділянці.

Перед доланням шляху із обвалами та зсувами необхідно провести попередню розвідку,

визначити можливість руху по ним БТР, а при необхідності розчистити.

При русі БТР в тяжких дорожніх умовах особливу увагу слід звернути на температурний режим двигунів, не допускати їх перегріву.

Для зупинки слід вибрати по можливості безпечне місце із найменшим кутом підйому (спуску, крену) та із твердим покриттям (грунтом).

При зупинці на підйомі (спуску) загальмувати БТР стояночним гальмом, ввімкнути першу передачу або передачу заднього ходу, підкласти під колеса каміння або колоду.

Не можна зупиняти БТР поблизу тіснини, на вузьких дорогах, біля крутих поворотів і в місцях можливих обвалів.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 452 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1036 - | 888 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.