Лекции.Орг


Поиск:




Методи визначення питомого електричного опору гірських порід. Їх переваги та недоліки в різних свердловинних умовах




По Андрюхе. Електричний питомий опір гірських порід визначають за даними БЕЗ, СЕЗ та індукційного методу.

Електричний питомий опір методикою БЕЗ (БКЗ) визначають по даним аналізу характеру зміни позірного опору зі збільшенням розміру зондів. По кривим rк зареєстрованим зондами різних розмірів, на спеціальних бланках в подвійному логарифмічному масштабі, для кожної з вивчаємих порід будують фактичні криві БЕЗ. Ці криві графічно співставляють з теоретичними кривими rк/rр=f(L/dc) і rк/rр=f(L/h), які побудовані для постійних значень і відношень rп/rр, rзп/rр, L/dc.

Співставляючи ці дві криві зондування (теоретична і практична), можна по параметрам rп/rр, rзп/rр, h/dc, D/dc теоретичної кривої з якою сумістилась фактична крива, визначити для останньої питомі опори rп, rзп, приблизно діаметр Dзп, rр, dc.

В залежності від типа зонда...

По Маше. Електричний питомий опір гірських порід визначають за даними БЕЗ, СЕЗ та індукційного методу.

Для визначення дійсного питомого опору по даним БКЗ користуються графічним розв’язком прямої задачі, отриманим відповідно двух - шарового (св. гірська порода) та трьох- шарового середовища (св. – зона проникнення – пласт, не затронутий з.п.). Безпосереднє визначення питомого опору гірських порід по діаграмі rп одного зонда можливо в наступних випадках: 1) в пластах великої потужності, при якій позірний опір, зареєстроване з зондами оптимального розміру (такого який виключає вплив глинистого розчину), практично дорівнює питомому опору досліджуємих порід; 2) в пластах обмеженої потужності при наявності достатньої інформації про вплив вміщаючи порід. Для визначення rдійсне по діаграмам БКЗ, необхідні додаткові дані: дані кавернометрії, питомий опір розчину на глибині залягання пласта. Точність вимірів зростає при використанні діаграми rп, зареєстрованих зондами різних типів та розмірів.

Методом мікрозондів. Невеликі розміри мікрозондів дають можливість отримувати питомий опір, в мінімальному ступеню змінений впливом середовища, вміщаючої породи, а при хорошому прижимному пристрої – і впливом глинистого розчіну, який заповнює свердловину. Питомий опір визначається по даними сумісного аналізу питомих опорів, одночасно виміряних мікропотенциал-зондом А0,05М та мікро градієнт-зондом А0,25М0,025. Для розв’язку задач використовують номограми та палетки. Мікрозонди застосовуються за звичай для вивчення колекторів, де в більшості випадків існує проникнення фільтрату глинистого розчину.

Спосіб опору екранованого заземлення. Питомий опір порід методом екранованого заземлення визначають по даним вимірювань ефективного опору трех-, семи- та девятиелектродними зондами з фокусіровкою екранного струму.

Мікрометод опору екранованого заземлення. При глибині проникнення фільтрата глинистого розчину, який перевищує 1,5 діаметру св., значення rеф мало залежить від питомого опору rп порід, які розташовані за зоною фільтрації глинистого розчину. В цих умовах rеф визначається значенням rпп, товщиною та питомим опором глинистої корки. В тих випадках, коли даних про товщину hгк глинистої корки немає і є підґрунтя припустити, що hгк >1см, значення rпп та hгк визначають по даним комплексних вимірювань rеф мікро екранованих та rпозмг мікро градієнт-зондами. Вимірявши значення rеф та rпозмг та обрахувавши відношення rеф/rгк=х, rпозмг/rгк=y знаходять модуль rп/rгк та hгк криввих, які проходять через точки з координатами x y. По модулю кривої rп/rгк =const, pyf.xb rгк, обраховують rп rпп.

Індукційний метод. Сигнал, який вивчається в індукційному методі, є сумою сигналів, які приходять з св., зони проникнення фільтрату глинистого розчинк, пласта та вміщуючи порід. Вплив питомих порід на показання методу незначні, і в більшості випадків для визначення питомого опору вивчаємих порід достатньо знать опір середовищ, що розташовані поблизу зонда. Коли вивчає мий простір симетричний відносно вісі свердловини, екстремальна (максимальна в пластах низкого та мінімальна в пластах високого опору) ефективна електропровідність sеф зв’язана з електропровідністю sр глинистого розчину, sзп - зони проникнення його фільтрату, sп - вивчаємої та sвм - вміщюючих порід. Врахувавши ці залежності визначають sп, потім, скориставшись кривавими залежності sеф=f(rп(sп)) при постійному діаметрі зони проникнення та rзп/rр=const знаходять rп.

Найбільш ефективним способом визначення електричних питомих опорів rп (rзп,rпп) є спосіб, зснований на комплексній обробці даних rпоз(rеф), отриманих декількома зондами різних електричних методів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 485 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Даже страх смягчается привычкой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

994 - | 861 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.