Лекции.Орг


Поиск:




Методичні рекомендації до виконання




ІНДИВІДУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

Індивідуальна робота є однією з форм самостійної навчальної і науково-дослідної роботи студентів.

Мета дослідної роботи полягає в тому, щоб навчити студентів пов’язувати теорію з практикою, користуватися літературою, статистичними даними, розвинути уміння аналізувати складні питання та робити висновки.

Кращі роботи представляються на конкурс.

Робота студентів складається з наступних етапів: вибір теми на основі тематики, розробленою кафедрою; нагромадження інформаційного матеріалу; підготовка і написання роботи; захист роботи на семінарі чи конференції.

Студенти представляють роботи на кафедру протягом навчального року.

Робота повинна мати наступну структуру: план, короткий вступ, виклад основного змісту теми, висновок, список використаної літератури.

Розробка обраної теми починається з ознайомлення з відповідною літературою. Але перш, ніж приступити до її підбору, доцільно намітити план роботи з літературою і загальний попередній план роботи.

Попередній план складається з трьох-чотирьох питань, у прцесі роботи він уточнюється і конкретизується.

План це логічна основа роботи, від правильного його складання залежить структура, зміст, логічний зв’язок частин.

План не слід деталізувати, у ньому перелічуються основні, центральні питання теми в логічній послідовності. Глави можна не розбивати на параграфи. Перелік основних питань закінчується висновком, що представляє узагальнення найважливіших положень, висунутих і розглянутих у роботі.

Маючи попередній план, студент звертається до бібліографії. Істотну допомогу в ознайомленні з бібліографією студенту можуть зробити бібліотечні каталоги (алфавітний, систематичний, предметний), довідка літератури (енциклопедії, словники).

При роботі необхідно уважно вивчити відповідну літературу, включаючи монографії, статистичні збірники, матеріали, що публікуються в журналах: “Регіони Украйни”, “Регіональна економіка” та інші.

Джерелами фактичного матеріалу можуть служити статистичні збірники, газети, журнали.

Коли студент у достатньому обсязі накопичив матеріал, він приймається за його систематизацію і розробку більш повного плану. Уважно перечитуючи накопичені матеріали, він розташовує його в тій послідовності, що представляється йому найбільш доцільною. Одночасно студент фіксує власні думки, які вважає потрібними визначити.

Основній частині передує вступ. У ньому необхідно показати значення, актуальність проблеми, що розглядається, обґрунтованість причин вибору теми. Крім того, слід зазначити, у яких працях відомих вчених-економістів розглядається досліджується ця проблема, сформулювати основну задачу, що ставиться в роботі.

В основній частині роботи велику увагу варто приділити глибокому теоретичному висвітленню як теми в цілому, так і окремих її питань, правильно зв’язати теоретичні положення з практикою, конкретним фактичним і цифровим матеріалом. Виклад повинний здійснюватися відповідно до складеного плану.

Робота повинна бути написана чіткою мовою, без повторень, скорочень, протиріч між окремими положеннями.

Велике значення має правильне оформлення роботи. На титульному листі необхідно вказати дату вузу, факультету, дослідження, групу, своє прізвище, ім’я по батькові, прізвище наукового керівника. На наступному листі оформлюється план роботи, з указівкою сторінок відповідних розділів.

Дослідження повинно бути написано розбірливо. Цитати, що приводяться в тексті, а також статистичні дані повинні посилатися на відповідні джерела, з яких вони узяті, із вказівкою автора, назви роботи, тому, сторінки. Текст роботи пишеться з одного боку листа з залишенням полів, кожен пункт плану з нової сторінки. Сторінки повинні бути пронумеровані. Обсяг дослідження 25-30 сторінок машинописного тексту.

В кінці дослідження приводиться список використаної літератури, що складається в наступній послідовності:

1. Офіційні матеріали (закон, укази).

2. Інші використані в роботі джерела за алфавітом прізвищ авторів.

При виконанні індивідуального завдання необхідно додержуватись наступного алгоритму:

1. Для виконання індивідуального завдання першого рівня складності докладно ознайомитись зі всіма темами, теоретичні положення яких є підґрунтям виконання завдання (тематика курсу та їх стисла характеристика наведена у розділі 3 посібника).

Для виконання індивідуального завдання другого рівня складності докладно ознайомитись з нормативною літературою, теоретичні положення якої є підґрунтям виконання завдання.

- завдання № 1, 8 слід ознайомитись з темами „Економічне районування та територіальна організація продуктивних сил”; “Сутність регіональної економіки та її територіальні особливості”; “Економіка регіонів України й особливості регіонального розвитку”;

- завдання № 2 слід ознайомитись з темою “Природно-ресурсний потенціал і його економічна оцінка”;

- завдання № 3 слід ознайомитись з темою “Населення і трудові ресурси України”;

- завдання № 4, 5, 6, 7 слід ознайомитись з темами “Господарський комплекс України, особливості структури і трансформація в ринкових умовах”; „Міжгалузеві комплекси та їх роль у розвитку економіки України”;

Для виконання індивідуального завдання третього рівня складності докладно ознайомитись з темами „Теорії та концепції розміщення продуктивних сил і регіональної економіки”, „Закономірності, принципи і фактори розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів”, „Наукові методи аналізу розміщення продуктивних сил і рівнів економічного розвитку регіонів”, „“Господарський комплекс України, особливості структури і трансформація в ринкових умовах””, теоретичні положення яких є підґрунтям виконання завдання.

2. Для виконання завдань, необхідно ознайомитись з додатковими літературними джерелами, відповідно до теми завдання. При необхідності уточнення списку літературних джерел або проблем з відсутністю якогось з них проводиться консультація з викладачем.

3. Скласти план виконання завдання (погодити з викладачем).

4. Виконати завдання згідно складеному плану (при виникненні певних проблем необхідно звернутись за консультацією до викладача).

5. Підготувати звіти про виконану роботу.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 414 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

779 - | 700 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.