Лекции.Орг


Поиск:




Предмет курсу, його завдання в підготовці економічних кадрів, формуванні в них сучасного економічного мислення




Предметом курсу "Економіка торгівлі" є вивчення процесу товарного обороту і закономірностей його розвитку, тобто вивчення функціонування та розвитку торгівлі. Торгівля — це галузь господарської діяльності національної економіки. Вона представляє собою головну ланку в системі споживчого ринку товарів та послуг і виступає як складова частина народногосподарського комплексу, основним організатором ринкових відносин. Об'єктом її діяльності є товарообмін через купівлю-про-даж товарів, а також безпосереднє обслуговування споживачів у процесі продажу товарів і в окремих випадках надання відповідних послуг з експлуатації технічно складних товарів. Згідно з загальноприйнятим положенням, торгівлю відносять до однієї з форм товарного обігу з допомогою грошей.

Торгівля як форма товарного обміну є історичною категорією. її природна роль та місце в народному господарстві мінялися з переходом людства від однієї соціально-економічної формації до іншої. Ринковий спосіб виробництва ініціював новий вид товарного обміну, в основі якого лежить приватна, державна, корпоративна форма власності на засоби виробництва.

У період переходу до ринку все більше зростає роль і значення економічної науки, яка допомагає вирішувати актуальні проблеми розвитку суспільства, скоріше впроваджувати результати наукових досліджень у народне господарство, більш раціонально використовувати матеріальні, трудові та фінансові ресурси в інтересах підвищення життєвого рівня людей.

Завдання економічної науки достатньо чітко визначені в документах про державний суверенітет У країни. Вони полягають у тому, щоб, узагальнюючи нові процеси в економічному житті держави, розробляти та впроваджувати нові ринкові методи господарювання, скоріше виходити з ситуації, яка існує. Саме тут важливе місце в розробці проблем розвитку економіки України, виходу з економічної кризи належить економіці торгівлі як галузевій економічній науці.

Наш курс охоплює цілу систему економічних відносин, з допомогою якої здійснюється зв'язок між виробництвом і народним споживанням. Торгівля в системі економічних зв'язків посідає чільне місце, оскільки з ЇЇ допомогою посилюється зв'язок між виробником як у сфері виробництва (оптова торгівля), так і в сфері обміну (роздрібна торгівля), а також у сфері споживання. Організація просування, зберігання і продаж товарів населенню з допомогою торгівлі звільняє інші структури від непритаманних їм функцій і дає можливість зосередитися на своїх видах діяльності.

Отже, предметом курсу "Економіка торгівлі" є вивчення результату товарного обігу і закономірностей його розвитку, що проявляється через продаж товарів і послуг безпосередньо населенню, а також організаціям для їх господарських потреб. У курсі "Економіка торгівлі" важливе місце належить закономірностям розвитку торгівлі.

Під закономірностями слід розуміти сукупність об'єктивно існуючих, взаємно обумовлених, сталих, неодноразових явищ і процесів, що відбуваються у торгівлі. Розвиток торгівлі тісно пов'язаний з економічними законами і, в першу чергу, з законом вартості, попиту і пропозиції. Вивчення саме того, як змінюється дія цих законів у сфері товарного обігу, є предметом вивчення цього курсу.

На основі вивчення закономірностей розвитку торгівлі, обумовлених дією економічних законів, у курсі розкривається науковий характер економіки торгівлі, узагальнюється практика її розвитку і розглядаються пропозиції щодо вдосконалення торгівлі з метою перетворення її в належний апарат функціонування ринку.

Водночас предметом курсу є вивчення господарської політики уряду в галузі торгівлі, що допомагає кадрам торгівлі успішно впроваджувати її в життя.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 305 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

815 - | 736 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.