Лекции.Орг


Поиск:




До семінарських занять та самостійної роботи




ЗАГАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ

 

 

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

 

для студентів факультету «Психології»

 

Дніпропетровськ

 

 

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

„Затверджую”

Проректор з навчальної роботи

Г.М. Богуславський

 

„_____”__________2009р.

 

 

ПЛАНИ

СЕМІНАРСЬКИХ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

 

Дисципліна Загальна психологія

Напрям підготовки 6.030102 «Психологія»

 

Форма навчання денна

 

 

Плани семінарських, практичних занять та самостійної роботи з дисципліни “Загальна психологія” / Укладач: кандидат психологічних наук, професор Пріснякова Людмила Макарівна – Дніпропетровський гуманітарний університет, 2009.- 11 с.

 

 

Рецензенти:

 

Бочелюк В.Й. – доктор психологічних наук, професор (Класичний приватний університет)

Шевяков О.В. - кандидат психологічних наук, доцент (Дніпропетровський гуманітарний університет»

 

 

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ

ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

 

 

Загальна психологія є нормативною дисципліною, яка відноситься до фундаментальних та професійно орієнтованих навчальних дисциплін.

В процесі вивчення кожної теми студент повинен відпрацювати відповідні положення конспектів лекцій, підручників, наукових коментарів та навчальних посібників, щоб забезпечити теоретичну базу для засвоєння більш складного матеріалу і можливості самостійного поглибленого засвоєння проблемних питань психологічної практики.

У випадку виникнення окремих труднощів при вивченні теми, студент може заздалегідь звернутись за допомогою до викладача, який проводить заняття, або до іншого викладача кафедри.

З урахуванням загальних вимог, а також певної специфіки дисципліни слід враховувати наступне.

Семінарські заняття проводяться з метою поглибленого курсу “Загальна психологія”. Цей вид занять є важливим чинником не тільки для перевірки знань студентів, але й культивування високого рівня знань на основі правильних суджень і висновків.

Семінар – це вид навчального заняття, на якому викладач організовує обговорення студентами питань програмного матеріалу.

Основні завдання семінарів з “Загальної психології” полягають у засвоєнні теоретичних положень, набуття навичок, опанування їх з позицій сучасної науки. У процесі обговорення питань студенти навчаються формулювати і викладати свої думки та застосовувати теоретичні положення відповідно до вимог діяльності практичного психолога.

Семінари мають сприяти розвитку творчої самостійності студентів, інтересу до наукових досліджень, формуванню навичок та вмінь публічного виступу і участі в дискусії, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, що є дуже важливим в діяльності психолога.

Готуючись до семінару необхідно привернути увагу до ключових понять, які притаманні вказаним темам та засвоїти їх. При відповіді на семінарському занятті слід так будувати свій виступ, щоб в ньому, по можливості, містилось:

- чітке формулювання теоретичного положення;

- обгрунтування цього положення і розкриття його найбільш характерних ознак і властивостей;

- аргументацію та ілюстрацію теоретичних положень конкретними фактами.

Обговорення питань теми на семінарі може відбуватись в різних формах:

співбесіди, загальногрупової дискусії, заслуховування рефератів, проведення

письмових контрольних робіт "бліц" опитування і т.п.

Вивчення курсу закінчується складанням іспиту.

По завершенню навчання студент повинен знати:

- розвиток наукових поглядів на психічне життя людини;

- методи і принципи історико-психологічного дослідження;

Уміти:

- працювати з першоджерелами, зі знанням основних теорій історико-психологічного процесу;

- орієнтуватися в історії окремих психологічних проблем в галузі психології;

- використовувати знання з історії психології для усвідомлення актуальних завдань подальшого розвитку цієї науки в цілому.

Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім почати й законспектувати в зошит з підготовки до семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов'язково необхідно з'ясувати його зміст. Не зробивши цього, студент ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або й всього тексту. Тут варто скористатися словниками чи офіційними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Студенти мусять опановувати інші джерела і особливо статті які публікуються у сучасних періодичних виданнях.

Після розгляду певних блоків тем можуть проводитись заняття з метою модульного контролювання знань. Встановлений при цьому рівень засвоєння матеріалу враховується викладачем при вирішенні питання про допуск до іспиту. Це стосується і тих тем, що вивчаються студентами самостійно.

Перелік питань, які виносяться на іспит складається з питань, що розглядаються на заняттях та питань для самостійного вивчення і включає окремі теми рефератів, які готувалися по завданню викладача.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 334 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наука — это организованные знания, мудрость — это организованная жизнь. © Иммануил Кант
==> читать все изречения...

815 - | 707 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.