Лекции.Орг


Поиск:




Тема №19. Загальні положення криміналістичної методики




 

У процесі самостійної підготовки курсанти повинні усвідомити, що криміналістична методика є заключною частиною криміналістики, яка вивчає закономірності механізму вчинення злочинів окремих видів, а також закономірності їх розслідування в цілях розробки науково обґрунтованих рекомендацій про найбільш ефективну послідовність слідчих (розшукових) дій, тактичні і технічні особливості їх проведення.

Криміналістична методика вміщує загальні положення і методики розслідування злочинів окремих видів. Загальні положення - це теорія криміналістичної методики (найбільш важливі поняття, система, задачі, зв`язок з іншими частинами криміналістики і т.п.), а також наукові положення і рекомендації, які є загальними для розслідування всіх видів злочинів. Методики розслідування злочинів окремих видів - це наукові положення і рекомендації про найбільш ефективне розслідування і попередження окремих видів злочинів (програми розслідування конкретних видів злочинів).

Криміналістична методика тісно пов`язана з криміналістичною тактикою і технікою як «особливе» і «загальне», які разом утворюють єдину систему науки криміналістики.

При обговоренні другого питання необхідно назвати і коротко охарактеризувати структурні елементи методики розслідування злочинів окремого виду:

- криміналістичну характеристику злочинів окремого виду;

- типові слідчі ситуації на початковому етапі розслідування і відповідні їм комплекси слідчих (рошукових) дій та оперативно-розшукових заходів, особливості їх планування і проведення;

- особливості проведення слідчих (рошукових) дій та оперативно-розшукових заходів на подальшому етапі розслідування;

- вивчення особистості обвинуваченого, встановлення обставин, що сприяли вчиненню злочинів данного виду і прийняття заходів щодо їх попередження.

Питання про криміналістичну характеристику злочинів окремого виду як структурну частину методики розслідування заслуговує окремого обговорення внаслідок його проблемного характеру. Хоча з названої проблеми опубліковано чимало наукових робіт, деякі її сторони є спірними і трактуються неоднозначно.

Відповідно до кафедральної концепції під криміналістичною характеристикою злочинів окремого виду розуміється система відомостей про злочини окремого виду, що мають значення для їх розслідування, в яких відображаються закономірні зв`язки між елементами механізму скоєння цих злочинів (способом та знаряддям злочину; слідами злочину; місцем, часом і обстановкою злочину, предметом злочину, особистістю потерпілого, особистістю злочинця). При обговоренні цього питання необхідно детально розглянути кожний елемент криміналістичної характеристики, а також вказати напрямки її практичного використання у розслідуванні злочинів.

При додержанні інших точок зору відносно поняття криміналістичної характеристики та її елементів відповідь повинна бути обгрунтованою.

Питання про типові слідчі ситуації та їх роль в побудові методик розслідування злочинів окремих видів також заслуговує окремого обговорення власлідок його відносної складності, неоднозначності трактування в літературі, та важливості для засвоєння подальшого учбового матеріалу.

Поняття слідчої ситуації використовується в широкому і вузькому розумінні. В широкому розумінні слідча ситуація - це фактична обстановка у розслідуванні злочину на певний момент, яка складається з інформаційного, процесуального, тактичного, психологічного, організаційного і матеріально-технічного факторів. При обговоренні цього аспекту поняття слідчої ситуації, необхідно охарактеризувати кожен із названих факторів.

У вузькому розумінні слідча ситуація - це сукупність інформації (оперативно-розшукової, доказів) про обставини скоєного злочину та обставини його розслідування на певний момент, що обумовлює вибір способів встановлення істини у даній кримінальній справі. Використання поняття слідчої ситуації тільки в інформаційному аспекті (як сукупність інформації) дозволяє типізувати різноманітні ситуації, що складаються у розслідуванні злочинів різних видів, і використати для побудови програм розслідування злочинів окремих видів (визначити послідовність слідчих (рошукових) дій та оперативно-розшукових заходів, особливості їх проведення).

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 255 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

932 - | 863 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.