Лекции.Орг


Поиск:




Завдання на курсову роботу

Д.е.н., проф. Дейнека О.Г.

 


ЗМІСТ МЕТОДИЧНИХ ВКАЗІВОК

 

Вступ

1 Завдання на курсову роботу

1.1 Тематика курсових робіт

1.2 Структурна схема курсової роботи

3 Методичні вказівки до виконання курсової роботи та її оформлення

3 Вимоги до оформлення та захисту курсової роботи

Список літератури

Додатки

 

 

ВСТУП

 

Знання економічних, історичних, природних, національних і соціальних особливостей розвитку господарства регіонів України необхідно кожному студенту – економісту. Це набуває особливу актуальність в умовах ринкової економіки, коли розв’язання конкретних економічних питань вимагає диференційованого підходу до кожного регіону залежно від його можливостей і особливостей. Раціональний розвиток економіки регіонів вимагає чіткого обліку всіх природно-економічних, демографічних, екологічних та інших умов і особливостей кожного з них.

Мета названого курсу:

1 Засвоєння теорії регіональної економіки і регіонального розвитку, наукових засад регіональної економічної політики;

2 Оволодіння знаннями про територіальну і галузеву структуру господарського комплексу України та її регіонів;

3 Розробка аспектів розміщення виробництва і транспорту з урахуванням спеціалізації праці в рамках СНД і країн далекого зарубіжжя;

4 Вивчення методів економічного обґрунтування вибору району і пункту будівництва підприємства, територіально-виробничого і промислового комплексів;

5 Засвоєння принципів раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища;

6 Розширення знань щодо сучасних заходів раціонального природокористування.

Метою курсової роботи є розкриття економіко-географічної специфіки теми (загальнотеоретичної, галузевої, регіональної), що полягає в виявлені головних умов і конкретних причин сформованого розміщення населення і трудових ресурсів, галузі народного господарства якого–небудь регіону чи визначеної залізниці та в наданні пропозицій щодо вирішення економічних та екологічних регіональних проблем.

Задачами курсової роботи є:

- виявлення господарської своєрідності досліджуваної соціально-економічної системи і розкриття закономірностей та особливостей її розвитку на основі засвоєнних теоретичних положень.

- оцінка природних умов і природних ресурсів з погляду їхнього господарського використання. При цьому важливо звернути увагу на особливості їхнього розміщення, установити ступінь і рівень комплексності їхнього використання, оцінити доцільність збільшення обсягів споживання, відшукати оптимальні шляхи “наближення” їх до регіонів споживання

- систематизація, закріплення і розширення теоретичних і практичних знань і вміння їх застосувати при виробленні конкретних рішень, зв’язаних з характеристикою транспортної мережі, розрахунком і обґрунтуванням густоти залізничної мережі по адміністративно-територіальних одиницям та розрахунком структури основних вантажопотоків

- оцінка екологічного навантаження території та надання заходів і пропозицій щодо вирішення регіональних екологічних проблем.

При виконанні курсової роботи студенти вчаться самостійно підбирати необхідні для вивчення тем матеріали з відповідних джерел, глибоко вивчати, узагальнювати, систематизувати ці матеріали і на основі їхнього аналізу робити відповідні висновки; у визначеній послідовності викладати питання економіко-географічної характеристики якої-небудь галузі народного господарства.

При написанні курсової роботи рекомендується використовувати матеріали і положення інших спеціальних дисциплін: економічної географії і географії транспорту, економічної теорії, історії народного господарства. Можна також використовувати деякі розділи курсів “Технологія галузей”, “Економічна історія”, ЗКЗ та інших, які вивчаються студентами економічного факультету на 1 курсі.

Більшість рекомендацій і прийомів, які використовуються при написанні курсової роботи, не втрачають свого значення при написанні курсових, наукових і студентських робіт з будь-якої дисципліни.

 

 

ЗАВДАННЯ НА КУРСОВУ РОБОТУ

Курсова робота виконується по одному з варіантів.

Варіант визначає викладач (з урахуванням побажання студентів) і затверджує завідувач кафедри. В основу вибору може бути покладений шифр (номер) залікової книжки студента. По його заключній цифрі можна зробити підбір теми курсової роботи. Викладач визначає також терміни підготовки і здачі на перевірку роботи.

1.1 ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ

1 Розміщення продуктивних сил Придніпровського регіону (Дніпропетровська і Запорізька області) і характеристика Придніпровської залізниці.

2 Розміщення продуктивних сил Північно-Східного регіону (Харківська, Полтавська і Сумська області) і характеристика Південної залізниці.

3 Розміщення продуктивних сил Центрально-Поліського регіону (Житомирська, Київська і Чернігівська області) і характеристика Південно-Західної залізниці.

4 Розміщення продуктивних сил Причорноморського регіону (Автономна республіка Крим, Миколаївська, Одеська, Херсонська області) і характеристика Придніпровської залізниці.

5 Розміщення продуктивних сил Карпатського регіону (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська і Чернівецька області) і характеристика Львівської залізниці.

6 Розміщення продуктивних сил Центрально-Українського регіону (Кіровоградська і Черкаська області) і характеристика Одеської залізниці.

7 Розміщення продуктивних сил Подільського регіону (Вінницька, Тернопільська і Хмельницька області) і характеристика Південно-Західної залізниці.

8 Розміщення продуктивних сил Західно-Поліського регіону (Волинська і Рівненська області) і характеристика Львівської залізниці.

9 Розміщення продуктивних сил Донецького регіону (Луганська і Донецька області) і характеристика Донецької залізниці.

 

 

1.2 СТРУКТУРНА СХЕМА КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота повинна включати: зміст, вступ, аналітичну частину, розрахунково-дослідницьку частину, висновок і список використаних джерел. З метою більш чіткої систематизації матеріалу кожен розділ повинен включати відповідні підрозділи (параграфи).

Рекомендується наступна зразкова схема і нумерація розділів курсової роботи.

 

Вступ

1 Місце і роль району у внутрішньоукраїнському поділі праці.

1.1 Економіко-географічне положення.

1.2 Природні умови і ресурси, їхня господарська оцінка.

1.3 Населення, трудові ресурси, зайнятість. Розрахунок щільності населення, рівня зайнятості й безробіття.

1.4 Коротка історія розвитку господарства району. Промисловість. Сільське господарство. Сфера обслуговування населення.

1.5 Оцінка рівня розвитку.

2 Характеристика залізниці (залізниць) району її (їх) взаємодія з іншими видами транспорту.

2.1 Залізничний транспорт.

2.2 Характеристика перевізної роботи залізниці.

2.3 Структура і напрямок основних вантажопотоків.

2.4 Інші види транспорту і їхня характеристика.

2.5 Взаємодія залізниці з іншими видами транспорту.

3 Охорона навколишнього природного середовища району.

3.1 Сучасний екологічний стан району

3.2 Вплив транспорту на навколишнє природне середовище.

3.3 Шляхи вирішення екологічних проблем.

Висновок.

Список літератури.

 

 

2 МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ ТА ЇЇ ОФОРМЛЕННЯ

Вступ повинен відбивати мету, задачі і шляхи вирішення досліджуваної в курсовій роботі проблеми і бути цілеспрямованим, конкретним, стиснутим. У ньому викладається короткий зміст курсового проекту.

Розділ “Місце і роль району у внутрішньоукраїнському поділі праці” є дуже змістовним. Тут доцільно показати економіко-географічне положення району, виявити природні, соціальні й економічні передумови розвитку і розміщення набору галузей і виробництва, аргументовано довести переваги комплексного розвитку господарства.

У параграфі, присвяченому характеристиці населення, трудових ресурсів, зайнятості, варто представити в таблиці 1.1 розрахунок щільності населення за схемою.

Дані з таблиці 1.1 варто запозичити з довідників “Народне господарство України” або з інших довідників чи навчальних посібників. Отримані результати варто проаналізувати. Аналогічно слід оформити розділ “Економіко-географічна характеристика району, що обслуговується залізницею (залізничним транспортом)”. Ряд викладених вище рекомендацій повинні бути в розділі “Економіко-географічна характеристика галузі економіки”.

 

 

Таблиця 1.1 – Розрахунок щільності населення по... району

 

Наймену- вання адмініст-ративно-теріторі-альних одиниць областей Тери-торія, тис. км2 Чисе- льність насе- лення, тис.люд. У тому числі У % до всього населення Середня щіль-ність насе-лення, чол/ км2
міське сільське міське сільське
               
               
               
               
               
Разом по району              
Усього по Україні              

 

Таблиця 1.2 - Безробітне населення (за методологією МОП)

 

Наймену- вання адмініст-ративно-теріторі-альних одиниць областей рік  
всього, у віці 15 -70 років з них працездатного віку  
тис. осіб у % до економічно активного населення відповідного віку тис. осіб у % до економічно активного населення відповідного віку  
 
           
           
Разом по району          
Усього по Україні          

 

Таблиця 1.3 - Зайняте населення (за методологією МОП)

 

Наймену- вання адмініст-ративно-теріторі-альних одиниць областей рік  
всього, у віці 15 -70 років з них працездатного віку  
тис. осіб у % до економічно активного населення відповідного віку тис. осіб у % до економічно активного населення відповідного віку  
 
           
           
Разом по району          
Усього по Україні          

 

Закінчити перший розділ необхідно факторним аналізом конкурентних переваг та обмежень перспективного розвитку території на основі методики SWOT-аналізу, тобто вивчення:

1) сильних сторін;

2) слабких сторін;

3) можливостей розвитку;

4) загроз розвитку.

 

Розділи: “Характеристика залізниці (залізниць) району і її (їх) взаємодія з іншими видами транспорту”, “Характеристика залізниці і району обслуговування”, “Взаємодія залізниці з іншими видами транспорту”, “Характеристика і розміщення залізниць України” є другою складовою частиною курсової роботи. Тут повинні бути показані границі залізниці (залізниць) (стикові станції з іншими дорогами), її експлуатаційна довжина, місцезнаходження керівництва залізниці, дирекцій залізничних перевезень (далі дирекцій), економічні райони, що зв’язуються даною залізницею, головні магістралі, особливості конфігурації і напрямку магістралей і колій залізниці (широтні, меридіанні, окружні, радіальні), їхнє економічне значення, електрифіковані ділянки і залізниці, електрифікуємі в даний час залізничні вузли.

 

Таблиця 2.1 – Роль і значення...залізниці в роботі залізничної мережі України

 

Назва показника Значення
по залізниці залізниць України
     
Експлуатаційна довжина, км    
Вантажна робота залізниці: Відправлення, % Прибуття, % Вантажообіг, % Пасажирська робота залізниці: Відправлення, % Пасажирообіг, % Питома вага прогресивних видів тяги у виконанні вантажообігу: - теплотяга, % - електротяга, % Вантажонапруженість залізниці чи основних її ділянок по відношенню до середньосітьової (млн. т км/км) Структура вантажообігу, %: - кам'яне вугілля - нафтопродукти - руда залізна та марганцева - чорні метали - хімічні й мінерал. добрива - лісові вантажі - зерно та прод. перемолу - будівельні вантажі - кокс - цемент - брухт чорних металів        

 

 

Розділ “Охорона навколишнього середовища” присвячений екологічним проблемам регіону, впливу траспорту на екологічну ситуацію в регіоні та можливим шляхам вирішення екологічних проблем.

Висновок повинний містити висновки і рекомендації, які зроблені на підставі результатів, отриманих при виконанні роботи. Доцільно також викласти можливі шляхи оптимізації розміщення продуктивних сил у перспективі.

Пояснювальну записку оформляють у відповідності з рекомендаціями Методичного посібника з додержання вимог нормоконтролю у студенській навчальній звітності [13]. Зразки оформлення титульного і першого аркуша пояснювальної записки приведені відповідно в додатках А і Б. Аркуші оформляються чорною тушшю чи пастою. Написи на титульному аркуші виконуються креслярським шрифтом.

Текстовий матеріал варто систематизувати відповідно до прийнятої структури побудови курсової роботи (див. розділ 1.2). Він повинен містити відповідні заголовки розділів і підрозділів (параграфів).

Цитати, витримки з літературних джерел оформляють у такий спосіб: після лапок, що укладають прямий текст, у квадратних дужках [...], указується порядковий номер джерела, приведеного в розділі “Список літератури”, і номер сторінки, з якої узятий, приведений у роботі текст.

Робота закінчується переліком літератури, використаної студентом. Список джерел оформлюється за абеткою.

 

3 ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ТА ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Оформлена відповідно до установлених вимог курсова робота (переплетена) представляється керівнику. Керівник перевіряє відповідність завдання складу і змісту курсової роботи, якість її розробки, правильність оформлення. Зауваження керівник робить на сторінках тексту.

Недоліки, відзначені в роботі, повинні бути усунуті до захисту. Робота допускається до захисту, якщо на ній є позначка керівника “до захисту” чи “до захисту після доробки”.

Захист курсової роботи відбувається у встановлені кафедрою і деканатом терміни, перед комісією у складі викладачів кафедри і складається із відповідей студента на питання викладача за темою роботи. У доповіді студента повинні бути сформульовані: мета і задачі курсової роботи, шляхи вирішення поставлених задач, отримані результати, висновки. Результати захисту визначаються комісійною оцінкою. Захищена робота залишається на кафедрі для збереження.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

 

1 Аксенов И.Я. Единая транспортная система: Учеб. для вузов. – М.: Высшая школа, 1991.-383 с. (625 А 424)

2 География путей сообщения / Под редакцией Н.Н. Казанского. – М.: Транспорт, 1987. – 224 с. (385/6 Г 353)

3 Географія Української РСР / За ред М.Д. Пістун, Е.Й. Шиповіча – К.: Вища школа, 1982. – 303 с.

4 Георгафический энциклопедический словарь: Георгафические названия/ Гл.ред. А.Ф. Трешников. – М.: Сов. Энциклопедия, 1983. –528 с.(91/03/ Г 351)

5 Голиков А.П., Дейнека А.Г., Казакова Н.А. Размещение производительных сил и регионалистика. Учебное пособие. – Харьков: ООО «Олант», 2002. – 320с. (65.9/2/ Г 604)

6 Дикань В.Л., Дейнека А.Г., Позднякова Л.А., Михайлов И.Д., Каграмянян А.А. Основы экологии и природопользования. Учебное пособие. – Харьков: ООО «Олант», 2002. – 384с. (504/075 65/9/2/28)

7 Довідник основних показників роботи залізниць України (1995-2005 роки). Під керівництвом О.В. Юрченко; Виконавці: Л.І. Пасечнік, О.В. Курганська, О.Р. Фесовець, Н.В. Гринь, О.В. Смокал, Л.М. Солод. К.: В-во ТОВ “Мануфактура”, 2006 р. – 44с. (625 Д 583)

8 Заставний Ф.Д. Географія України. – Львів: Світ, 1994. –360 с. (26.890 3.366)

9 Зотов Д.К., Ушаков С.С. Проблемы развития транспорта СССР.-М.: Транспорт, 1990. – 304 с.

10 Іщук С.І. Розміщення продуктивних сил і теріторіальна організація виробництва: Навч. посібник. – К.: Вид. Паливода А.В. – 2003. – 260 с. (65.049 І. 988)

11 Изард У. Методы регионального анализа: введение в науку о регионах. – М.: Прогресс, 1966. – 660 с.

12 Маслов Н.Н., Коробов Ю.И. Охрана окружающей среды на железнодорожном траснпорте. – М.: Транспорт, 1996. – 238с.

13 Методичний посібник з додержання вимог нормоконтролю у студенській навчальній звітності. – Х.: УкрДАЗТ, 2004. – 36с. (К 647)

14 Морозова Т.Г. Территориально-производственные комплексы СССР. – М.: Просвещение, 1983. – 214 с.

15 Павлова Е.И. Экология транспорта: Учебник для вузов. – М.: Транспорт, 2000. – 248с.

16 Паламарчук М.М. Экономическая география Украинской ССР с основами теории. – К: Радянська школа, 1977. –312 с. (330 5 П14)

17 Розміщення продуктивних сил: Навч. посібник. – К.: ВД “Професіонал”, 2006. –215 с. (65.9 Р 649).

18 Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка: Підручник / За ред. В.В. Ковалевського, О.Л. Михайлюк, В.Ф. Семенова – 8-ме вид.. – К.: Знання, 2006. – 350 с. (65. 649)

19 Розміщення продуктивних сил України: Підручник / Г.П. Бабяк, В.Я. Брич, М.П. Дусановська та ін.; За ред. Є.П. Качана – К.: Вища шк., 1999. – 375 с. (65.049 Р 649)

20 Регионы Украины: поиск стратегий оптимального развития / Под ред. А.П. Голикова – Харьков, 1994 – 314 с. (65.049 Р.326)

21 Экономическая география СССР: Учеб. для экономистов спец. вузов / Данилов А.Д., Алисов Н.В, Кистаков В.В. и др. – М.: Высшая школа, 1983. – 504 с.

22 Экономическая география СССР. Районная часть / Под ред. Н.Д. Пистуна. – К.: Вища школа, 1984. – 351 с. (65.049 Э 40)

23 Экономическая география транспорта: Учеб. для вузов / под ред. Н.Н. Казанского. – М.: Транспорт, 1991. – 279 с. (385/6 Э 40)

24 Экономический справочник железнодорожника // А.П. Абрамов, М.Г. Ашхарумова, Н.Н. Баркив и др. Ч.1. – М.: Транспорт, 1978. – 398 с. (65. 049 (2) Э 40)

 


       
   
    Додаток А
 
 

 


Додаток Б

Назва     З а л і з н и ц і     Усього на
показників Дон. Придн. Півд. П-Зах. Одес. Львів. залізницях
Навантаження вагонів (ваг. у серед. за добу)              
Відправлено вантажів (тис.тонн) 160865,1 114706,4 31640,6 34719,4 34145,4 23602,8 399679,7
Пасажирообіг (млн. тас.км) 4200,6 10319,2 7096,6 17850,8 7897,9 5690,5 53055,6
Відправлено пасажирів (тис.чол.) 59226,5 78239,7 69849,9 137747,0 34310,4 66092,2 445465,7
Експлуатаційний вантажообіг усього (млн. ткм брутто) 71666,4 101802,3 50375,5 106743,4 112192,4 48073,1 490853,1
Тарифний вантажообіг (млн.ткм) 41663,4 53534,0 25228,2 52776,0 60733,6 23070,9 257006,1
Питома вага ел.тяги у загальному вантажообігу (%) 90,3 90,1 59,4 93,2 84,6 80,7 85,6
4. Вивантаження Вагонів (у серед. за добу)              

 

  Назва     З а л і з н и ц і     Усього на
  показників Дон. Придн. Півд. П-Зах. Одес. Львів. залізницях
  ввіз 9142,3 8751,1 2416,7 4470,7 4035,9 3696,0 17346,5
  вивіз 16108,7 18537,0 5074,2 6927,7 5483,9 1865,0 77478,3
  транзит 7833,6 19496,5 16446,1 37787,2 49320,8 15618,0 69200,3
  місцеве 8578,7 6749,5 1291,2 3590,5 1893,0 1891,8 23994,7
                 
  Назва     З а л і з н и ц і     Усього на
  показників Дон. Придн. Півд. П-Зах. Одес. Львів. залізницях
  у тому числі:              
  - кам'яне вугілля 83806,8 13296,6 14,7 4,1 2470,4 2605,8 102198,4
  - нафтопродукти 4378,4 986,0 4206,7 1351,8 1633,7 838,0 13394,6
  - руда залізна та марганцева 1120,6 56872,2 8691,1   2191,1 0,3 68875,3
  - чорні метали 19232,4 16158,9 43,9 134,0 290,8 245,0 36105,0
  - хімічні й мінерал. добрива 2552,8 928,8 346,5 169,6 2065,3 908,7 6971,7
  - лісові вантажі 17,3 23,3 295,3 2156,9 285,9 1553,9 4332,6
  - зерно та прод. перемолу 877,6 2622,4 4750,5 2642,9 4141,4 463,1 15497,9
  - будівельні вантажі 6414,7 6716,9 6739,1 21645,3 10512,6 9516,3 61544,9
  - кокс 8642,6 1125,7 176,1   38,2 708,0 10690,6
  - цемент 2038,0 1448,7 2475,0 1762,0 985,8 2058,0 10767,5
  - брухт чорних металів 898,7 1424,3 782,0 1087,0 692,1 737,5 5621,6
Назва Пе-     З а л і з н и ц і     Усього на  
показників ріод Дон. Придн. Півд. П-Зах. Одес. Львів. залізницях  
47. Експлуатаційна довжина колії –усього (км)   2815,0 3188,9 2811,1 4371,0 3997,6 4491,5 21675,7  
                                   

Додаток В

 

Експлуатаційна довжина залізниць за дирекціями залізничних перевезень України

 

Дирекції залізничних перевезень Довжина в кілометрах
Південна Харківська Сумська Полтавська Куп’янська  
Донецька Краснолиманська Попаснянська Луганська Дебальцівська Іловайська Ясинуватівська  
Південно-Західна Київська Коростенська Козятинська Жмеринська Конотопська  
Львівська Львівська Тернопільська Івано-Франківська Ужгородська Рівненська  
Одеська Знам’янська Шевченківська Херсонська Одеська  
Придніпровська Дніпропетровська Криворізька Запорізька Кримська  

 

 

Додаток Г

 

 

Робота залізниць України

 

Показник Донецька Придні- провська Південна Південно- Західна Одеська Львів-ська Укрзалі- зниця
               
Питома вага вантажообігу
Транзит 13,5 22,1 55,6 74,0 49,6 61,2 44,9
Ввіз 20,6 25,0 14,5 10,6 36,5 12,9  
Вивіз 42,4 30,2 18,9 7,7 8,2 10,5 19,2
Місцеве сполучення 24,1 22,6 11,0 7,1 5,9 15,4 14,3
Питома вага пасажирообігу
Транзит 47,2 50,5 58,3 57,4 63,6 24,0 53,4
Місцевий 2,0 8,7 3,6 7,5 12,7 15,8 8,2
Приміський 50,8 40,8 37,1 35,1 23,7 40,3 38,4
Питома вага дохідних надходжень від перевезень
Відправлен-ня вантажів, в т.ч. транзит 75,6     17,8 67,1     31,4 60,7     61,4 50,4     42,3 64,5     52,3 66,9     54,6 63,0     51,7
Відправлен-ня пасажирів, в т.ч. пряме приміське 24,0   22,3 2,0 32,1   30,2 1,9 39,3   37,6 1,6 46,6   47,1 2,5 35,5   34,7 0,7 33,1   30,7 2,7 36,0   34,1 1,9

 



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Зразок оформлення титульного аркуша. Житомирський державний технологічний унівеситет | Тема 2. Студент як об’єкт-суб’єкт педагогічної діяльності
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 477 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Чтобы получился студенческий борщ, его нужно варить также как и домашний, только без мяса и развести водой 1:10 © Неизвестно
==> читать все изречения...

966 - | 944 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.