Лекции.Орг


Поиск:




ова йде про спогадами. зеленню. буття




3.1. Основні елементи

Створюється Це

Найбільш поширений

Природного середовища.

Перші Ретельно Подібно

Пейзаж, радість,

Тількия про єдність душі і ритму, органічне злиття В«мудростіВ» і В«ГуманностіВ», В«рухуВ» і В«спокоюВ», В«радостіВ» і В«довголіттяВ» (за термінологією Конфуція) народжують цілісність відчуття буття і створюють якість в мистецтві.

Вода

Вода була обов'язковою приналежністю китайського саду, вона символізувала вічний рух, плинність. Це символ вічності, представлений в системі китайського космосу як безперервний потік буття, в який втікають окремі струмені часу (такий образ являє нам піктограма цього поняття). Другий образ, нерозривно пов'язаний з водою, це-дзеркало світу, тобто В«Втілення спокою порожнечі і невідомого двійника всіх образів, що зберігається грою відображення В». У зв'язку з цим вода повинна була бути представлена ​​в саду в двох іпостасях: статичною (водна гладь ставків) та динамічною (водоспади, штучні потоки, струмки). З точки зору геомантії стояча вода мала здатність накопичення життєдайної енергії ци і передачі її глядачеві, струмуюча ж - вважалася найпотужнішим провідником ци. Уміле поєднання того й іншого коректувало енергетичний баланс саду, що, по правилами фен-шуй, впливало на що приходять туди людей.

Вода активно включалася в композиційне рішення будь-якого саду. Павільйони та альтанки зводилися з таким розрахунком, щоб їх відображення у воді являло собою цілісну композицію, окремий кадр. Даху павільйонів будувалися так, щоб дощова вода спадала з них на зразок водоспаду. Вода завдяки своїм естетичним властивостям була відкрита небесному простору, створюючи якийсь діалог з небесами. Небо, відбиваючись у водній гладіні, знаходило собі двійника, включаючись у гру перетворень.

Вода була одним з основних компонентів при побудові композиції інших елементів саду. Але при цьому властиве Китаю поєднання в ідеї саду філософії, естетики та побуту відбилося у тому, що водойми виконували також чисто практичне призначення: з них брали воду для господарських потреб, їх використовували для прогулянок на човнах, а також розводили в них декоративних рибок, споглядання яких піднялося до рівня окремого мистецтва, корисного для розвитку чутливості.

З погляду фен-шуй, вода була необхідним елементом перед входом в будинок. Житлові будинки в Китаї намагалися розташовувати поруч з водоймою. Сад же, який не був обмежений природними та іншими чинниками, що заважають правильній геомантіческой компонуванні, являв собою в цьому сенсі ідеальну схему фен-шуй. Складна конфігурація зламаних ліній містків і доріжок через водойми естетично була підпорядкована все тим же вимогам напрямки циркуляції енергетики ци, що виходить від води.

Все це характерно для безлічі присадибних садів Пекіна часів династій Мін і Цин. Практично кожен з десятків описуваних садів містить звивисті потоки і невеликі водойми. Так, наприклад, В«звивистий потік, що огинає альтанку і зрошує бамбук В», який росте позаду неї, являє собою класичну ілюстрацію геомантіческой формули. Суть її зводиться до того, що В«погані віяння, спричинені прямими лініями гір і водних потоків, а також кручами і брилами, можуть бути нейтралізовані В»і щоВ«найкращий засіб стримати і поглинути такі отруйні випаровування - це посадити дерева позаду вашого житла і мати водойму або басейн, постійно наповнений свіжою водою, перед ним В». Звивистість водного потоку також не випадкова, оскільки В«вода, що біжить по прямій лінії або згортати на своєму шляху під гострим кутом, абсолютно неприйнятна. Звивисті течії - кращі ознаки сприятливих віянь В».

3.1.3 Камені

Іншою складовою садових пейзажів були камені. Камінь сприймався як і природний та рукотворний матеріал, так як був створений природою, але оброблений людиною. Правильно розташувати камені в саду означало ввести простір саду в космічний кругообіг енергії. Парадоксально, але в історії китайської культури обробка та виготовлення художніх виробів з яшми і нефриту стали долею народних майстрів, тоді як простий камінь знайшов своє місце в живопису великих художників і в знаменитих садах.

Межі естетичного сприйняття каменю в китайській традиції визначаються даоської традицією уподібнення себе простоті звичайного каменю (ши) і конфуціанським прагненням до самовдосконалення, доведеному до тієї вишуканості, якої відрізняються яшма або нефрит (юй). За своєю філософії феномен китайського саду являв собою значне даоське спадщина, з елементами підкресленої уваги до міні-композиції, властивими буддизму. У даосизмі черпали своє натхнення творці знаменитих садів - Ши-тао, Чоу Хаоші, Дун Даоші, Ге Юйлян. Тому і звичайний камінь, як концентрована енергія Неба і Землі, представляв у цьому сенсі особливий інтерес.

Увага приділялася перш всього камінню химерної форми - вони вважалися втіленням життєвої сили космосу. Їх так само ділили на п'ять основних типів по геомантіческой правилам і в відповідності з ідеєю п'яти першоелементів. Камені певних форм (наприклад, відносяться до стихії вогню), як вважалося, впливали на навколишній енергетичний баланс саду. Тому поєднання каменів різної форми як між собою, так і з архітектурними будівлями і загальним видом саду ретельно продумувалося. На цю тему писалися окремі трактати.

Відомо безліч типів каменів і спеціально підібраних їх поєднань. Розрізняли дірчасті, ніздрюваті, зморшкуваті, пористі і довгасті, В«наполовину врослі в землюВ», В«УбегающиеВ», В«прагнучі назустріч один одномуВ». Вкрай різноманітними були і способи розстановки каменів. Враховуючи схожість садового мистецтва з пейзажним, мальовничі принципи розміщення каменів у композиції пейзажного сувою постійно застосовувалися і в садах. Так, в енциклопедії китайського живопису В«Слово про живопис...

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 474 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Надо любить жизнь больше, чем смысл жизни. © Федор Достоевский
==> читать все изречения...

815 - | 655 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.