Лекции.Орг


Поиск:




Тексти та завдання професійно-орієнтованих завдань




1. До психолога звернувся директор приватної типографії: «Не можу збагнути, чому одні працівники працюють нормально, а інші допускають багато помилок під час набору тексту та його форматування? Останнього разу ми взагалі втратили найкращого клієнта, тому що надрукували з помилками його візитівки. Чому мої працівники працюють по-різному і що можна зробити в цій ситуації?».

1. Визначте типологічні відмінності працівників типографії, які можуть впливати на виникнення великої кількості помилок.

2. У ході роботи використовуйте методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна.

3. Встановіть, яким чином тип нервової системи може впливати на продуктивність та ефективність монотонної праці. Змоделюйте результати дослідження діяльності працівників з різним типом нервової системи впродовж робочого тижня.

4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультативної бесіди з директором типографії.

2. До психолога звернувся начальник охоронної структури: «Впродовж останніх кількох тижнів у нашому місті було здійснено три спроби пограбування банківських установ. І хоча грабували поки що саме ті установи, де відсутня постійна охорона, ми все ж намагаємося підвищувати професіоналізм наших охоронців: частіше проводимо додаткові інструктажі, впроваджуємо нові іспити, однак результати як на мене отримали протилежні: вони виглядають втомленими, почастішали нервові зриви окремих працівників, деякі навіть зловживають алкогольними напоями, надміру часто відволікаються з об’єкту охорони. Допоможіть зрозуміти причини цього явища».

1. Визначте типологічні відмінності співробітників охоронної структури, які можуть впливати на підвищений рівень їх втомлюваності та нервових зривів

2. У ході роботи використовуйте методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна. Як додаткову можете використати методику «Прогноз» В.А. Бодрова.

3. Встановіть, який тип нервової системи та рівень нервово-психічної стійкості можуть спричинювати неадекватну професійну поведінку. Змоделюйте результати дослідження особливостей психічної діяльності двох охоронців, що демонструють різний рівень втомлюваності та нервово-психічної стійкості.

4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультативної бесіди з начальником охоронної структури.

3. До психолога звернувся керівник приватної фірми, що займається міськими перевезеннями пасажирів, з проблемою підбору водіїв: «Ми займаємося перевезеннями вже третій рік. Закупили нові автобуси, сподіваючись, що за рахунок цього зможемо підвищити кількість пасажирів. Однак несподівано зіткнулися з проблемою плинності кадрів. Можливо, впливає неспроможність водіїв працювати в умовах підвищеної напруги: у них щільний графік роботи, часто виникають конфлікти з пасажирами, та й складна ситуація на автошляхах додає виснаження. Допоможіть нам підібрати працівників, які б могли тривалий час працювати у таких несприятливих умовах».

1. Визначте типологічні відмінності водіїв, які можуть впливати на неспроможність працювати в умовах підвищеного рівня нервово-психічної напруги.

2. У ході роботи використовуйте методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна. Як додаткову можете використати методику «Прогноз» В.А. Бодрова.

3. Встановіть, яким чином тип нервової системи та рівень нервово-психічної стійкості можуть спричинювати плинність кадрів. Змоделюйте результати дослідження особливостей психічної діяльності двох водіїв, що мають різний тип нервової системи (який тип нервової системи мають водії з низьким типом нервово-психічної стійкості?).

4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультативної бесіди з керівником фірми.

4. До психолога звернувся керівник приватної фірми, що займається автоперевезеннями, з проблемою підбору водіїв: «Тривалий час ми намагалися боротися з грубістю наших працівників, підвищували їхню культуру (навіть у театр кілька разів водили). За скарги пасажирів ми штрафуємо водіїв. Можливо, саме це вплинуло на те, що у нас така висока плинність кадрів. Особисто я це пов’язую з тим, що вони неспроможні суміщати свої безпосередні обов’язки з функціями кондуктора (часто відповідають лайкою), а наймати кондуктора у нас нема можливості. Допоможіть нам підібрати працівників, які б могли тривалий час працювати у таких несприятливих умовах».

1. Визначте типологічні відмінності у розвитку концентрації та стійкості уваги водіїв, що можуть спричинювати плинність кадрів за таких умов.

2. У ході роботи використовуйте методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна. Як додаткову можете використати «Коректурну пробу» (тест Бурдона).

3. Встановіть особливості розвитку уваги і типу нервової системи претендентів на заміщення вакантних посад. Змоделюйте результати дослідження особливостей уваги двох водіїв, що мають різний тип нервової системи.

4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультативної бесіди керівником фірми.

5. До психолога звернувся керівник фірми, що займається автоперевезеннями, з проблемою підбору водіїв: «Окремі наші водії часто допускають помилки в обрахунках здачі пасажирам, що є підставою для їх частого звільнення. Принаймні нічим іншим ми не можемо пояснити їхню фінансову звітність, якщо не брати до уваги банальні крадіжки. Зрозуміло, що причиною помилок може бути щільний графік роботи, конфлікти з пасажирами, та й складна ситуація на автошляхах додає виснаження. Допоможіть нам підібрати працівників, які б могли тривалий час працювати у таких несприятливих умовах».

1. Визначте типологічні відмінності в об’ємі короткочасної зорової пам’яті водіїв, що можуть спричинювати плинність кадрів.

2. У ході роботи використовуйте методику вивчення короткочасної пам’яті та експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна). Як додаткову можете використати «Коректурну пробу» (тест Бурдона).

3. Встановіть особливості розвитку уваги і типу нервової системи претендентів на заміщення вакантних посад. Змоделюйте результати дослідження особливостей пам’яті двох водіїв, що мають різний тип нервової системи.

4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультативної бесіди з керівником фірми.

6. До шкільного психолога звернувся вчитель алгебри та геометрії, що має емоційно-методичний стиль роботи: «У 9-А класі є ряд невстигаючих учнів з алгебри та геометрії, які на інших предметах мають вищі учбові показники. Це питання уже підіймалося на батьківських зборах і навіть на педагогічній раді. Я розмовляв з цими учнями: вони скаржаться, що швидко втомлюються, у них болить голова під час виконання домашнього завдання. Я не знаю, чи цьому можна вірити, оскільки на уроках вони постійно відволікаються, розмовляють, займаються своїми справами. З іншого боку, я не можу зменшити навчальне навантаження, бо вони не отримають мінімуму знань, що вимагається освітньою програмою. Допоможіть розібратися в цій ситуації. Можливо, мені потрібно щось змінити у своїй роботі?»

1. Визначте типологічні відмінності учнів, які мають порівняно низьку учбову успішність, що можуть впливати на підвищений рівень їхньої втомлюваності та негативні психосоматичні зміни.

2. У ході роботи використовуйте методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна.

3. Встановіть, який тип нервової системи може спричинювати зниження учбової успішності та негативні психосоматичні зміни. Змоделюйте результати дослідження особливостей психічної діяльності учнів, що демонструють різний учбової успішності.

4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультативної бесіди з учителем алгебри та геометрії.

7. До шкільного психолога звернувся завуч з виховної роботи: «Я помітила, що ряд учителів під час наради директора чи навіть на педагогічних радах поводяться гірше за учнів. Вони дозволяють собі перевіряти зошити, заповнювати журнали, розмовляють з колегами, сміються. Ми вже втомилися давати зауваження. Натомість вони не чують того, про що йдеться на нарадах, а потім виникають проблеми при виконанні розпоряджень, перепитують у мене, що і як треба робити. Я вже іноді не стримуюсь. Й останнього разу нагрубила заслуженій вчительці. Допоможіть зрозуміти причини таких порушень поведінки й порадьте, що робити в цій ситуації. Здається, наші адміністративні методи не діють».

1. Визначте типологічні відмінності вчителів, які порушують правила поведінки під час проведення нарад і педагогічних рад.

2. У ході роботи використовуйте методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна.

3. Встановіть, яким чином тип нервової системи може спричинювати порушення дисципліни педагогів. Змоделюйте результати дослідження особливостей психічної діяльності вчителів, що мають різний тип нервової системи.

4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультативної бесіди із завучем з виховної роботи.

8. До шкільного психолога звернувся вчитель фізичної культури: «У кожному класі в мене є учні, які мають низькі бали, проте, як з’ясовується, вони є відмінниками. Тому на мене тиснуть і класні керівники, й окремі вчителі-предметники, в яких вони виграють олімпіади, а останнім часом і батьки, щоб я ставив їм незаслужені високі бали. Я не можу сказати, що вони не стараються. Однак об’єктивні показники лишаються низькими. Я це пов’язую з тим, що вони повільніше реагують на сигнали про початок вправи, із запізненням починають бігти тощо. Може, я щось не так пояснюю, неправильно відпрацьовую певні навички. Допоможіть зрозуміти, чому так трапляється, щоб я знав, що відповідати батькам».

1. Визначте типологічні відмінності учнів-відмінників, які мають низькі бали з фізичного виховання.

2. У ході роботи використовуйте методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна.

3. Встановіть особливості типу нервової системи учнів-відмінників. Змоделюйте результати дослідження особливостей типу нервової системи учнів, які мають високі і низькі бали з фізичного виховання.

4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультативної бесіди з учителем фізичного виховання.

9. До психолога звернувся декан історичного факультету: «Ми підбираємо на посаду лаборантів двох працівників. Перед лаборантами стоятимуть завдання заповнювати й систематично оновлювати електронну базу факультету. Минулого року ми почали виконувати цю роботу,однак зіштовхнулися з тим, що під час її виконання допускається велика кількість технічних помилок, які згодом зумовили чимало проблем. Допоможіть нам підібрати таких працівників, які допускатимуть мінімум помилок».

1. Визначте типологічні відмінності працівників, які допускатимуть незначну кількість технічних помилок під час виконання монотонної діяльності.

2. У ході роботи використовуйте методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна.

3. Встановіть особливості типу нервової системи претендентів на заміщення вакантних посад лаборантів. Змоделюйте результати дослідження осіб, яких можна і не можна рекомендувати на посаду лаборантів.

4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультативної бесіди з деканом історичного факультету.

Завдання для самостійної роботи

§ опрацювати питання та основні поняття 2 години
§ виконання професійно-орієнтованого завдання 8 годин

 

Оцінювання

§ звіти на лабораторних заняттях 3 оцінки

Література

Основна література

1. Анастази А. Дифференциальная психология. Индивидуальные и групповые различия в поведении / Пер. с англ. − М.: Апрель Пресс, Изд-во ЭКСМО-Пресс, 2001. – С. 206-242.

2. Ильин Е. П. Дифференциальная психофизиология. – СПб: Питер, 2001. – С. 115-135.

3. Мазяр О.В. Особливості роботи над професійно-орієнтованим завданням з курсу «Диференційна психологія» // Професійно-орієнтовані завдання з психології / За ред. О.Л. Музики. Навчальний посібник. – Житомир, 2009. – С. 123-171.

4. Палій А.А. Диференціальна психологія: Курс лекцій. – Івано-Франківськ: ВДВ ЦІТ Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2007. – С. 142-193.

5. Теплов Б.М. Исследование свойств нервной системы как путь к изучению индивидуально-психологических различий // Теплов Б.М. Избранные труды: В 2-х т. Т. II. – М.: Педагогика, 1985. – С. 137-168.

6. Теплов Б.М. Некоторые вопросы изучения общих типов высшей нервной деятельности человека и животных / Теплов Б.М. Проблемы индивидуальных различий. – М.: Издательство Академии Педагогических Наук РСФСР, 1961. – С. 347-508.

Додаткова література

7. Государев Н.А. Дифференциальная психология в вопросах и ответах: Учебное пособие. – М.: «Ось-89». – С. 55-76.

8. Ковалев А.Г., Мясищев В.Н. Темперамент и характер / Психология индивидуальных различий. Тексты / Под редакцией Ю.В. Гиппенрейтера, В.Я. Романова. – М.: Изд-во Моск. ун-та, 1982. – С. 167-171.

9. Небылицын В. Д. Изучение основных свойств нервной системы и их значение для психологии индивидуальных различий // Небылицын В.Д. Психофизиологические исследования индивидуальных различий. – М.: Издательство «Наука», 1976. – С. 132-144.

10. Психология и психоанализ характера. Хрестоматия по психологии и типологии характеров / Редактор-составитель Д.Я. Райгородский. – Самара: Издательский Дом «БАХРАХ», 1998. – С. 174-331.

11. Шелдон У. Анализ конституционных различий по биографическим данным / Психология индивидуальных различий. Тексты / Под редакцией Ю.В. Гиппенрейтера, В.Я. Романова. – М.: Изд-во Моск. ун-та, 1982. – С. 252-261.

Періодичні видання

12. Иваницкий А.М. Проблема «мозг и психика» и современная физиология // Психологический журнал. – 1983. – Т. 4. – № 5. – С. 122-131.

Інформаційні ресурси

1. Музика О.Л. Професійно-орієнтовані завдання у системі підготовки студентів-психологів // Професійно-орієнтовані завдання з психології / За ред. О.Л. Музики. Навчальний посібник. (Рекомендовано МОН України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів (лист № 1.4/17-Г-3165 від 28.09.2010 року) – 3-тє вид., перероб. і доп. – Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І.Франка, 2010. – С. 9-23 / http://zu.edu.ua/spf/psihol_vkl.html

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 637 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лучшая месть – огромный успех. © Фрэнк Синатра
==> читать все изречения...

797 - | 754 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.