Лекции.Орг


Поиск:




Основні терміни і визначення з охорони




Сучасний стан охорони праці в Україні та за кордоном.

Технічний прогрес постійно, мов тінь, супроводжують техногенні аварії та нещасні випадки. За статистичними даними МОП, кількість нещасних випадків на виробництві у світі неухильно зростає і становить на теперішній час приблизно 250 млн щорічно (685 тис. виробничих травм на день). Рівень травматизму і профзахворюваності значно вищий у країнах, що розвиваються, ніж у промислово розвинутих державах. Так, у країнах Європейського Союзу щорічно жертвами нещасних випадків і профзахворювань стають близько 10 млн осіб; з них майже 8 тис. гинуть. В Україні щоденно на виробництві травмуються в середньому 140-180 осіб, з них 20 стають інвалідами, а 3-4 гинуть.

Статистичні дані свідчать, що:

- кожних три хвилини внаслідок виробничої травми чи професійного захворювання у світі помирає одна людина;

- в Україні внаслідок травм кожних шість годин гине одна людина;

- кожної секунди у світі на виробництві травмується чотири людини;

- в Україні кожних вісім хвилин травмується одна людина;

- кожного місяця у світі на виробництві травмується така кількість людей, яка дорівнює населенню Парижа.

В Україні:

- явно не задовільне фінансове забезпечення заходів і засобів ОП;

- неповне виконання та недостатня ефективність в сфері ОП та здоров’я працівників;

- висока захворюваність працездатного населення;

- значні показники виробничого травматизму;

 

 

Основні розділи дисципліни «Основи охорони праці».

 

Охорона праці – це система законодавчих актів, соціально-економічних, організаційно-технічних та лікувально-професійних заходів і засобів,що забезпечують безпеку, збереження здоров’я та працездатності людини в процесі праці.

Розділи ОП:

1.Правові питання ОП.

2.Система управління ОП.

3.Виробнича санітарія.

4.Техніка безпеки.

5.Пожежна безпека.

 

 

Основні терміни і визначення з охорони

Предметом курсу ОП є вивчення факторів середовища організаційно – технічних, санітарно – гігієнічних умов у яких відбувається трудова діяльність людини, а також правове забезпечення безпеки праці, виробничої санітарії та охорони праці.

Гігієна праці – галузь практичної та наукової діяльності, що вивчає стан здоров’я працівників, зумовлене умовами праці і на цій основі обґрунтовує заходи а засоби, щодо збереження і зміцнення здоров’я працівників, профілактики несприятливого впливу умов праці.

Безпека – стан захищеності особи та суспільства від ризику зазнати пошкоджень.

Рівень безпеки – оцінка безпеки обґрунтована величиною прийнятного ризику.

Небезпека - потенційне джерело шкоди.

Промислова безпека – безпека від аварій на виробничих об’єктах і наслідків цих аварій.

Виробнича санітарія – комплекс організаційних, гігієнічних і санітарно-технічних заходів та засобів, спрямованих на запобігання або зменшення дії на працюючих шкідливих виробничих факторів.

Виробнича безпека – безпека від нещасних випадків та аварій на виробничих об’єктах і від їх наслідків, що забезпечується комплексом організаційних та технічних заходів та засобів, спрямованих на запобігання або зменшення дії на працюючих небезпечних виробничих факторів.

Пожежна безпека на виробництві – комплекс заходів та засобів,спрямованих на запобігання запалювань, пожеж та вибухів у виробничому середовищі, а також на зменшення негативної дії небезпечних та шкідливих факторів, які утворюються в разі їх виникнення.

Роботодавець - власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган, незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання, і фізична особа, яка використовує найману працю.

Працівник - особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов'язки або функції згідно з трудовим договором (контрактом).

Безпечні умови праці - стан умов праці, за якого вплив на працівника небезпечних і шкідливих виробничих чинників не перевищує гранично допустимих значень.

Аварії – небезпечні події техногенного характеру, що створюють на об’єкті, території або акваторії загрозу для життя і здоров’я людей і призводять до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого процесу чи завдають шкоди довкіллю.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 610 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1047 - | 900 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.006 с.