Лекции.Орг


Поиск:




Етап 2 Розробка нового Положення про систему оплати праці робочих дільниці




На даному етапі необхідно запропонувати та сформулювати нову систему оплати праці. Для цього слід скласти Положення про оплату праці та преміювання робітників, в якому треба:

- чітко сформулювати, яку форму та систему оплати праці доцільно використовувати на підприємстві для стимулювання праці робочих дільниці;

- вказати яким чином розраховується тарифний заробіток;

- перелічити показники, за якими будуть преміюватися робочі;

- встановити порядок нарахування премій: чітко вказати у якому розмірі та при яких умовах робочі отримують ту чи іншу премію, якщо необхідно побудувати шкалу преміювання (вказати чи існує взаємозв’язок між показниками преміювання);

- вказати строки преміювання;

- вказати, чи необхідно встановити максимально можливий відсоток нарахованих премій; якщо так указати який саме; будь яку пропозицію слід обґрунтувати та довести її доцільність;

- якщо є елементи депреміювання, то вказати, в якому порядку воно здійснюється (що є основою, за які порушення, на кого розповсюджуються, як розраховуються);

- визначити джерела стимулювання робочих.

Крім того, в Положенні повинні бути відображені відповіді на питання етапу 1, але щодо нової системи оплати праці.

При виборі показників преміювання робочих необхідно враховувати, що число показників преміювання для кожної групи працюючих повинне бути обмеженим - один або два, але взаємопов'язаних і безпосередньо залежних від зусиль даної групи працюючих. Щоб виключити можливість перевиконання основних показників преміювання за рахунок погіршення інших, не передбачених преміальною системою, на додаток до показників регламентуються умови преміювання. Ними можуть служити будь-які виробничі показники праці працюючих, але кількість їх повинне бути також обмеженим. Як показники преміювання, так і умови повинні піддаватися точному обліку.

Розміри та умови отримання премій визначаються на підставі діючих преміальних положень, а також відображаються, як правило, у виді шкали преміювання. Шкала преміювання передбачає рівні виконання показників преміювання й відповідні їм розміри премій.

Рекомендації до побудови нової системи оплати праці:

1. Форма оплати праці залишається відрядною.

2. Максимальний розмір премії – 40%.

3. Премія виплачується за виконання місячного виробничого завдання в розмірі 40% відрядного заробітку, отриманого в межах виробничого завдання та розрахованого за тарифною ставкою робочого (на відрядний заробіток, отриманий при перевиконанні виробничого завдання премія не нараховується)

4. При невиконанні місячного виробничого завдання в межах від 90 до 100% премія зменшується на 2% на кожен відсоток недовиконання. При виконанні завдання на величину меншу ніж 90% премія не нараховується.

5. При не виконанні змінного виробничого завдання за виною робітника премія скорочується на 5% за кожне невиконане завдання.

6. У випадку, коли робота при першій здачі не була прийнята на контролі, премія знижується на 5% за кожну партію. При частому повторі повернення з контролю (більше 5 разів за квартал) може бути поставлене питання про переатестацію робочого (зниження розряду його робіт).

7. Не вихід на роботу без поважної причини записується як невиконання змінного виробничого завдання (і відповідно враховується штраф 5%), а при визначенні розміру виробничого завдання пропущені людино-години вважаються відпрацьованими(тим самим знижується відсоток виконання виробничого завдання – тобто в знаменник, в відпрацьовані людино-години додається кількість прогулів помножена на 8).

8. Особливу увагу звернути на перегляд норм часу через обґрунтування відсотка зниження трудомісткості при ліквідації втрат часу через непродуктивну працю та втрат з вини робітників.

Увага! Значення в пунктах 3-7 рекомендацій можуть бути частково змінені. Наприклад, максимальна премія може бути не 40%, а 30%, а штрафи за не прийняття партії з першого разу – не 5%, а 2-4%.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 424 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Логика может привести Вас от пункта А к пункту Б, а воображение — куда угодно © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

786 - | 786 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.