Лекции.Орг


Поиск:




Загальнокультурологічне значення дитинства




Тема 10. Дитинство як феномен культури

Загальнокультурологічне значення дитинства.

Міжкультурне дослідження дитинства: напрямки та предметні області.

Дослідження феномену дитинства у руслі культурної спадковості: М. Мід.

Загальнокультурологічне значення дитинства.

У культурологічних дослідженнях дитинство стало самостійним об’єктом аналізу під впливом розповсюдження психоаналітичного підходу, в якому воно стало однією з центральних тим вивчення. З 30-х років XX в. дитинство стає найважливішою функціональною частиною в дослідженні культурних систем самих різних народів.

Вивчаючи різноманітні процеси, що відбуваються в дитинстві ми кожного разу присутні при індивідуальному акті народження культури. Учені мають можливість безпосередньо спостерігати ці процеси, але до цього часу ще не з’ясовано, як же дитина оволодіває мовою, чому діти володіють величезним творчим потенціалом і чим викликано згасання здібностей людини згодом.

Нерідко факт з життя дитини пояснити важче, ніж зробити черговий етап технологічної революції. Приведемо всього один приклад, що стосується «дитячих звичаїв», особливостей їхніх ігор. Абсолютна більшість дітей, що належать до найрізноманітніших культур, мають таємниці, потаємні місця, де ховають «скарби» у вигляді кольорових скелець, камінчиків і інших предметів. Якимось чином ця гра або обряд відтворюється в нескінченному ланцюзі поколінь, причому як в традиційних культурах, так і в сучасних індустріально-урбанізованих. Єдине, вельми посереднє пояснення цього явища полягає в уподібненні дій дітей діям тварин, що запасають їжу.

«Дитячі традиції» переходять з покоління в покоління як архетипічні образи та відображаються у формах гри. Цікавим з точки зору культури є дослідження «образів дитинства» протягом історичного розвитку людства.

Учених-антропологів цікавило відношення до особи дитини в ранньому дитинстві в різних культурах, взаємини типу «дитина – дитина», «дитина – дорослі», система заохочень і покарань, поширена в даній культурі. Європейців дивувала відсутність покарань дітей в одних культурах і, навпаки, існування покарань аж до 20 років – в інших. Важливе значення у вивченні «образу дитинства» відіграють обряди і ритуали, пов’язані з народженням дитини, нареченням її й ініціацією – посвяченням в дорослий стан. Певну дію на дослідження справляли психоаналітичні поняття, що описують вроджені якості дитини: бажання зрозтати в любові, потреба в спілкуванні (з народження), в ніжності і уникненні тривоги.

Особливу область утворює этологічне вивчення дитинства, акцент в якому робиться на аналізі емоційно-психологічних станів (радість, печаль, агресивність, любов, прихильність). Ключове поняття тут – «прихильність», що виражає формування особливої якості, яка виникає в тісному контакті між дитиною і дорослим на ранніх етапах дитинства. Воно є основою соціальної взаємодії в культурах, і виникає аналогічно «імпринтингу» (запам’ятовування) у тварин. Завдяки імпринтингу утворюються споріднені відчуття до дитинчат не свого виду (качата у курки і т. д.). Цікавим аспектом у вивченні дитинства як феномена культури є відношення до незнайомого і віддзеркалення його в этнокультурних стереотипах поведінки.

Перш за все, світ дитинства – це невід’ємна складова традиційної культури будь-якого суспільства. Українська народна культура чудово відображає обрядовість, пов’язану із народженням дитини, христинами, ініціацією (охризуванням, якщо мова йде про дівчаток) тощо. Є також ціла плеяда дитячого фольклору: колисанки, забавлянки, загадки, казки, оповідання тощо. Власне дитяча творчість, представлена прозивалками, лічилками тощо.

Цікавим явищем культури є дитячі ігри, пов’язані з наслідуванням дій дорослих, перевтіленням у казкових героїв.

Важливу роль відіграє культура дитинства у сучасному світі. В умовах глобальної культури багато товарів широко вжитку починають тяжіти до дитини як споживача, яким, з точки зору економіки, вона не є. Прикладом цього можуть бути упаковки для готових сніданків, різноманітних пластівців, пичива тощо, оформлені яскравими малюнками, які часто відтворюють сюжети відомих казок чи мультфільмів. Це приваблює дитину і втой же час грає на її психіці. До таких товарів можна віднести також дорогі іграшки, комп’ютерні ігри, брендовий дитячий одяг та ін. Таким чином, світ дитинства вносить значний вклад в розуміння таких культурних феноменів





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 332 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

825 - | 683 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.