Лекции.Орг


Поиск:




Число переданих півтонів або квітів




Наступним якісним параметром є глибина точки, яка і визначає число переданих півтонів. Глибина точки - це кількість біт, які сканер може призначити при оцифровування пікселя. Сканер з глибиною точки 1 біт може реєструвати тільки два рівні білий і чорний, сканер з глибиною точки 8 біт може реєструвати 256 рівнів, 12 біт - 4096 рівнів. Існують сканери з глибиною 13, 14 і 16 біт на точку. Щодо сканерів з ПЗЗ слід сказати, що глибина точки понад 13 біт важко досяжна, тому що стає дуже важко відрізнити рівень сигналу від рівня перешкод. Так сканер з глибиною точки 13-14 біт може дозволити відтворити більш 1мрлд. колірних відтінків.

 

Діапазон оптичної щільності

Один з найважливіших параметрів сканера - це діапазон оптичної щільності, сприймаються ним. Діапазон оптичної щільності, що є логарифмічною похідною, вимірюється в відносних одиницях від нуля і до якогось значення, яке зазвичай наводиться у технічних характеристиках. Глибина точки і динамічний діапазон пов'язані між собою. Глибина точки показує фізичну можливість сприймати великий діапазон оптичної щільності, а дійсний діапазон сканера ще залежить і від чутливості пристрою, що зчитує, і від електроніки, і від механіки, застосовуваної в сканері. Не прозорі оригінали мають діапазон щільності, де максимальне значення не перевищує 2.4-2.5, у той час як слайди можуть мати максимальне значення динамічної щільності 4.0. Не багато знайдеться сканерів, які б сприймали динамічні щільності від 3.2 і вище. Планшетні ПЗЗ-сканери середнього класу мають значення динамічної щільності в діапазоні 2.8-3.0, у ПЗС-сканерів більш високого класу це значення досягає 3.6, і тільки барабанні сканери на фотопомножувача мають динамічну щільність 4.0.

Динамічний діапазон Оптична щільність є характеристика оригіналу, рівна десятковомулогарифму відношення світла падаючого на оригінал, до світла відбитому (або що пройшов - для прозорих оригіналів). Мінімальне можливе значення 0.0 D - ідеально білий (прозорий) оригінал. Значення 4.0 D – абсолютно чорний(непрозорий) оригінал. Динамічний діапазон сканера характеризує який діапазон оптичної щільності оригіналу сканер може розпізнати, не втратившивідтінки ні в светах, ні в тінях оригіналу. Максимальна оптична щільність у сканера - це оптична щільність оригіналу, яку сканер ще відрізняє від повної темноти. Всі відтінки оригіналу темніше за цю межу сканер не зможе розрізнити. Дана величина дуже добре відокремлює прості офісні сканери які можуть втратити деталі, як в темних, так і світлих ділянках слайду і тим більше, негативу, від професіональніших моделей. Як правило, для більшості планшетних сканерів дана величина лежить в межах від 1.7D (офісні моделі) до 3.4 D (напівпрофесійні моделі). Більшість паперових оригіналів, будь то фотографія або журнальна вирізка, володіють оптичними щільністю не більш 2.5D. Слайди вимагають для якісного сканування, як правило, динамічний діапазон більше 2.7 D (Зазвичай 3.0 – 3.8). І лише негативи і рентгенівські знімки володіють вищою щільністю (3.3D – 4.0D), і купувати сканер з великим динамічним діапазоном має сенс, якщо ви працюватимете в основному з ними, інакше ви просто переплатите гроші.

Інтелектуальність сканера

Під інтелектуальністю звичайно розуміється здатність сканера за допомогою закладених у ньому апаратних і поставляються з ним програмних засобів автоматично налаштовуватися і мінімізувати втрати якості. Найбільше цінуються сканери, що володіють здатністю автокалібрування, тобто настроювання на динамічний діапазон щільності оригіналу, а також компенсації колірних спотворень. Припустимо, потрібно відсканувати слайд, що має максимальну оптичну щільність 4.0, сканером, що сприймає оптичний діапазон густин до 3.2. "Інтелектуальний" сканер спочатку робить попереднє сканування для аналізу та отримання діаграми оптичних густин. Зазвичай така діаграма виглядає приблизно так, як показано на малюнку. Після аналізу діаграми сканер робить свою автокалібрування з метою зрушення свого динамічного діапазону сприйняття оптичних густин.

Тип підключення За типом інтерфейсу сканери діляться всього на чотири категорії: Сканери з паралельним або послідовним інтерфейсом, що підключаються до LPT- або COM-порту. Ці інтерфейси найповільніші і поступово себе зживають. Якщо ваш вибір все-таки ліг на подібний сканер, заздалегідь настройтеся на появу проблем пов'язаних з конфліктом сканера з LPT-принтером, якщо такий є. Сканери з інтерфейсом USB. Стоять трохи дорожче, але працюють значно швидше. Необхідний комп'ютерз USB-портом. Проблеми з установкою також можуть виникнути, але зазвичай вони легко усунені. Сканери з SCSI-интерфейсом. З власною інтерфейсною платою для шини ISA або PCI або що підключаються до стандартному SCSI-контроллеру. Ці сканери швидші і дорожчі за представників двох попередніх категорій і відносяться до вищого класу. Сканери з ультрасучасним інтерфейсом FireWire(IEEE 1394). Спеціально розробленим для роботи з графікою і відео. Такі моделі только-тільки почали з'являтися на ринку. Останнім часом виробники пропонують немало сканерів з двома інтерфейсами (наприклад, LPT і USB). Така універсальність може бути вельми корисною при покупці сканера «на вирощування». Наприклад, ви підключаєте сканер до старому ПК (без USB) по паралельному інтерфейсу, а після придбання нового комп'ютера USB буде вам дуже до речі




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 374 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

777 - | 695 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.