Лекции.Орг


Поиск:




Неокантіантська традиція в історії




 

Впливи неокантіантської філософії, яка переорієнтувала пізнання на індивідуальну свідомість, з особливою силою відбилися на ряді нових філософсько-


 

 

Розділ 6. Історична думка першої половини ХХ ст.

 

історичних напрямів, що виникли на початку ХХ ст. Їх представники підходили до історії з суб’єктивістських позицій, намагалися розглядати і оцінювати минуле з огляду окремої особистості, її духовного життя. На цій підставі склалися філософські системи феноменології та екзистенціалізму.

Обидва напрями своїм корінням сягали філософії датського мислителя і священика першой половини ХІХ ст. Сьорена Кьєркеґора (1813-1855), ідеї якого у свій час не привернули уваги, про них згадали на початку ХХ ст. Датський мислитель відчував недостатність німецької класичної філософії, яка не залишала людині можливостей вибору шляху, підпорядковувала логіці об’єктивного духу. Він зробив спробу обґрунтувати “нову філософію”, котра б давала особистості можливість вибору власного життєвого шляху. Будучи духовною особою, Кьєркеґор друкував свої твори під псевдонімами, маскуючи “єретичні” стосовно панівної теологічної ідеології думки.

Міркування Кьєркеґора знайшли відбиття у творах “Гармонійний розвиток естетичних і етичних начал людської особистості”, (1841), “Або — або” (1843) та інших, які сформували підвалини “антропологічної філософії” або “філософії людини”. Мислитель висунув проблему вибору кожною людиною самої себе, свого шляху розвитку, морального вдосконалення, а у підсумку — набуття віри у власні сили. Сенсом життя людини є не матеріальне, а духовне збагачення, “будування” власної особистості. Вона повинна сама для себе зробити вибір етичного плану і, тим самим, або знищити себе як особистість, або знайти життєву опору. Справжня етична цінність полягає у служінні іншим людям своєю працею, духовністю, допомогою. Дійсним героєм є не політичний діяч, а простий, сповнений духовності трудівник, який знайшов своє покликання і зробив “вибір”. Праця — вище мірило людяності!

Центр світобудови Кьєркеґор переніс у людину, зробивши духовне життя особи стрижнем всесвіту. Людина, на його думку, є синтезом нескінченності і скінченності, вічності й минущості, свободи й необхідності. Віра і філософія повинні допомогти людині будувати особистість.

Дотримуючись в цілому теологічного погляду на історію, датський мислитель залишав за людиною “свободу волі”, що протистояла історичній необхідності універсального розвитку. Тому він закликав взагалі відмовитися від минулого, котре є доконаним і визначеним, а присвятити себе майбутньому, в якому відкриється сенс власного існування [40, 7-41].

Наприкінці ХІХ ст. гносеологічні проблеми індивідуального пізнання підніс французький філософ і літератор, Нобелівський лауреат в галузі літератури Анрі Берґсон (1859-1941). Він прийшов до висновку, що людський розум здатний мислити і пізнавати чисто практичні речі. Для глибшого пізнання, в тому числі історичного, потрібна інтуїція. У підстав інтуїтивного пізнання лежить визначення Берґсоном реальності, як тривалого потоку часу, нерозривно пов’язаного з простором, які у підсумку забезпечують спадкоємність розвитку і можливість пізнання. Категорія “тривалості”, як ірраціональна основа індивідуальної психіки, складає стрижень філософії Берґсона (докторська дисертація “Безпосередні дані свідомості”, 1889). Вона проявляється у таких елементах як пам’ять, інстинкт, свобода, дух. Матерія та


 

 

Леонід Зашкільняк. Методологія історії

 

інтелект є проявами “згасаючої тривалості” або “залишками” індивідуального життєвого процесу. Тому й пізнання дійсності можливе виключно через інтуїцію, яка здатна поєднанти акт свідомості з актом дійсності. Інтуїтивне пізнання проголошувалося Бергсоном вищою формою філософії, покликаною “захистити людство від “розкладової сили розуму” (“Десять джерел моралі і релігії”, 1932).

 

 

4.1.Феноменологія та історія

 

Феноменологія виникла, як напрям філософської гносеології, яка намагалася поєднати сцієнтизм та ірраціоналізм у процесі людського пізнання, створити цілісний світогляд. Біля джерел феноменології стояв відомий німецький математик і філософ Едмунд Гуссерль (1859-1938). Перші дослідження Гуссерля були присвячені філософським і логічним проблемам математики. З них він виніс уявлення, що справжнє наукове пізнання полягає не у дослідженні реальних явищ, а їх ідеальних проявів — феноменів, котрі існують незалежно від реальності (істина законів Ньютона існувала і до Ньютона!). Пізнати їх можна тільки з допомогою методу “редукції”, систематичного виключення зі свідомості будь-яких об’єктивностей світу і психології дослідника. Тільки після цього відкривається трансцентдентна суб’єктивність, головною властивістю якої є “інтенціональність” (намір, тенденція). Таємниця об’єктів світу криється у закономірностях їхнього конституювання актами суб’єктивності (переживаннями) (“Ідеї чистої феноменології і феноменологічної філософії”, 1913). За таких обставин дійсний зміст речей можна пізнати тільки індивідуально-логічним способом. Для розуміння будь-яких явищ, котрі для людини відкриваються тільки у феноменах — свідомісних проявах, — потрібно завжди враховувати інтенціональність, яка закладена у суб’єктивному сприйнятті речей, у мові, поняттях тощо.

У останні роки життя Гуссерль намагався створити цілісну систему феноменологічної філософії, але не встиг її завершити. У лекціях 1935-1936 рр. (“Криза європейських наук і трансцендентальна феноменологія. Вступ до феноменологічної філософії”) вчений порушив онтологічні питання. Констатуючи світоглядну кризу, він пов’язував її з кризою наукового пізнання, яке іґнорує людські виміри, втрачає зв’язок з життям суспільства і кожної окремої людини. Щоб надати пізнанню людських вимірів, Гуссерль запроваджує поняття “життєвий світ”, яке вміщує позараціональні гуманістичні цінності, втрата яких є небезпечною і для науки, і для людства в цілому. Звідси випливає історична місія феноменології: вивести людство з кризи, народженої тривалим пануванням натуралістичної науки [116, 15-39].

Феноменологія твердить, що історія представляє собою нескінченне розгортання “прихованого розуму”, пізнання якого обмежене сучасним станом “життєвого обрію” — усвідомлення сили “духовного телоса” (того ж Розуму). Для Гуссерля реальний світ — це лише “зовнішність”, а справжня картина історії


 

 

Розділ 6. Історична думка першої половини ХХ ст.

 

розкривається у глибоко індивідуалізованому пізнанні “телоса”. Це дає підстави твердити, що будь-який погляд на минуле є виключно суб’єктивним.

Незважаючи на від’ємне ставлення до Геґеля, Гуссерль зображує історичний процес за його зразком, як нескінченне розгортання Розуму, що від початку заключений у історичному бутті. Пізнання останнього пов’язане з осягненням духовної орієнтації особистості і суспільства. Суспільство у такій інтерпретації представляється “інтерсуб’єктивним”, коли кожна особистість “вживається” у інших людей і, у підсумку, утворюється симбіоз індивідів, який ґрунтується на неусвідомленій орієнтації однієї особистості на іншу. Історія, за таких обставин, уявляється у вигляді “феноменального потоку свідомості”, зрозуміти який можна тільки з допомогою “розшифрування” індивідуального сприйняття феноменів.

Гуссерль не встиг завершити формування своєї системи філософії історії. Це спробував зробити іспанський філософ Хосе Ортега-і-Гасет (1883-1955). Обставини життя цього мислителя, змушеного залишити свою країну, яка роздиралася внутрішніми конфліктами, привернули його погляд до взаємодії особистості і маси. Він приходить до висновку, що існує два типи людей: “людина-маса” і “людина- особистість”. Перший тип — це люди, які не змогли усвідомити себе як особистості, знайти свій зв’язок з попередніми поколіннями і нагромадженим ними історичним досвідом. У підсумку вони попадають у тенета чужого впливу і перетворюються у загрозу суспільству.

Ортега-і-Гасет протиставляє раціональність — духовності і культурі. Він запроваджує “історичний розум”, як трансцендентну свідомість, яка представляє собою загальне надбання людства і, водночас, абсолютний Розум. Через свідомість і духовність кожна людина прилучається до “історичного розуму”, намагається знайти себе, свою індивідуальність. У праці “Ідея ґенерацій” філософ писав:”Кожен індивід, кожна ґенерація, кожна епоха постає як незмінний апарат пізнання. Інтеґральна істина осягається лише поєднанням того, що бачить ближній, з тим, що бачу я, і так далі. Кожен індивід — це суттєва точка зору. Зіставивши окремішні бачення всіх, можна зіткати всеосяжну й абсолютну істину” [105, 369].

Оскільки свідомість і культура є виключно історичними та індивідуальними, кожна людина повинна шукати своє місце в часі і просторі, придивляючися до досвіду минулих поколінь. Якщо це не вдається, то людина перетворюється на “марґінала”, натовп, знеособлюється і стає загрозою для інших людей.

Відповідно до індивідуалістично-культурного розуміння історії і людини, Ортега-і-Гасет пропонує метод пізнання минулого. Воно повинно скеровуватися на вивчення і розуміння духовної орієнтації особистості, а стосовно народів, держав і епох — культурно-релігійної свідомості. Тільки через свідомість можна прийти до розуміння дій мас і окремих особистостей, виявити ту частку “історичного розуму”, котра була доступною загалу та одиницям.

Феноменологічний метод надихнув також автора сучасної “історичної герменевтики” — відомого німецького вченого Х.Г.Гадамера. Герменевтика (від античного бога Гермеса, котрий у давньогрецькій міфології приносив і тлумачив людям волю олімпійських богів) веде свій початок від німецького філософа


 

 

Леонід Зашкільняк. Методологія історії

 

Ф.Шлейєрмахера (1768-1834), який запропонував метод психологічного вживання для всіх наук про дух.

Гадамер рішуче переносить зміст історії у свідомість людини, відмовляючися шукати історію поза нею. Людина сама є історією, оскільки вона є результатом попереднього розвитку, твердить філософ. Наука неспроможна дати жодних істиних знань про історію, вона “ковзає” по поверхні фактів і нездатна просякнути у їхню сутність. Щоб зрозуміти її, слід “вийти за межі факту” і спробувати з’ясувати не те, як розвивалися люди, народи, держави, а якими ці люди, народи, держави були. Це і є завдання гуманітарних наук, зокрема історії. Сутність історичного пізнання за Гадамером полягає у “зрозумінні” минулих подій з допомогою проникнення в історичну ситуацію. Зробити це можна через єдиного носія історичності — мову, яка є тим “логосом”, що підтримує континуїтет історії. Мова конституює світ, визначає спосіб людського буття. “Основою історичної науки,- заключає вчений,- є герменевтика”, метод “розгадування” змісту понять, які використовуються людьми для означення історії [21, 247-248].

У праці “Істина і метод. Основи філософської герменевтики” (1960) Гадамер пропонує ряд категорій герменевтики, які, на його думку, дозволяють описувати історію через “втягнення” людини у “герменевтичне коло”. У ньому людина обмежена соціокультурним рівнем знання, яке властиве даній епосі, суспільству і особі. Мовні структури служать тим матеріалом, який дозволяє прилучитися до колективного досвіду, але тільки на індивідуальному рівні. Кожний людський досвід є “кінцевим” і не дає можливості осягнути істину у всій її повноті. Таким чином, історія “розривається” на культурно-духовні категорії, які визначають історичний досвід як окремих особистостей, так і окремих націй, цивілізацій та епох. Єдиним об’єднуючим чинником в такому випадку виступає мова та її тлумачення. Вона покликана зблизити ці роз’єднані субстанції.

Суб’єктивістські підходи, котрі були запроваджені до історії неокантіанцями, феноменологістами, знайшли найбільш повний прояв у філософії історії екзистенціалізму.

 

4.2.Філософія історії людини (екзистенціалізм)

 

Філософське вчення екзистенціалізму (“філософія існування”) склалося і розвинулося у впливовий світоглядний напрям у 20-50-х роках ХХ ст. До цього причинилися відомі німецькі та французькі вчені і письменники М.Хайдеґґер, К.Ясперс, Ж.П.Сартр, А.Камю, Г.Марсель, М.Мерло-Понті та інші.

Центральною темою напрямку стала драма людського існування. Продовжуючи лінію розгляду світу через призму окремої людини та її свідомості, екзистенціалісти надали історії особливо великого значення. У ній вони побачили процес зростання відчуження людини від зовнішнього середовища, придушення умовами буття. Відчуження стало невід’ємним атрибутом існування людини і людства. Воно відокремило людину від суспільства і природи, зосередило погляд на


 

 

Розділ 6. Історична думка першої половини ХХ ст.

 

процесі постійного самоусвідомлення і самотворення у пошуках досягнення свободи

[35, 106].

Творчий доробок німецького філософа Мартіна Хайдеґґера (1889-1976) перевищує 100 томів праць. Світову славу принесла йому робота “Буття і час”, яка з’явилася друком 1927 р. У ній окреслено онтологічну проблематику у опорі на феноменологічний метод і герменевтику, розроблено концепцію мови і мовлення, а також специфічну філософську термінологію. Світ людської свідомості філософ розглядав, як особливе неречове буття — “буття-свідомість”, яке піддається осмисленню тільки з допомогою специфічних понять — “екзистенціалів”. Серед них першопланову роль відіграє поняття “Dasein” (“існування”), яке заміняє поняття “Людина” і яке має фундаментальне значення у побудові всієї філософської системи.

Становлення “буття-свідомості”, завдяки якій стає можливим існування усього, що складає зміст всесвітньої історії, відбувається історично. Але воно органічно пов’язане з індивідуальною свідомістю. Екзистенціальний світ Хайдеґґера є антиподом об’єктивного, це світ свідомості індивіда, пригніченого відчуженням і пошуками “інтимного” контакту з буттям. Усі “зовнішні” зв’язки людини виводяться ним зі свідомості. Тому й справжньою історією Хайдеґґер вважає “історію людини”, а не історію суспільства. Індивідуальна свідомість виступає “первісно-історичним феноменом”, сферою “переживань” щодо самого існування. Життя у суспільстві є “вторинно-історичним феноменом”, який складає світову історію, і в якому людина діє на підставі екзистенціалу “турбота” (“Mitsein”). Але це життя поступається індивідуальному, людина, в сутності, є асоціальною.

Тому історик, як людина, може побачити минуле з огляду виключно власного існування та свідомості. Іншу людину (й історика) можна зрозуміти тільки з допомогою “вживання” в його “буття-свідомість”. Але це розуміння обмежене “герменевтичним колом” унікального світу кожної людини.

Хід історії людства визначений передусім еволюцією філософського погляду на світ, який дозволяє віднайти усі інші складові духовної культури. Разом з тим, філософія підміняє тотальність буття предметним світом і, тим самим, відокремлює людину від “буття-свідомості”, народжує ілюзію про творення історії людиною. Насправді ж людина є відчуженою від предметного світу, обмеженою у часі короткотривалістю життя, неспроможною опанувати предметний світ без втрати своєї ідентичності. Відповідальність за пригнічення людини філософ покладає на “метафізичне” ставлення до світу, яке від Нового часу вилилося у всевладдя науки і техніки, а також втрату віри. Сенс філософії Хайдеґґера полягає, таким чином, у відверненні дегуманізації сучасного суспільства, втрати людських орієнтирів діяльності, попередженні небезпек, які лежать на шляху науково-технічного прогресу.

Інший німецький філософ екзистенціалістського плану Карл Ясперс (1883- 1969) значно докладніше розробив вчення про витоки і сенс історії. Для цього він запропонував власне тлумачення людського існування, відмінне від хайдеґґерівського. Людина у нього повстає як істота, яка творить і пізнає історію завдяки своєму зв’язку з божественим абсолютом. Вона відрізняється тим, що


 

 

Леонід Зашкільняк. Методологія історії

 

постійно знаходиться у неповторній життєвій ситуації, що полягає у її “відкритості”, “незавершеності” на шляху до свободи. Ця відкритість до світу є джерелом поєднання у людині раціонального та ірраціонального начал, які формуються як “розум” і “екзистенція”. Останню вчений розуміє, як постійну відкритість людини стосовно тотальності божественого буття, що проявляється у ірраціональному прагненні до свободи. Поняттю свободи німецький філософ приділяє особливо багато місця. Його визначення свободи має філософський характер: свобода — це подолання того зовнішнього, котре підпорядковує мене собі, тобто діяння на основі розуміння, а не свавілля, це рух людини до трансцендентного абсолюту.

Сенс і мета історії полягають у гуманізації людини, прагненні до свободи і “відкритті буття у людині”. У цьому заключена єдність історії людства, яке прагне до неї так само, як окрема людина до свободи. Межею історії у її розвитку є єдність і короткотривалість життя окремої людини, котра може досягти свободи тільки подолавши раціональний світ і... історію. Історія існує лише тому,- підкреслює Ясперс,- що “людина скінченна, незавершена і не може бути завершеною, вона повинна у своєму перетворенні в часі пізнати вічне, і вона може пізнати його тільки на цьому шляху [до свободи-Л.З.]. Незавершеність людини та її історичність одне й те ж” [155, 2, 135-136].

Людина, як історична істота, завжди знаходиться у взаємозв’язку, “комунікації” з іншими людьми, котрі так само прагнуть істини і свободи. Чим швидше “комунікація” зближує людей у пошуках шляху до свободи, тим краще вони усвідомлюють спрямованість своєї екзистенції до абсолюту. І це дозволяє їм звільнитися від раціонального “монокаузального мислення” в історії, звернути його в бік ірраціонального, тобто свободи. “...Бути людиною, значить бути вільним, стати справжньою людиною — це зміст історії” [155, 2, 72].

Розвиток історії Ясперс бачив у вигляді потоку культурно-історичних традицій, скріпленого філософською вірою у її сенс. Усю історію вчений поділив на чотири великих періоди: “передісторії”, епохи великих культур давнини, “вісьового часу” і ери науково-технічного розвитку. “Передісторія” охоплювала час до народження великих культур давнини і характеризувалася оформленням біологічних констант людського існування та відсутністю історичної традиції. Історія почалася десь від ІV тис. до н.е., коли склалися великі культури в Месопотамії, Єгипті, Китаї та Індії, і була пов’язана з появою історичної свідомості, яка виникла внаслідок комунікації поколінь. Наступний період — найважливіший у схемі Ясперса — це “вісьовий час” (800-200 рр. до н.е.), коли стався майже одночасний духовний переворот у всіх розвинених культурах. Людина усвідомила своє буття в цілому, саму себе та свої межі і зрозуміла свою безпорадність перед світом. З цього народилася “філософська віра”, яка принесла поняття абсолюту і всі інші ключові категорії сучасності. Подальша історія виводилась Ясперсом з “філософської віри”, яка означала нерозривний і діалектичний зв’язок віри та науки, спрямований до одної мети — пізнання і усвідомлення свободи.

Хоча схема Ясперса явно мала слабкі місця, але вона привертала увагу дослідників до проблематики становлення світоглядно-культурних орієнтирів


 

 

Розділ 6. Історична думка першої половини ХХ ст.

 

передусім європейської цивілізації й тому зустріла підтримку фахових істориків і філософів. Ясперсу вдалося більшою мірою відбити єдність історії людства при збереженні унікальності кожної особистості. Не дивлячися на те, що він вважав реалізацію свободи недосяжною у дійсному світі, але у майбутньому бачив єдність гуманізму, науки і віри, які назавжди усунуть з людських відносин конфлікти і війни.

Екзистенціалістська нитка від Хайдеґґера і Ясперса тягнеться до французького філософа й письменника Жана-Поля Сартра (1905-1980), який у дусі французької традиції свої філософсько-історичні роздуми викладає у формі безпосередньої бесіди та образних роздумів про життя людини та історію суспільства. Його погляди на історію склалися під впливом Гуссерля і Хайдеґґера; найповніше він виклав їх у праці “Буття і Ніщо” (1943), яка стала біблією екзистенціалізму.

Для Сартра історія — це сфера прояву беззахисної людської сутності, яка

виявляється у неперервному хаосі подій і напруженій боротьбі пристрастей. Людина, будучи від початків вільною, обмежена у своїх діях матеріальними і соціальними світами, котрі збіднюють і, в кінці кінців, пригнічують її. Суб’єкт у Сартра так само, як і кожне явище має свій “стрижень”, на який “нанизуються” шар за шаром психічні стани. У результаті цього свідомість перетворюється у світ переживань, в якому людина живе і який вона екстраполює на оточення. “Буття свідомості є свідомістю буття”,- підсумовує філософ [68, 24]. Свідомість виступає ніби екраном-проявником картини світу, зберігаючи і посилюючи свою автономність.

Після ІІ-ї світової війни Сартр намагався зблизити екзистенціалізм і марксизм, роблячи реверанси в бік останнього й віддаючи йому першість у встановленні відчуження людини у суспільстві. 1960 р. у праці “Критика діалектичного розуму” Сартр розвинув свої погляди на історію, об’єднавши діалектику і феноменологію, як методи пізнання минулого. На його думку, світова історія представляє собою єдиний процес “тоталізації” свідомості, в основі якого лежить антагонізм між потребами людини і способами її задоволення. “Матеріальність” складає загрозу справжньому існуванню людини, вона виникає внаслідок відчуження людини, перетворюється у грубу недуховну силу, від якої людина намагається втекти. Порятунок заключений у “історичному” — антиподі “матеріального”. Ця втеча від “матеріального” і є творенням історії.

Сартр відмовляється від “історичної людини” і повертається до людини “взагалі”. Це дозволяє будувати історичні конструкції, котрі набувають метафізичного характеру. Схема суспільного руху у Сартра виглядає так: спочатку купка людей, які відчувають загрозу незадоволення своїх потреб, висловлюють невдоволення; далі вони створюють “серію” незадоволених, котрі незабаром утворюють організовану групу; група починає діяти, не зупиняючись перед насильством, терор згуртовує її і вона перетворюється у рух, а згодом у “соціальний інститут”; держава бере на себе роль керівника різними “соціальними інститутами” і далі все повторюється по колу. Усі соціальні рухи є “вічним подвійним рухом перегрупування і скам’яніння”, виникнення нових груп, які спочатку діють, а потім “кам’яніють”, досягнувши усунення небезпеки незадоволення своїх потреб. Таким


 

 

Леонід Зашкільняк. Методологія історії

 

чином, соціальне життя — це груба “матеріальність” і відпадіння суб’єкта від справжнього життя — духовності і культури.

Сартр пропонує особливий спосіб пізнання — спробу реконструкції вихідного “екзистенціального проекта”, який слід шукати у меті життєвої діяльності особи або групи. Він подав зразок такого дослідження у чотиритомнику про французького письменника Г.Флобера. Пізнати минуле можна через “комунікацію” (спілкування) і “розуміння”, які складають обов’язкові елементи життя кожної людини.

Історіософія екзистенціалізму знайшла відбиття у працях інших французьких мислителів, зокрема Альбера Камю (1913-1960), автора “філософії абсурду”, яка виокремлювала людину, змушену жити у “несумісному” з нею оточуючому світі (“не-Я”). Тому й уся історія людства представляється “абсурдом”, протистоянням особистостей, держав, народів. Прагнення до єдності відбиває “ностальгію” за абсолютом. У людини є один шанс вистояти — знайти духовну єдність через людський дух.

Оригінальне втілення отримали екзистенціалістські положення у працях ще одного французького філософа Моріса Мерло-Понті (1908-1961). Вчений використав феноменологічний метод для вивчення сутностей сприйняття. Він пропонує подолати матеріалізм й ідеалізм з допомогою “описової психології” й створити нову універсальну філософію, засновану на ірраціональному сприйнятті. На місце раціональної історії він пропонує “історію-поезію”, з якої буде повністю усунено “догматичний раціоналізм”.

 


 

 

Розділ 7. Теоретична історія другої половини ХХ ст.

 

 

РОЗДІЛ 7. ТЕОРЕТИЧНА ІСТОРІЯ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТ.:





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 480 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

1323 - | 1139 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.