Лекции.Орг


Поиск:




Чому дошкільнятам важко малювати, ліпити плести




Складність ліплення, малювання і плетіння у дошкільнят зумовлена неповним розвитком дрібної моторики. Дрібна моторика — це сукупність скоординованих дій м’язової, кісткової і нервової систем людини, часто в поєднанні із зоровою системою у виконанні дрібних, точних рухів кистями і пальцями рук і ніг. Вчені прийшли до висновку, що приблизно третину всієї поверхні рухової проекції головного мозку займає саме проекція кисті рук, яка розташовується поруч з мовною зоною. З цього випливає наступний висновок: розвиток мовлення дитини і розвиток дрібної моторики — два взаємопов’язаний і нерозривний процес. Зазначим також, що до сфери дрібної моторики відноситься величезна різноманітність всіляких рухів. Це і примітивні жести, такі як захоплення різних об’єктів, це і дуже дрібні рухи, від якості яких залежить почерк людини. В’язання — це один з яскравих прикладів дій дрібної моторики. Процес розвитку дрібної моторики відбувається природним шляхом на базі розвитку загальної моторики людини. Розвиток моторики проходить складний шлях, починаючи з хапання предмета долонькою цілком, потім удосконалюється в процесі перекладання предмета з руки в руку, а вже до двох років дитина може не тільки правильно тримати ложку і пензлик, а й малювати. Процес вдосконалення моторних навичок активно відбувається в дошкільному та ранньому шкільному віці. Дитина все частіше виконує більш складні дії, що вимагають узгоджених дій обох рук.

13.Сколіоз -визначення поняття, ознаки, фактори ризику.

До зовнішніх ознакі симптомів сколіозу відносяться:

-Нерівне розташування плечей;

-Випирання кута однієї лопатки;

-Асиметрія талії;

-Асиметрія шкірних складок тулуба;

-Перекіс тазу;

-Нахил в один бік.

Якщо кривизна сколіозу посилюється, хребет теж починає скручуватися або згинатися, на додаток до бічного викривлення. Це призводить до того, що ребра на одній стороні тіла випирають назовні, утворюючи реберний горб. На іншому боці ж формується глибока западина, що разом деформує тулуб. Важкий ступінь сколіозу може викликати біль у спині і утруднене дихання.

Фактори ризику

Причина багатьох випадків сколіозу не вияснена (ідіопатичний). Найчастіше сколіоз вперше помічають у підлітковому періоді, в період швидкого росту. Зростання тіла часто є причиною посилення існуючого викривлення.

Крім швидкого росту, фактори ризику, які ймовірно викликають посилення викривлення, включають:

-Стать. Викривлення у дівчаток частіше є більш значними, ніж у хлопчиків.

-Вік. Чим молодша дитина при появі сколіозу, тим вища вірогідність подальшого посилення викривлення.

-Градус викривлення. Чим більший розмір викривлення, тим вища вірогідність подальшого посилення викривлення.

-Розташування. Викривлення в середньо-нижній частині хребта менше буде прогресувати, ніж викривлення у верхній частині.

-Захворювання хребта при народженні. Діти, народжені зі сколіозом (вроджений сколіоз), мають більший ризик посилення викривлення. Вроджений сколіоз вважається вродженим дефектом, що впливає на розмір і форму кісток хребта.

14.Чому тривале -неправильне сидіння і носіння багажів в одній руці є фактором ризику здоров'я у віці 7-10 років.

Хребет ще гибкий і піддатливий не закінчена «оссификация позвонков». В 7 років м»язи кисті ще недостатньо розвинені. Довгочасна статистичне навантаження призводить до викривлень хребта-сколіозу. Носіння багажів у одній руці впливає на ще не оформлений кістяк, хребет еластичний, тому через неправильне носіння одне плече буде вище ніж інше.

15.Коли в ембріональний- період закладається основи розуму із якими структурами вони пов'язані (гіпотеза)

Від періоду органогенезу та формуванням контактів між клітинами їхньої якості та кількості. На 4 тиждень формування плоду.

16.Поняття про рефракцію ока -: причини та способи корекції таких аномалій як міопія, гіпрметропія.

Рефракція ока - процес заломлення світлових променів в оптичній системі органу зору. Сила заломлення світла оптичної системи залежить від кривизни кришталика і рогівки, що є заломлюючими поверхнями, а також від відстані один від одного.

міопія — дефект зору, коли людина чітко бачить лише близько розташовані предмети, результат підвищеної заломлювальної сили оптичних середовищ ока (кришталика, рогівки) або надто великої довжини осі (при нормальній заломлювальній силі) очного яблука.Корткозорість поділяється на вроджену та набуту. Короткозорість можна виправити за допомогою окулярів з лінзами, що розсіюють або спеціальних контактних лінз. До загальнозміцнюючої терапії входять вітаміни, тканинна терапія, раціональний режим праці та відпочинку.

гіперметропія – це вада зору, що виникає внаслідок послаблення оптичної системи ока, і проявляється у вигляді нездатності сфокусувати зір на прилеглому об'єкті. Методи корекції:окулярна корекція;корекція контактними лінзами (жорсткими, м’якими, парагоновськими-нічними);рефракційна лазерна корекція;імплантація мультифокальної лінзи.

17. Валеологя: визначення- поняття, медико-псих. основи самозберігаючої поведінки.

Валеологія як навчальна дисципліна є сукупністю знань про індивідуальне здоров'я людини та здоровий спосіб життя.

Головною метою валеології є оздоровлення людини шляхом залучення її до здорового способу життя.

Завдання валеології:

підвищення рівня здоров'я, поліпшення якості життя і соціальної адаптації індивіда шляхом корекції;

вивчення закономірностей формування індивідуального здоров'я та умов його збереження та зміцнення;

формування нового ненасильницького і духовно-творчого мислення;

формування практично здорової, активної та творчої людини, здатної впродовж всього життя самостійно зберігати, розвивати і підтримувати своє здоров'я на належному рівні.

Предмет медичної валеології — індивідуальне здоров'я людини, його механізми, можливості їх корекції, резерви здоров'я людини а також здоровий спосіб життя.

Здоров»я регулюється 2 факторами: біологічно та за допомогою розуму. Обрати щось одне не розумно тому люди стараються знайти компроміс «знати себе, відчувати себе, знати, що і як впливає на нас, та звичайно піддаватися корекції- зміна функцій в межах їх адаптативності.

18.Медичні критерії здоровя населення- (захворюваність, смертність загальна, дитяча смертність, фізичний розвиток, інвалідність)

Захворюваність населення- це показник які характеризують рівень різних захворювань та їх структури серед усього населення.

Загальна смертність- демографічний показник кількості смертей у певній популяції або певній підгрупі населення на одиницю часу, що найчастіше визначається як кількість смертей на 1000 осіб на рік.

Дитяча смертність- смертність серед дітей віком до 5 років. Цей показник істотно залежить від бідності та рівня медичного обслуговування.

Фізичний розвиток- це процес становлення і змін біологічних форм і функцій організму людини. Він залежить від природних життєвих сил організму та його будови

Інвалідність- соціальна недостатність внаслідок обмеження життєдіяльності людини, яка викликана порушенням здоров»я зі стійким розладом функцій організму, що призводить до необхідності соціального захисту і допомоги.

19.Критерії громадського -благополуччя населення(демографічний стан, сан.-гігієн., показники середовища, медичної допомоги, комунальні умови)

Демографічний стан (численність населення, народжуваність)

Санітарно-гігієнічні показники факторів зовнішнього середовища(якість води, грунту і т.д.)

Спосіб життя(наявність шкідливих звичок, місце роботи)

Рівень медичної допомоги

Громадсько-гігієнічні показники(водопостачання).

20.Визначення -поняття “постава” її види, ознаки, фактори ризику здоров'ю.

Постава – це звичне положення тіла при стоянні, сидінні і ходьбі. Вона залежить від форми хребетного стовпа, положення голови, плечового пояса і грудної клітини

Види:

-правильна постава (параметри норми)

- сутулувата (виражені шийний, поперековий згин, заглиблення)

- лордотична постава (різко виражені згини в поперековому вузлі)

- горбата постава

- випрямлена постава(невиражені зміни, хребет рівний)

Фактори ризику: якщо форма постави кіфотична (легеневі захворювання, поперековий лордоз, захв. Органів живота), якщо випрямлена ф. п. (швидко стомлюються, проблеми при ходьбі, бігові, не утримання тягарів та ін..)

21.Відносне значення спадковості і- середовища в етіології(причини виникнення хвороб, спадкові хвороби, спадковою схильністю, зумовлені середовищем).

1. спадковість грає провідну роль(спадкові хвороби)

2.хвороби виникають під впливом зовнішніх факторів у осб із спадковою предрозташованістю

3. хвороби виникають під впливом зовнішніх факторів у всіх людей, але у у осіб з спадковою предрозташованістю частіше перебігають важче.

4.етіологічним являється тільки зовнішнє середовище(осередкові фактори)

1.прояв патологічної дії мутації як етіологічного фактора практично не залежить від середовища. Середовище може тільки змінювати виразність симптомів хвороби. В цю групу відносять всі хромосомні і генні спадкові хвороби з певним проявом: Хвороба Дауна, гемофілія.

2. Спадковість як етіологічний фактор, але для ймовірності генотипного прояву гена що виражається у відсотках як відношення хворих особин до кількості носіїв відповідного гена мутантних генів необхідний відповідний стан організму обумовлений шкідливим впливом середовища. Подагра деякі форми діабету. Подібні захворювання зазвичай проявляються з віком.

3.Етіологічним фактором являється впливи середовища, про те частота виникнення і тяжкість перебігу хвороб суттєво залежить від спадкової предрозташованості. Атеросклероз, туберкульоз.

4.В етіології хвороб спадковість не має ролі: травм опіки інфекції. Генетичні фактори можуть впливати не тільки на перебіг патологічних процесів.

22.Критерії психічного благополуччя -населення: захворюваність псих. хворобами, частота невротичних захворювань і психопатій, психологічний мікроклімат.

Захворюваність психічними захвор. це хвороби, які характеризуються порушенням психічної діяльності людини внаслідок розладів функцій головного мозку.

Частота невротичних, захворювань(12-14% в середньому).

Психологічний мікроклімат (підвищує працездатність людей, стимулює їхню активність, поліпшує настрій і самопочуття. І, навпаки, несприятливі умови праці знижують активність людей, їхній настрій і самопочуття)





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 350 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

812 - | 773 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.