Лекции.Орг


Поиск:




Тема 3. Управлінська (адміністративна) етика




Мета: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

- сутність управлінської діяльності;

- сутність та функції управлінської етики;

- особливості етики нейтралітету і етики структури;

- морально-етичні вимоги до поведінки керівника та правила ефективного управління;

- особливості професійної етики державних службовців.

План вивчення теми

1. Поняття управлінської діяльності.

2. Особливості управлінської діяльності на сучасному етапі та фактори, що їх визначають.

3. Поняття та функції управлінської етики.

4. Етика нейтралітету і етика структури.

5. Морально-етичні вимоги до поведінки керівника.

6. Сучасні стилі керівництва. Правила ефективного управління.

7. Особливості професійної етики державних службовців. Моральний кодекс адміністраторів.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні даної теми необхідно враховувати, що актуалізація ролі управління як виду суспільної діяльності обумовила широке використання досягнень багатьох наук, серед яких провідне місце посідають «поведінські науки». До них відносяться ергономіка, психологія та соціологія управління. Поряд з цим все більше актуалізується інтерес до етичних проблем. В західних країнах опрацьовано багато різних рекомендацій, які стосуються «людських відносин», «етичних кодексів» для керівників, книг з етики службового і неслужбового спілкування. В основному, це ретельно відпрацьований інструмент управлінського впливу на свідомість людей в процесі спільної праці.

Важливо підкреслити, що вирішальними умовами для досягнення економічного прискорення в розвитку українського суспільства є працелюбство, творчість, діловитість, талант і професійна майстерність людей. В активному заохоченні цих якостей людей все більшого значення набувають моральний підхід і рівень свідомості працівників. Треба також акцентувати увагу на якостях, які містять соціальну небезпеку – це нескромність менеджера, несправедливість, нечесність, інші вади.

Доцільно відзначити, що управлінська етика — це система етичних знань і практичних рекомендацій, які орієнтовані на управлінську діяльність. Основними принципами сучасної управлінської етики є колективізм, соціальна справедливість, єдність слова і діла.

Питання моралі й етики управлінської діяльності в їх практичному втіленні є одним з головних детермінант ефективного управління. І не тільки управління, а й політики, економіки, культури, науки й інших сфер життєдіяльності суспільства. Будь-яке питання реального здійснення управлінської діяльності має етичний аспект, оскільки головним, визначальним у соціальному управлінні є людський фактор – люди з їхніми інтересами, потребами, поглядами, емоціями. У цьому комплексі моральних стосунків суттєву роль відіграє така їх специфічна форма, як професійно-управлінська, яка виникла і удосконалюється на основі поділу суспільної праці та соціальних функцій, виділення управлінської роботи як професії.

Необхідно усвідомити, що праця взагалі й управлінська зокрема є найвиразнішим відображенням особистих якостей індивіда, його емоцій й почуттів. Соціальне і морально-психологічне обличчя особи невіддільне від трудової основи. Праця є продовженням особистості. Виробнича етика позначає деяку сукупність рис професії, що вказують на якісну характеристику відносин як усередині виробничої групи, так і її ставлення до суспільства. В умовах інтелектуалізації трудового процесу великого значення набувають моральні аспекти професійно-трудової діяльності. Науково-технічний прогрес поглиблює зв’язок праці й моралі, підвищує вимоги до моральних якостей особи, рівня ділової, професійної підготовки працівників як до однієї з найважливіших умов формування морального клімату в колективі, посилює інтерес працівника не тільки до трудового, виробничого процесу, але й до його результатів, що надзвичайно важливо для поліпшення якості й ефективності діяльності.

Необхідно звернути увагу, що багато в чому рівень нашого життя залежить від діяльності державних структур та їхнього апарату. Поведінка державного службовця має бути не тільки етичною, а й оцінюватись з позицій моралі та соціальної справедливості. Нові політичні та економічні реалії вимагають виробити нові морально-етичні стандарти суспільної поведінки. Нині ефективність роботи апарату державного управління залежить від стану моралі та етики суспільних відносин, від професійної етики службовців, їхніх особистих моральних і психологічних якостей.

Питання для самоконтролю

1. У чому сутність управлінської діяльності?

2. Чим визначаються особливості управлінської діяльності на сучасному етапі?

3. У чому сенс управлінської етики?

4. Які функції виконує управлінська етика?

5. Яким чином пов’язані етика бізнесу і управлінська етика?

6. У чому зміст етики нейтралітету?

7. Які фактори визначають характер етики структури?

8. Чим визначаються особливі морально-етичні вимоги до поведінки керівника

9. Які основні морально-етичні вимоги висуваються до поведінки керівника?

10. Які існують сучасні стилі управління?

11. У чому сутність правил ефективного управління?

12. У чому полягає проблема службових викриттів?

13. За якими ознаками можливо визначити наявність маніпулювання?

14. З якими головними етичними проблемами стикаються працюючі жінки?

15. У чому полягає зміст етики вигідних зв’язків?

16. Чим визначаються особливості професійної етики державних службовців?

Бібліографічний список

Основна література: 5, 6, 9, 10.

Додаткова література: 3, 5, 6, 7, 15, 20, 25.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 655 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

825 - | 700 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.