Лекции.Орг


Поиск:




Спрямованість та самосвідомість




Важливішими підструктурами особистості є спрямованість та самосвідомість.

Спрямованість особистості – сукупність стійких мотивів, які орієнтують діяльність особистості й відносно не залежать від наявної ситуації. Вона характеризується інтересами, схильностями, переконаннями, у яких відбивається світогляд людини.

Мотиви– спонукальна причина дій і вчинків людини, вони можуть усвідомлюватися або ні. До усвідомлюваних мотивів належать ідеали, переконання, інтереси, прагнення людини, неусвідомлювані мотиви – це установки й потяги.

Спрямованість характеризують два взаємозалежних моменти:

а) предметний зміст, оскільки це завжди спрямованість на щось;

б) напруга, яка при цьому виникає.

З погляду змісту спрямованість може бути:

– колективістична (альтруїстична);

– індивідуалістична (егоїстична).

Крім змісту, тобто того, які саме переконання, погляди, інтереси утворюють спрямованість, вона має певні широту, інтенсивність, стійкість, дієвість.

Проблема спрямованості – це насамперед питання про динамічні тенденції в поведінці особистості, тому що мотиви, які визначають людську діяльність, самі, у свою чергу, визначаються її цілями й завданнями.

Самосвідомість упорядкована сукупність уявлень і знань, оцінок і установок людини стосовно власної особистості.

Самосвідомість часто ототожнюють із Я-концепцією.

Я-концепція – сукупність усіх уявлень індивіда про себе і їх оцінка. Описова складова частина Я-концепції – образ Я, ставлення до себе – самооцінка або прийняття себе. Це дозволяє розглядати Я-концепцію як сукупність установок, спрямованих на самого себе, оскільки на основі Я-образу і самооцінки розвиваються конкретні поведінкові реакції.

Головна функція самосвідомості – зробити доступними для людини мотиви й результати її вчинків і дати можливість зрозуміти, яка вона є насправді, оцінити себе. В основі самосвідомості лежить здатність людини відрізняти себе від своєї власної життєдіяльності. Самосвідомість є вищою формою свідомості, її результатом і передумовою, тому що сама свідомість неможлива без самосвідомості.

Людина не народжується з готовою самосвідомістю. Вона навіть спочатку не виділяє себе з навколишнього світу. Самосвідомість розвивається поступово й проходить такі фази:

1. Усвідомлення тотожності, зачатки якого виникають приблизно вже в 11 місяців, коли дитина починає розрізняти відчуття, що йдуть від власного тіла, і відчуття, викликані зовнішніми причинами.

2. Усвідомлення Я як активного початку, відділення себе від власних дій, предметів, на які спрямована активність. До 3 років дитина цілком опановує займенником Я і починає активно самовиражатися в мовленні.

3. Усвідомлення своїх індивідуальних психологічних властивостей шляхом узагальнення результатів самоспостереження, відбувається приблизно до кінця молодшого шкільного віку.

4. Соціально-моральна самооцінка, потреба і здатність до якої формується в підлітковому і юнацькому віці.

Збагачуючи з віком оцінку інших, людина поступово збагачує й власну самосвідомість. Величезну роль у цьому процесі відіграє самопізнання – вивчення особистістю власних особливостей: фізичних, психічних, моральних, і самооцінка, яка формується на цій підставі.

Самооцінка – судження людини про міру наявності у неї тих чи інших якостей, властивостей у співвідношенні їх з певним еталоном, зразком. Самооцінка – вияв оцінного ставлення людини до себе, основний структурний компонент самосвідомості особистості.

Самооцінка формується на основі самопізнання, що відбувається шляхом:

1) аналізу результатів власної діяльності, своєї поведінки, зіставлення цих результатів з результатами своїх однолітків, із загальноприйнятими нормами;

2) самоспостереження своїх станів, думок і почуттів;

3) усвідомлення ставлення інших людей до себе, їхньої оцінки окремих якостей даної особистості, її поведінки, діяльності.

При значних відхиленнях самооцінки від адекватної в людини порушується душевна рівновага й змінюється весь стиль поведінки.

Занижена самооцінка виявляється в підвищеній вимогливості до себе, постійному остраху негативної думки про себе, підвищеній ранимості. Це спонукує скорочувати контакти з оточуючими людьми. Низька самооцінка руйнує в людини надії на добре ставлення до неї й успіхи, а реальні свої успіхи й позитивну оцінку вона сприймає як тимчасові й випадкові. Багато проблем здаються нерозв'язними і їх вирішення переноситься в план уяви. Недооцінка своєї корисності знижує соціальну активність, ініціативність.

Висока самооцінка виявляється в тому, що людина керується своїми принципами незалежно від думки навколишніх. Якщо самооцінка не занадто висока, вона може позитивно впливати на самопочуття, оскільки породжує стійкість до критики. Людина в цьому випадку сама знає собі ціну, думки навколишніх для неї не мають абсолютного, вирішального значення. Тому критика не викликає бурхливої захисної реакції і сприймається спокійніше. Але якщо рівень домагань вище можливостей, душевна рівновага неможлива. При завищеній самооцінці людина самовпевнено береться за роботу, що перевищує її можливості. Нерідко люди стають нещасливими через сформоване в дитинстві перебільшене уявлення про власну значимість.

І завищена і занижена самооцінка призводять до порушення психічної рівноваги. Крайні випадки кваліфікуються як психічні відхилення – психастенія і параноя.

Адекватна самооцінка відповідає ситуації. У разі успіху – домагання підвищуються, у разі невдачі – знижуються.

 

Типології особистості

Численні спроби створити типологію особистості йдуть коренями в глибоку давнину і є свідченням потреби людини внести якийсь порядок, систему в хаос індивідуальних розбіжностей.

Тип – це позначення комплексу окремих рис, за наявності (відсутності) яких людина може бути віднесена до даного типу.

За всю історію психології було запропоновано безліч різних типологій. При цьому деякі з них підкреслюють роль однієї ведучої властивості, що організує навколо себе всі основні характеристики; інші акцентують увагу на певній комбінації якостей. Одні типології базуються на емпіричних даних, інші – на теоретичних положеннях. Одні типології ґрунтуються на виділенні біологічних аспектів (наприклад, тип статури), інші – на виділенні соціальних властивостей людини (наприклад, системи цінностей).

Незважаючи на велику різноманітність типологій, вони мають загальні риси:

1) типології визначають рамки, у межах яких знаходиться місце для будь-якого індивіда. Інакше кажучи, типології мають певну універсальність, будь-яку людину при бажанні можна "підвести під тип" і навіть під необмежену кількість типів;

2) типи завжди складаються з виразного набору окремих особистісних якостей, навіть якщо визначення типу залежить від єдиної організуючої характеристики;

3) типологія має певну стійкість, здатність зберігатися у випадку змін у житті індивіда, тому будь-яка класифікація тяжіє до опису всеосяжних і постійних рис особистості.

Ці специфічні риси типологій визначають обмеженість, властиву кожній із них.Урешті-решт будь-яка типологія визначається тими практичними завданнями, що ставить перед собою автор, і працює в рамках рішення цих конкретно-практичних завдань.

Деякі класичні типології

Конституціональна типологія (Е. Кречмер). Німецький психіатр і психолог Е.Кречмер звернув увагу на те, що певним групам психічних захворювань відповідає певний тип статури (конституція). Він дійшов до висновку, що й у нормальних людей з тим чи іншим типом статури можна виділити риси характеру, патологічно загострені при захворюванні, а в нормі згладжені, менш виражені. У 1924 р. Е.Кречмер опублікував працю "Будова тіла і характер", у якій описав основні типи:

1. Астенічний: невелика товщина тіла в профіль при середньому або вище середнього росту. Це звично худа і тонка людина, із–за своєї худоби вона здається вище, ніж є насправді. Тонка шкіра обличчя і тіла, вузькі плечі, тонкі руки, подовжена і плоска грудна клітка із слаборозвиненою мускулатурою і слабкими жировими накопиченнями.

2. Атлетичний: властиві дуже розвинений скелет і мускулатура. Середнього або високого росту, з широченними плечима, могутньою грудною кліткою і великою головою.

3. Пікнічний: відрізняється дуже розвиненими внутрішніми порожнинами тіла (голови, грудної клітки, живота), схильністю до ожиріння при слаборозвинених м’язах і опорно-рухового апарату. Така людина середнього росту з короткою шиєю.

4. Диспластичний: має девіантні аспекти будови тіла, рідкі, дивні і потворні.

Дослідження 260 психотиків дозволило Кречмеру зробити висновок про те, що існує явний зв'язок між схильністю до маніакально-депресивного психозу і пікнічним типом будови тіла, а також між схильністю до шизофренії астеніків, атлетиків і деяких диспластиків [5].

Ціннісна типологія. В основі цієї типології, запропонованої німецьким філософом, психологом і педагогом Е. Шпрангером у 1928 р., лежить припущення про те, що можлива класифікація за ознакою домінуючої життєвої цінності, що формує і визначає в цілому особистість людини. Ним була запропонована типологія, що складається з 6 ідеальних ціннісних типів:

1. Теоретичний – головна життєва цінність – пізнання, теоретизування, розкриття зв'язків, істина за будь-яку ціну. У найбільш чистому вигляді цей тип втілений у професійних учених.

2. Економічний – на перше місце у всіх життєвих відносинах людина ставить корисність. Вона заощаджує енергію, сили, час – тільки б отримати з цього максимальну користь.

3. Естетичний – суть естетичної людини найбільш стисло можна сформулювати як прагнення до оформленого висловлювання своїх вражень. Естетичний тип, як і теоретичний, безпомічний перед економічними умовами життя. При розгляді естетичного типу маються на увазі не стільки діячі мистецтва, скільки люди, які мають внутрішню структурою естетичного типу.

4. Соціальний – ведуча потреба – це потреба в самозреченні заради інших. Соціальна спрямованість у своєму вищому прояві – любов. Саме любов відкриває в іншій людині (в одному, декількох чи багатьох) потенційного носія певних цінностей і людина знаходить сенс свого власного життя у відданості цим людям.

5. Політичний – сенс і її головна мета життя – влада, тобто здатність і прагнення робити власну ціннісну спрямованість ведучим мотивом для інших людей.

6. Релігійний – людина, чия духовна структура постійно і вся цілком спрямована на досягнення вищого переживання цінностей [18].

Типологія К.-Г. Юнга. У 1921 р. Юнг опублікував свою монументальну працю "Психологічні типи або психологія індивідуальності".

У той час як більш ранні класифікації будувалися на основі спостережень за темпераментом або поведінкою, базовим поняттям для моделі Юнга був певний специфічний напрямок, на який та чи інша людина зазвичай або переважно орієнтується у світі. З цього погляду Юнг виділив дві особистісні установки (екстраверсію і інтроверсію) і чотири функції або типи орієнтації (мислення, відчуття, почуття й інтуїція). Кожна функція може діяти екстравертним або інтровертним чином, так утворюється вісім типологічних груп: інтровертований розумовий тип, екстравертований розумовий тип, інтровертований відчуттєвий тип, екстравертований відчуттєвий тип, інтровертований почуттєвий тип, екстравертований почуттєвий тип, інтровертований інтуїтивний тип, екстравертований інтуїтивний тип.

Крім того, функції поділяються на раціональні (мислення і почуття) і ірраціональні ( відчуття й інтуїція). Таким чином, із восьми типів чотири є раціональні, чотири – ірраціональні.

У кожній людині одна з функцій незмінно виявляється більш розвинутою, ніж інші. Це основна чи ведуча функція, яку ми здійснюємо автоматично, оскільки вона здається найбільш природною і надає певні переваги. Це неминуче приводить до того, що якісь функції наче залишаються без уваги, недостатньо розвиваються (допоміжні функції). На практиці допоміжна функція завжди така, що її природа (раціональна чи ірраціональна) відрізняється від ведучої функції. Наприклад, інтуїція не може бути допоміжною функцією, коли домінує відчуття, і навпаки. Це відбувається тому, що ефективне відчуття вимагає фокусування на інформації органів чуття із зовнішнього світу. А це не сумісно з інтуїцією, що "відчуває" те, що відбувається у світі внутрішньому. Функція, що не може стати допоміжною, оскільки має одну природу з ведучою функцією, посідає позицію функції підлеглої, щоб відрізнити її від інших функцій, що не є ведучими, її іноді називають "четверта функція". У юнгівській моделі підлегла, чи четверта функція, незмінно має ту саму природу, що й функція ведуча: коли, наприклад, раціональна розумова функція найбільш розвинута, інша раціональна функція (почуття) буде підлеглою; якщо домінує відчуття, то інтуїція, інша ірраціональна функція, буде підлеглою тощо. Виходячи з цих загальних положень можуть бути описані виділені 8 типів особистості. Так, для екстравертованого розумового типу співвідношення функцій буде таким: ведуча функція – екстравертне мислення; підлегла - інтровертне почуття; допоміжні функції – відчуття й інтуїція [16].

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-19; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 473 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1103 - | 864 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.