Лекции.Орг


Поиск:




Визначення коректних варіантів вибору




Для того, щоб зробити коректне порівняння альтернативних варіантів методом аналізу вигід і витрат має бути виконано дві вимоги: 1) необхідно упевнитися, що всі належні альтернативи розглянуто; 2) альтернативи, які будуть порівнювати, слід визначити у послідовний і правильний спосіб. Зокрема, не можна робити просте порівняння двох інвестиційних альтернатив, якщо вони різного масштабу, припадають на різні періоди часу або мають різних власників. Для того, щоб упевнитись, що варіанти, величини поточної вартості яких порівнюють, є справді коректними альтернативами, необхідно стандартизувати їх за часом, масштабом та компонентами, які вже перебувають у користуванні. Стандартизація альтернативних варіантів:

1. Стандартизація варіантів за вибором часу (обирається довший період реалізації проекту для обох альтернатив), якщо є два альтернативних інвестиційних проекти з різними часовими рамками, їх слід стандартизувати, як правило, обираючи довший період часу для обох. Якщо один проект починається раніше, а інший закінчується пізніше, тоді раніше початок і пізніше закінчення, як правило, визначають стандартизовані часові рамки. Усі ресурси, які потрібно врахувати в усіх проектах з альтернативними часовими рамками, треба розрахувати на повний стандартизований часовий період.

2. Стандартизація варіантів за масштабом (обирається за обсягами інвестування та оцінкою ресурсів), подібна до наведеної стандартизації варіантів за часовим вибором. Якщо є два альтернативних інвестиційних проекти, які передбачають різні обсяги інвестицій, то необхідно звернути особливу увагу на ресурси, що залишаються після прийняття рішення про вибір меншого обсягу інвестування, а не просто припустити, що вони генерують нульову ЧПВ.

3. Стандартизація варіантів за компонентами, які вже перебувають у користуванні (якщо один варіант інвестиційного проекту передбачає використання ресурсу, який вже перебуває у Державному користуванні, то аналітик має також показати, що станеться з цим ресурсом у кожному, альтернативному інвестиційному проекті. Будь-які активи, які вже перебувають у користуванні і з’являються в одній альтернативі, мають з’явитись і в інших альтернативах, а віддачу, яку вони генерують, у кожному окремому випадку треба вивчати окремо).

Таким чином на даному етапі аналізу вигід-витрат необхідно дотримуватися наступних дій:

- при розгляді всіх державних інвестиційних проектів має бути визначено всю множину найперспективніших варіантів вибору для їх порівняння;

- коли розглядається один проект, слід провести його порівняння з базисною ситуацією, і ця базисна ситуація має бути оптимізованою;

- варіант відкладання проекту, щоб дочекатись кращої інформації або кращих стартових умов, може мати значну цінність;

Кожен варіант має бути стандартизований за масштабом, вибором часу та компонентами, які вже перебувають у користуванні, що дасть можливість зробити коректні порівняння.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 403 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1032 - | 845 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.