Лекции.Орг


Поиск:




Представлення




Для того, щоб познайомитися з ким-небудь або познайомити когось, варто представитися або представити. Передбачені етикетом правила вказують, коли і як необхідно представити або бути представленим.

Згадаємо, як установлювалися торговельні зв’язки із середньовічною Японією, що до відомої епохи Мейдзі була закритою для іншого світу. Комерсант, купець, що прибув у країну висхідного сонця для встановлення ділових зв’язків, представлявся імператорові. Процедура представлення була настільки принизливою, що не кожному закордонному гостеві вона була під силу. Іноземець повинен був від дверей приймальні зали повзти на колінах до відведеному йому місцю, а після прийому в такий же спосіб, задкуючи як рак, покинути своє місце й зникнути за дверима.

Відповідно до правил гарного тону чоловіка представляють жінці, молодшого – старшому, неодруженого чоловіка – одруженому, нижчого по ієрархії – вищому. Лектора або артиста обов’язково представляють організатори заходу.

Нового працівника представляє начальник, але якщо він з якої-небудь причини не зміг це зробити, працівникові треба самому представитися, назвавши при цьому свою посаду, прізвище, ім’я, по батькові.

У цей час ділова жінка може сама представитися без посередника.

Дівчину представляють літньому чоловікові.

Гостей представляють господиня, господар або організатори заходу. Тих, хто прийшов пізніше, представляють тим, хто прийшов раніше. Але молодих людей завжди представляють старшим, незалежно від того, хто й коли прийшов.

Як представлятися? Кожний вільний вибирати сам, незалежно від статі, віку. По послідовності подання пропонуються: дві рекомендації:

- називають прізвище чоловіка дамі, потім прізвище дами;

- називають прізвище більш молодого, потім – старшого.

При поданні прийнято говорити: «Добрий день», називаючи прізвище нового знайомого.

Той, хто знайомить осіб однієї статі, близьких за віком і службовим становищем, може скористатися формулюванням: «Познайомтеся, будь ласка, шановні колеги», не акцентуючи увагу на тому, хто кому представлений.

Після представлення, для підтвердження знайомства, звичайно прийнято обмінятися декількома люб’язними загальними фразами, або нетривало поговорити. Ініціатива при цьому – у жінки або особи більше високої посади, тобто в того, кому представляли.

У багатьох країнах надається особливе значення титулам. Міжнародний етикет у цій сфері спрощується. Лише в церемоніалах протокольного характеру при представленні присутніх називається повний титул.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 359 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Даже страх смягчается привычкой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

987 - | 848 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.