Лекции.Орг


Поиск:




ПРОГРАМА. спостереження й аналізу занять




спостереження й аналізу занять

у вищому навчальному закладі

 

1. Навчальна дисципліна, курс, група, дата.

2. Прізвище, ім’я та по-батькові викладача.

3. Тема заняття.

4. Організаційна структура заняття: початок, привітання, підготовка обладнання (дошка, крейда, ручки, зошити, навчальні посібники, наочні посібники, технічне обладнання).

5. Санітарно-гігієнічні умови для проведення заняття: дотримання гігієнічних вимог (повітряного, теплового, світлового режимів), відповідність меблів віку студентів; психологічна готовність до занять.

6. Структурно-дидактична побудова заняття, її компоненти; доцільність структури заняття навчальним завданням. Психолого-педагогічне забезпечення цілісності та завершеності заняття.

7. Особливості реалізації на заняттях принципів навчання: науковості, доступності, систематичності та послідовності; наочності, міцності знань, професійної спрямованості навчального матеріалу.

8. Використання методів навчання, їх доцільність, та ефективність (лекція, розповідь, пояснення, бесіда, демонстрація, ілюстрація, практичні методи, проблемні методи, дедукція, індукція, аналітико-синтетичний та ін.)

9. Реалізація на заняттях вимог організації самостійної пізнавальної діяльності студентів, її ефективність.

10. Особливості оцінки навчальної діяльності студентів (методи, об’єктивність).

11. При використанні лекції означити: актуальність, організаційна структура (план, література), логічна послідовність, науковість, доступність, новизна, професійна спрямованість, керівництво діяльністю щодо слухання і конспектування матеріалів лекції.

12. Поведінка викладача на занятті: уміння володіти студентським колективом; організація студентів на навчальну роботу; забезпечення трудової дисципліни; конструктивні уміння; комунікативні уміння; володіння педагогічним тактом та основами педагогічної техніки(зовнішність, володіння своїм тілом – ходити, стояти, сидіти; жестами і мімікою; культура педагогічного мовлення; стиль і тон у спілкуванні зі студентами).

13. Результати заняття: досягнення мети; якість знань студентів; найбільш цінні аспекти заняття; рекомендації щодо удосконалення педагогічного процесу.

 

Додаток 4.

Загальна форма плану-конспекту уроку

Урок № (вказується номер уроку в темі).

Тема уроку: згідно з навчальною програмою.

Дата проведення.

Клас.

Тип уроку: згідно з типізацією уроків.

Вид уроку: якщо урок відноситься до нетрадиційних (урок-лекція, урок-конференція, урок-гра тощо).

Мета уроку:

освітня: визначаємо ті наукові поняття, які формуємо під час уроку, які закони розглядаємо, які формуємо знання й уміння; визначаємо, яка сукупність знань систематизується і узагальнюється; яка сукупність знань перевіряється і контролюється; які знання потребують корекції (відповідно до типу уроку);

розвивальна: визначаємо, розвиток яких пізнавальних процесів є основним завданням вчителя на даному уроці: розвиток уваги і спостережливості учнів, розвиток їх уяви, фантазії і творчості, розвиток пам’яті, розвиток мови, розвиток образного або аналітичного мислення, розвиток критичності мислення, розвиток емоційно-вольової сфери, формування особистісних рис;

виховна: виховання ставлення учнів до навчання, їх інтересу до знань, дисциплінованості, наполегливості, відповідальності, працелюбності, уміння самоконтролю та самоаналізу; виховання патріотичних почуттів, морально-етичних та естетичних якостей, формування життєвої позиції тощо.

Обладнання та засоби навчання: перераховується все необхідне для уроку навчальне і методичне обладнання, вказується його необхідна кількість. Наприклад, використання дидактичних карток для перевірки домашнього завдання – 4, для закріплення нового матеріалу – 15, для самостійної роботи учнів на уроці – 30.

Хід уроку – це методична розробка кожного з перелічених вище етапів уроку з обов’язковим визначенням змісту і методів фронтальної і індивідуальної роботи з учнями класу.

Домашнє завдання (конкретно і бажано диференційовано).

Література: обов’язкова, додаткова, методична.

Як вже було зазначено, спосіб запису ходу уроку – це справа вчителя. У той же час існують певні вимоги, на які варто зважати молодому вчителю, який лише починає свою педагогічну діяльність.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 580 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Чтобы получился студенческий борщ, его нужно варить также как и домашний, только без мяса и развести водой 1:10 © Неизвестно
==> читать все изречения...

966 - | 944 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.