Лекции.Орг


Поиск:




Тема ХI. Пухлини




1. Етіологія, канцерогенез види пухлин.

2. Морфологічна класифікація пухлин, доброякісні та злоякісні пухлини.

3. Стадії розвитку пухлин.

4. Метастазування та рецидивування.

5. Класифікація пухлин по системі TNM.

6. Симптоми та діагностика пухлин.

7. Лікування пухлин: консервативне, оперативне, імунотерапія, профілактичні заходи.

1. Етіологія, канцерогенез види пухлин.

Етіологія і патогенез. До нашого часу не відома причина розвитку злоякісних пухлин. Однак відомо багато факторів, що сприяютьперетворенню нормальної клітки в злоякісну. Теорії виникнення пухлин:1) Конгейм – запропонував теорію ембріональних зачатків, щозалишилися без живлення в період виникнення і зросту зародка Приклад:пухлини тератоми, тератобластоми в підшкірній клітковині, кістах,органах, де виявляються ембріональні тканини, волосся, зуби і т.п.). Цятеорія застосована для пояснення розвитку пухлин, що включають у свійсклад ембріональні тканини і тому багаторазово переважають пухлини вобласті пороків розвитку. 2) Теорія хронічного подразнення Вірхова. Він висловив припущення про етіологічне значення повторних механічних і хімічних ушкоджень для виникнення зл. пухлин. 3) Теорія хімічного канцерогенезу. Відомо зараз більше 1000 хімічнихречовин, що сприяють розвитку раку (це азотисті сполуки, азбест,гербіциди, інсектициди, продукти горіння) і фізичні (ультрафіолетовеопромінення, висока температура, радіація) З'явилося поняттяканцерогенів і канцерогенезу. Фактори, що сприяють розвитку канцеру –канцерогени - умовно поділяють на ініціатори і промотори раку. Перші -обов'язково причинні (ініціюють розвиток раку), інші – умовні, котрідіють на різних фазах, що сприяють розвитку зл. пухлини.4) Вірусна теорія. В останній час велике значення у виникненні зл. пухлиннадається ролі вірусів. Таким чином, вірусна теорія рака не виключає, що пухлинні процеси є різновидом інфекційних хвороб і залежать від впровадження в організм і розмноження в його живих клітинах спеціальних чужорідних інфрамікроскопічних паразитів, які називають пухлинородними вірусами. 2. Морфологічна класифікація пухлин, доброякісні та злоякісні пухлини.

Пухлини підрозділяють на групи в залежності від будови тканин, з яких вони утворюються.

I. Епітеліальні: доброякісні (папіломи - сосочкові, аденоми - залізисті, кисті - пухлини з порожниною), злоякісні (карцинома або рак).
II. Сполучнотканинні: доброякісні (фіброми - зі сполучної тканини, ліпоми - з жирової тканини), злоякісні (саркоми).

III. Судинні - ангіоми.

IV. М'язові - доброякісні міоми.

V. Нервові - доброякісні невриноми (пухлини з нерва) і гліоми (пухлини мозку).

VI. Змішані - пухлини, що складаються з різних тканин доброякісного і злоякісного будови.

Злоякісними вважають пухлини, що складаються з незрілої тканини. Вони відрізняються швидким ростом, проростанням в сусідні тканини і схильністю до переносу пухлинних клітин по лімфатичній (лімфогенний шлях) або кровоносній (гематогенний шлях) системі в інші органи і тканини (метастази).
Після видалення пухлини вона може знову виникнути в цій ділянці (рецидив). Проростання сусідніх тканин відбувається шляхом впровадження клітин пухлини в міжтканинні щілини, руйнування і заміщення клітин сусідніх тканин. Таке ріст називається інфільтруючим. Метастатична пухлина має будову материнської і відрізняється таким же прогресуючим ростом. При злоякісних пухлинах спостерігається виснаження організму - кахексія. Злоякісні пухлини можуть розпадатися.

У розвитку злоякісної пухлини розрізняють чотири періоди:

1) місцевий ріст пухлини;

2) поширення її по лімфатичних шляхах до найближчих лімфатичних вузлів;

3) гематогенне поширення метастазів;

4) диссеминацию пухлини по всьому організму.

До доброякісних відносяться пухлини з зрілої тканини, що ростуть шляхом розсовування сусідніх тканин, не проростають їх, не дають метастазів, загального виснаження і не розпадаються.

 

3. Стадії розвитку пухлин.

I стадія характеризується наявністю пухлини невеликих розмірів, без захоплення реґіонарних лімфатичних вузлів і без проростання глибоколежачих тканин.

У II стадії пухлина чітко визначається, але ще не виходить за межі ураженого органу. Можуть бути одиничні метастази в реґіонарні лімфатичні вузли.
У III стадії пухлина виходить за межі ураженого органу і проростає довколишню тканину. Є множинні метастази в реґіонарні лімфатичні вузли.
У IV стадії спостерігаються множинні віддалені метастази не тільки в лімфатичні вузли, але також в органи і тканини з кахексією.
В останніх двох стадіях радикальне лікування не проводиться.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 539 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

816 - | 694 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.