Лекции.Орг


Поиск:




Розрахунок ціни видачі готівки




 

Найтиповішими касовими операціями є прийом і обробка готівки (прибуткова каса), видача готівки клієнтам банку (видаткова каса). Крім того, при самостійних філіях функціонують каси перерахування, що забезпечують підкріплення готівкою кас відділень.

Для розрахунку собівартості касового обслуговування використовуються дані про кількість працівників банку, що забезпечують прийом, перерахування і видачу готівки, розрахункова величина витрат на одного працівника й обсяги зроблених за місяць операцій. При розрахунку варто враховувати, що каса перерахування є не в усіх підрозділах банку, хоча й обслуговує кожне з них, тому для зведеного обліку витрат з касового обслуговування використовуються сумарні дані щодо всіх учасників касового обслуговування самостійної філії. Крім того, незважаючи на те, що всі каси здійснюють свій обсяг операцій і несуть витрати, доход банку приносять лише операції видаткової каси з видачі готівки. Тому всі касові витрати повинні бути покриті саме за рахунок цієї діяльності і, відповідно, відноситися на собівартість операцій з видачі готівки з обліком того, що в обробці касових документів беруть участь не тільки касири.

У табл. 26 наведено розрахунок собівартості касового обслуговування.

 

Таблиця 26

РОЗРАХУНОК СОБІВАРТОСТІ КАСОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ

 

Підрозділ     Відділення1 Відділення2 Відділення3 Разом Витрати на 1 працівника, грн     Загальна сума витрати, грн (гр.9*гр.10)  
Кількість операцій. Кільк. працівн. Кількість операцій. Кільк. працівн. Кількість операцій Кільк. працівн. Кількість операцій. Кільк. працівн.
Прибуткова каса                    
Каса перерахування                    
Видаткова каса                   15 248
Разом                   32 402

Звідси витрати на одну видачу становитимуть 32 402: 10 340 = 3,13 грн.

Для визначення ціни послуг витрати, пов'язані з їх реалізацією (собівартість), повинні бути зіставлені з доходами, які отримані банком.

Приклад визначення ціни касового обслуговування (ціни обробки одного грошового чека).

Зроблені вище розрахунки показали, що собівартість обробки одного грошового чека становитиму 3,13 грн. За даними табл. 5.5, кількість видач готівки у Відділенні 1 становила 3300, звідси сумарні витрати:

3300 х 3,13 грн = 10 329 грн.:

Усього за місяць було видано 1 200 000 грн, при тарифі 1 %^ від видаваної суми, відділення одержало 12 000 грн доходу.

Маржа на один документ за цих умов становить:

(12 000 - 10 329): 3300 = 0,50 грн, а його ціна — 3,13 грн + + 0,50 грн = 3,63 грн.

В умовах конкуренції дуже важливою є відповідність ціни, яку пропонує один банк, цінам аналогічного продукту на ринку Тому у випадку, якщо розрахункова ціна вийшла вищою від ціни, запропонованої банка ми-конкурентами, необхідно проаналізувати можливі шляхи зниження витрат чи запропонувати клієнтам додаткові послуги, не пов'язані з великими витратами для банку. Можливий варіант компенсації збитків з одного виду послуг прибутком з іншого. Якщо банк не може компенсувати витрати, наприклад, з розрахунково-касового обслуговування, доходами від даних операцій, необхідно переглянути ціну інших видів послуг для компенсації втрат.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 423 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наука — это организованные знания, мудрость — это организованная жизнь. © Иммануил Кант
==> читать все изречения...

809 - | 705 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.