Лекции.Орг


Поиск:




Малюнки 19, 20, 21




Дані фізичного розвитку хлопців і дівчат заносять в окремі таблиці даних фізичного розвитку (таблиця 1).

 

Дані фізичного розвитку хлопців (дівчат)... класу ЗОШ №...

Таблиця 1

№ за/п Прізвище, ім’я Зріст Маса тіла Обвід грудної клітки
         

 

Для статистичної обробки показників необхідно побудувати таблицю 2.

В графу 1 таблиці 2 у низхідному чи висхідному порядку записати величини зросту, маси тіла чи обводу грудної клітки дітей класу (школи) і позначити її буквою «а». У графу 2 – кількість з однією величиною ознаки (р),визначивши в кінці графи n – загальну кількість випадків. У графу 3 – записують величину ap, яку визначають шляхом множення а на р, а в кінці графи – суму ар (∑ар). У графі 4 записують значення середньої величини, яку розраховують діленням ∑ар/n (n – це загальна кількість р). У графу 5 записують відхилення кожної варіанти від середньої арифметичної величини (а - М) і умовно позначають буквою d. У графі 6 кожне відхилення підносять до квадрату (d2). У графі 7 квадрат відхилення (d2) множать на частоту варіанти «р» (d2р). Середнє квадратичне відхилення «δ» від середньої величини визначають за формулою δ = √ ∑ d2р/n (Коли n менше 30, ∑d2р/n – 1).

 

Статистична обробка показників зросту дівчат (хлопців)

..... класу ЗОШ №

Таблиця 2

Зріст а р ар М=∑ар/n d=a-M d2 d2p d|δ
               
               
               

Аналогічно розраховують дані маси тіла та обводу грудної клітки.

Для оцінки стану фізичного розвитку окремого учня необхідно знайти різницю між його показниками і відповідними середніми величинами стандарту даної статево-вікової групи, потім цю різницю по кожному показнику поділити на відповідне середньо-квадратичне відхилення стандарту. Таким чином, ми знайдемо на скільки сигм в меншу чи більшу сторону відрізняються показники фізичного розвитку окремого учня від стандартного показника.

 

Розрізняють такі ступені фізичного розвитку дітей:

6. середній – коли індивідуальні показники фізичного розвитку дитини відрізняються від віково-статевих стандартів (М) не більше ніж на одну сигму в більшу чи меншу сторону;

7. вище середнього – коли показники відрізняються від середніх в більшу сторону на величину від 1 до 2 сигм;

8. високий – коли показники відрізняються від середніх в більшу сторону від 2 до 3 сигм;

9. нижче середнього – коли показники відрізняються від середніх в меншу сторону від 1 до 2 сигм;

10. низький – коли показники відрізняються від середніх в меншу сторону на величину від 2 до 3 сигм.

 

Використовуючи дані статистичної обробки можна розрахувати розподіл дітей колективу у % за рівнем фізичного розвитку, порівнявши антропометричні дані кожної дитини колективу з стандартами фізичного розвитку. Маючи середні показники розвитку дітей школи, району, міста, країни можна оцінити стан фізичного розвитку як кожного учня так і колективу в порівнянні з середніми показниками міста, країни.

Характер фізичного розвитку індивідуума можна представити графічно у вигляді профілю фізичного розвитку (Таблиця 3), розрахувавши необхідні величини в порівнянні зі стандартами фізичного розвитку учнів району, області, країни.

Для побудови профілю фізичного розвитку на рівній відстані одна від одної проводять горизонтальні лінії по кількості отриманих ознак. Вертикальна лінія в центрі відповідає середній величині ознак (М). По обидва боки від неї проводять вертикальні лінії, що означають величини середніх квадратичних відхилень з позитивними значеннями вправо і з негативними – вліво. Одержані сигнальні відхилення дитини по ознаках позначають крапками на відповідній горизонтальній лінії. З’єднавши всі крапки лінією отримаємо профіль фізичного розвитку. Відхилення індивідуальних показників від середніх стандартних величин в межах одного середньоквадратичного відхилення в більшу чи меншу сторони вказує на нормальний (пропорційний) середній фізичний розвиток дитини.

 

Профіль фізичного розвитку учня

Таблиця 3

Показники фізичного розвитку Сигмальні відхилення від середньої величини
  - 3δ -2δ -1δ М +1δ +2δ +3δ
Зріст стоячи                
Маса тіла                
Обвід грудної клітини                

Маючи середні величини показників двох або більше однорідних статево – вікових груп і середньоквадратичні відхилення, можна розрахувати помилку середньої величини (m) за формулою m = ± δ/√n, а потім розрахувати достовірність різниці двох середніх величин, знайшовши критерій (t) за формулою t = М1 – М2/√m12 – m22. При t = 2 - імовірність різниці 95%, при t рівному 3 і більше – імовірність 99%. Так ми можемо порівняти фізичний розвиток двох колективів.

Коли маємо дані фізичного розвитку школярів з 1 по 12 класи, можна розрахувати вікову динаміку зміни показників фізичного розвитку.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 380 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

1003 - | 831 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.