Лекции.Орг


Поиск:




Завдання для виконання на базах практики




 

Виробнича практика організується виключно для студентів денної форми навчання. Завдання з науки “Проектне фінансування” виконуються студентами в рамках виконання програми виробничої практики. Для виконання завдань з дисципліни планується певний визначений час - до 3-х робочих тижнів.

Робота практиканта над розділом “Проектне фінансування” провадиться за наступними питаннями:

1. Дослідження методів формування інвестиційних ресурсів в банку;

2. Залучення іноземних інвестицій для фінансування інвестиційних проектів в банку;

3. Обґрунтування доцільності фінансування інвестиційних та інноваційних проектів в банку;

4. Управління ризиками проектного фінансування на базі практики;

5.Організація процесу оцінки об’єктів бізнесу в банку.

В процесі розгляду питань кожного розділу студент ознайомлюється з ділянками роботи відповідного підрозділу банку, або різних підрозділів, які фактично відповідають за організацію та здійснення визначених робіт.

У звіті про виробничу практику питання повинні розглядатися на реальних прикладах інвестиційних та інноваційних проектів та дій фахівців банку щодо їх реалізації. Якщо в одній установі банку проходять практику кілька студентів, то приклади у кожного з них повинні бути різні. Переписування нормативних чи навчальних матеріалів забороняється.

Розділ звіту з виробничої практики за обсягом складає до 10 сторінок (без врахування додатків). У додатки до звіту виносяться зразки чи копії документів та інші допоміжні матеріали, що ілюструють виконання відповідних завдань. Оцінка за розділ звіту про практику є частиною комплексної оцінки за проходження практики.

2.5.4. ПЕРЕЛІК ІНДИВІДУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

 

ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА ЗА ЗАДАНОЮ ПРОБЛЕМАТИКОЮ СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ.

Індивідуальна робота виконується студентами заочної форми навчання. Виконання індивідуальної письмової роботи належить до обов’язкових видів самостійної роботи студента. Інші види індивідуальних завдань студентів заочної форми навчання виконуються за його власною ініціативою (див. п.6.4. та п. 9.1. «Карта самостійної роботи студента заочної форми навчання).

Об’єктом поточного контролю знань студентів заочної форми навчання виступає індивідуальна робота з науки за варіантами.

Індивідуальний варіант роботи визначається за порядковим номером студента у відомості. Розподіл варіантів індивідуальних завдань визначено у таблиці 1.

Таблиця 1

Порядковий номер студента у відомості Назва індивідуальної роботи
1. Специфіка економічних умов в Україні та їх вплив на організацію проектного фінансування.
2. Особливості та тенденції розвитку проектного фінансування за кордоном.
3. Участь міжнародних організацій у фінансуванні інвестиційних проектів в Україні.
4. Переваги та недоліки проектного методу фінансування.
5. Аналіз джерел фінансування інвестиційних проектів в Україні.
6. Бюджетування інвестиційного проекту.
7. Фінансові плани та схеми фінансування інвестиційних проектів в Україні.
8. Проектне фінансування за рахунок державних капіталовкладень: тенденції та особливості в Україні.
9. Критерії відбору інвестиційних проектів фінансово-кредитними установами України.
10. Комерційний банк як кредитор в проектному фінансуванні.
11. Участь комерційних банків у підтримці лізингових операцій.
12. Роль банків в організації спільного банківського кредитування.
13. Комерційний банк як інвестор в проектному фінансуванні.
14. Комерційний банк як гарант в проектному фінансуванні.
15. Комерційний банк як платіжний агент в межах проектної діяльності.
16. Комерційний банк як фінансовий консультант в проектному фінансуванні.
17. Реалізація проектів фінансово-промисловими групами та іншими виробничо-господарськими угрупованнями.
18. Методи оптимізації структури джерел фінансування проектів.
19. Специфіка управління ризиками в комерційних банках України.
20. Організація взаємодії суб”єктів проектного фінансування.
21. Організація оцінки бізнесу в Україні.
22. Акціонування як метод фінансування інвестиційних проектів в Україні.
23. Консорціумне фінансування інвестиційних проектів в Україні.
24. Лізингові схеми реалізації інвестиційних проектів в Україні.
25. Реалізація інвестиційних проектів фінансово-промисловими групами в Україні.
26. Особливості реалізації концесійних проектів та їх перспективи в Україні.
27. Організація фінансування інноваційних проектів в Україні.
28. Особливості фінансування інноваційних проектів за участю венчурного капіталу в Україні.
29. Законодавче регулювання проектного фінансування в Україні.
30. Практичні аспекти бюджетування проектів в Україні.

Вимоги до написання індивідуальної роботи:

Виконувати роботу слід на аркушах формату А4, стандартні поля й інтервали, аркуші пронумеровані, на останньому аркуші дата виконання, підпис. Обсяг роботи до 10-15 машинописних сторінок з використанням шрифтів текстового редактора Word розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом. Титульний лист (найменування міністерства, навчального закладу, факультету, курсу, номера групи).

Зразки чи копії документів та інші допоміжні матеріали, що ілюструють виконання відповідних операцій, виносяться у додатки в кінці. Термін виконання - за місяць до початку екзаменаційної сесії.

Стиль викладу матеріалу повинен бути професійним, висновки та рекомендації – конкретними. Опрацювання літератури необхідно починати з найновіших публікацій, в яких висвітлюються останні досягнення і зміни у галузі теорії та практики проектного фінансування.

Таблиці, графіки, схеми, список використаних джерел інформації – в окремому додатку в кінці роботи.

Одержані завдання студентів оцінюються викладачем за такою системою:

Оцінка Критерії
10 балів Студент бездоганно виконав завдання і належним чином його оформив. Інформацію добре ілюстровано теоретичними знаннями, фактичними даними та чинним законодавством.
5 балів Завдання у цілому виконане, але мають місце окремі недоліки, зокрема, не повністю розкрито зміст завдання, інформація про статистичні дані та чинне законодавство є застарілою, вказана не повністю.
0 балів Завдання взагалі не виконано або мають місце суттєві недоліки: питання теоретично не висвітлено, відсутні фактичні дані та розгляд чинного законодавства.

 

Роботи студентів мають здаватися для перевірки на кафедру не пізніше, ніж за місяць до початку екзаменаційної сесії і в разі недопущення їх до захисту, повертаються студентам для доопрацювання.

Захист виконання письмових індивідуальних робітстудентами заочної форми навчання проводиться під час сесії у формі співбесіди керівника курсу зі студентом.

ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ТА ФОРМИ КОНТРОЛЮ ЗА ЇХ ВИКОНАННЯМ

(для всіх форм)

1. Підготовка індивідуального завдання. Для студентів денної форми навчання написання індивідуального завдання за заданою проблематикою є вибірковою формою контролю. Індивідуальне завдання виконується за темами, які охоплюють зміст дисципліни і є особливо актуальними.Індивідуальне завдання має включати огляд останнього цифрового матеріалу з відкритих джерел, відображати останні тенденції, містити оцінку явища студентом та має бути бездоганно оформленим. Основні вимоги, щодо оформлення індивідуального завдання наведено вище.

Індивідуальне завдання виконується за темами, які охоплюють зміст дисципліни і є особливо актуальними. Таке завдання має включати огляд останнього цифрового та статистичного матеріалу з відкритих джерел, наукової літератури та статей у економічній періодиці, містити оцінку явища студентом та бути бездоганно оформ­леним.

2. Аналітичний огляд наукових публікацій. Виконується на матеріалах опублікованих фахових статей з дисципліни в українських періодичних виданнях. Студенти можуть аналізувати 3-5 статей з дисципліни.

3. Підготовка міні-лекції з презентацією. Виконується під час проведення лекцій з дисципліни за погодженою заздалегідь з викладачем темою.

4. Участь у конференціях, олімпіадах та підготовка наукових публікацій. Участь у конференціях, олімпіадах і підготовка наукових публікацій може бути оцінена викладачем, якщо зміст доповідей або статей відповідає профілю дисципліни. Для отримання відповідної кількості балів (5- 10)

треба надати документи, які підтвер­джують участь студента в конференції чи олімпіаді. Наприклад, представити програму конференції, де вказано прізвище студента та назва доповіді, показати викладачеві опубліковані тези чи наукову статтю.

5. Активна участь на семінарському занятті під час сесії для студентів заочної форми навчання є вибірковим видом СРС через обмежену кількість годин відведених для практичних занять (6 годин), які проводяться під час сесії.

6. Переклад літературних джерел іншомовного походження за заданою проблематикою. Здійснюється переклад літературних джерел іншомовного походження за визначеною викладачем науки проблематикою.

2.6. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ З НАУКИ

2.6.1. ПОРЯДОК ПОТОЧНОГО КОНТРОЛЮ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ З НАУКИ

Поточне оцінювання знань з науки здійснюється викладачем шляхом оцінки якості виконання студентом завдань, що включені в самостійну роботу студента. Викладач веде облік балів, отриманих студентом під час звітування за об’єктами самостійної роботи студента регулярно проставляє суму балів поточного контролю у відповідні реєстри (журнали, екзаменаційна відомість тощо).

Система поточного контролю знань з науки «Проектне фінансування» передбачає оцінювання знань за такими двома основними напрямами:

а) перевірка теоретичних знань;

б) перевірка виконання індивідуальних практичних завдань.

Оскільки наука «Проектне фінансування» вивчається на магістерському рівні, то поточний контроль знань студентів денної форми навчання здійснюється у процесі перевірки виконання модульних завдань та індивідуальних завдань для самостійного опрацювання. Схематично зміст організації системи поточного контролю для студентів різних форм навчання наведено у таблиці:

СИСТЕМА ОРГАНІЗАЦІЇ ПОТОЧНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ З НАУКИ «ПРОЕКТНЕ ФІНАНСУВАННЯ»

Таблиця 2

ДЛЯ РІЗНИХ ФОРМ НАВЧАННЯ

Види робіт, що підлягають контролю Бальна шкала за формами навчання
денна заочна
Підготовка до семінарських (практичних) занять протягом семестру (максимально за всі заняття)  
Модульне завдання   --
Індивідуальна робота --  
Максимальна сума балів    
Написання індивідуального завдання за заданою тема- тикою   -
Підготовка доповіді на наукову студентську конференцію    
Підготовка наукових публікацій   -
Підготовка міні-лекції з презентацією    
Аналітичнийх огляд наукових статей    
Переклад іншомовних текстів    
Максимальна сума балів    
     
Всього балів за семестр    

Підготовка до семінарських занять є обов’язковим видом СРС для студентів вечірньої та заочної форми навчання. Здійснюється шляхом самостійного опрацювання теоретичних понять курсу, підготовці виступів із обговоренням проблемних питань, реферуванні основної та додаткової літератури, підготовці презентаційних матеріалів, слайдів, доповідей, міні-лекцій тощо.

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ

Оцінки поточного контролю для студентів різних форм навчання має своїми об’єктами перевірку теоретичних та практичних знань та характеризуються:

а) критеріями оцінки письмових завдань: індивідуальних робіт (для заочної форми), модульних завдань (для денної форми);

б) критеріями оцінки аудиторної активності студентів: захисту індивідуальних робіт (для студентів заочної форми навчання), активності під час семінарських занять (для студентів заочної форми навчання);

в) критеріями оцінки інших видів індивідуальних завдань (для студентів всіх форм навчання).

Оцінка письмових модульних завдань студентів денної та вечірньої форми характеризується максимальним балом у випадку відсутності недоліків оформлення та типових помилок, що віднесені до конкретного завдання. Модуль для денної та вечірньої форм навчання складається з трьох завдань, що оцінюються за шкалою: 0-6-8-10 балів для денної форми та 0-5 для вечірньої форми. До недоліків оформлення окремого завдання відноситься відсутність назви завдання, неохайність, використання нестандартного шрифту (замість 14, міжрядковий інтервал 1.5), рукописне виконання завдання.

Оцінка індивідуальної письмової роботи (заочна форма навчання) здійснюється за шкалою від 0 до 10 балів (для денної форми) та від 0 до 5 балів (для заочної форми навчання). Максимальний бал виставляється у випадку відсутності зауважень до оформлення (наведені окремо), та при повному розкритті проблеми, що письмово розглянута студентом, захисті роботи. За недотримання вимог за зміст та оформлення викладач знижує оцінку на 2 бали за кожну помилку або за кожен пункт невідповідності вимогам.

На підсумкову суму балів за письмову роботу впливає своєчасність її подання на кафедру (згідно із вимогами карти самостійної роботи студента).

Індивідуальне завдання оцінюється максимальною оцінкою, 10 балів, якщо воно відповідно оформлено (надруковано на комп’ютері на білому папері А4, стандартним шрифтом 14 з інтервалом 1.5, прошита у швидкозшивачу, має титульний аркуш із відповідними реквізитами), є актуальний перелік літератури (на позиції з якого є посилання в тексті), та у випадку, якщо містить відповіді автора на проблемні питання і містить статистичний матеріал.

Слід звернути особливу увагу на те, що індивідуальне завдання - це огляд, або дослідження літератури (опублікованих поглядів і концепцій науковців), яке повинно бути здійснено з чітким дотримань правил посилання, що прийняті для наукової роботи. Посилання на сторінки в мережі інтернет робляться виключно із зазначення назви сайту (або електронного видання), назви статей та прізвища автора.

При порушенні вимог написання індивідуального завдання, викладач оцінює таку роботу у 8 балів (при незначних відхиленнях від вимог) або 6 балів (при більш значних відхиленнях від вимог).

Оцінка аудиторної активності студентів проводиться викладачем на основі власного досвіду і характеризується максимальною оцінкою (повна, вичерпна відповідь або значний вклад в обговоренні на семінарському чи практичному занятті, вміння розв’язувати ситуаційні вправи, володіння відповідями на всі проблемні питання до відповідного заняття), посередньою оцінкою (неповна відповідь або незначний внесок в обговоренні проблеми на семінарському занятті, володіння відповідями на більшість проблемних питань, участь у вирішенні ситуаційних вправ) та нульовою оцінкою (незнання правильного змісту відповіді, відсутність участі в обговоренні проблем чи рішенні ситуаційних вправ на семінарському занятті). У випадку спірних питань щодо оцінки аудиторної активності викладач виставляє вищу з двох спірних оцінок.

В зв’язку з обмеженням часу на практичні заняття для студентів заочної форми навчання, оцінка за активність для таких студентів виставляється не більше одного разу для окремого студента за шкалою 0-3-4-5 балів за підсумком всіх практичних занять, які проводяться в один день - згідно рівня знань, який продемонстрований студентом (таблиця):

Таблиця 3

Оцінка за 10-бальною шкалою Рівень знань Характеристика
  відмінний Вільне володіння теоретичним матеріалом, активна участь у дискусіях та обговореннях, вірне вирішення розрахункової задачі або ситуації.
  добрий Вільне володіння теоретичним матеріалом, активна участь у дискусіях та обговореннях, вирішення розрахункової задачі або ситуації з несуттєвими помилками.
  задовільний Володіння основними теоретичними поняттями, неактивна участь у дискусіях та обговореннях, володіння в цілому методикою вирішення задач та ситуації але допущення помилок.
  незадовільний Незнання основних теоретичних понять (за термінологічним словником, що є в навчальному посібнику) та неактивна участь у дискусіях та обговореннях, невміння віршувати типові задачі та ситуації.

 

Захист індивідуальних робіт студентами заочної форми оцінюється шкалою 0–3–4–5 балів відповідно до рівня презентації, який демонструє студент під час захисту положень власної роботи. Максимальна оцінка у 5 балів знижається викладачем на 1 бал за кожну невірну відповідь, що стосується теоретичних положень, та практичних висновків, що покладені у зміст роботи, яка захищається (якщо балів виходить менше 3 – застосовується оцінка 0 балів).

Участь у позанавчальній науковій діяльності (роботі конференцій, підготовці наукових публікацій) – максимально заохочується: студентам денної форми 10-ма балами, студентам заочної форми – 5 балами.

Участь у конференції оцінюється у 10 балів (для заочної форми – 5 балів), незалежно від отриманого призового місця або заохочення по результатах конференції. Викладачу надаються матеріали конференції (або програма конференції), де студент зазначений як доповідач.

Наукова публікація студента денної форми оцінюється у 10 балів у випадку публікації у виданні, що визнане фаховим, та 8 балів у нефаховому виданні. Викладач може також оцінити, на свій розсуд, проект такої публікації, що готовий до передання до відповідної редакції (за шкалою 0–6–8–10 балів відповідно до якості згідно вимог до фахових наукових публікацій). Наукова публікація студента заочної форми оцінюється відповідно за шкалою 0-3-4-5 балів.

Матеріали для проблемних міні-лекцій оцінюються у 10 (5) балів, якщо самостійно підготовлена презентація та доповідь проблемної лекції. 8 (3) балів студент отримує за підготовку статистичного матеріалу проблемної лекції (без презентації), за виготовлення слайдів 6 (2) балів (без підготовки логічного тексту проблемної доповіді).

Рекомендований обсяг презентації – до 10 слайдів.

Участь у наукових студентських конференціях та семінарах заохочується відповідно до рівня конкурсу, на який представлена робота. Максимальна сума балів нараховується у випадку допущення роботи до конкурсу міжвузівського рівня. Вимоги оголошуються викладачем згідно з вимог відповідного конкурсу.

Аналітичний огляд публікацій з питань проектного фінансування, здійснюється письмово та оформлюється як реферат. Максимальна сума балів, 10 балів для денної форми та 5 балів для заочної форми, нараховується у випадку бездоганного оформлення та наявності обґрунтованого коментарю на окремих аркушах. Ця сума балів знижується на 2 бали (1 бал для заочної форми) за кожний недолік оформлення та за кожну змістовну помилку і може становити мінімально 0 балів.

Переклад іншомовних наукових текстів оцінюється в 10 балів (лише для денної форми) за якісне і повне виконання попередньо дорученого викладачем анотування змісту (як правило – наукової статті англійською мовою). Ця сума балів знижується до 8 балів у випадку неякісного оформлення та до 6-х балів у разі наявності логічних помилок у змісті перекладу і може становити 0 балів у випадку незадовільного змісту.

Всі бали, що отримані студентом під час поточного контролю, підсумовуються. Загальна сума балів поточного контролю при цьому не може перевищувати 50 балів для студентів денної форми та 20 балів – для студентів заочної форми.

ОСОБЛИВОСТІ ПОТОЧНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

 

Індивідуальна робота за заданою проблематикою як обов`язковий вид роботи виконуються студентами заочної форми навчання. Виконання індивідуальної письмової роботи належить до обов’язкових видів самостійної роботи студента. Інші види самостійної роботи студентів заочної форми навчання є вибірковими і виконуються за його власною ініціативою (див. табл. 1).

Об’єктом поточного контролю знань студентів заочної форми навчання виступає індивідуальна робота з дисципліни за варіантами.

Індивідуальний варіант завдання визначається за порядковим номером студента у відомості. Розподіл варіантів індивідуальних завдань визначено у таблиці 4.

Таблиця 4

Порядковий номер студента у відомості Назва індивідуальної роботи
  Специфіка економічних умов в Україні та їх вплив на організацію проектного фінансування.
  Особливості та тенденції розвитку проектного фінансування за кордоном.
  Участь міжнародних організацій у фінансуванні інвестиційних проектів в Україні.
  Переваги та недоліки проектного методу фінансування.
  Аналіз джерел фінансування інвестиційних проектів в Україні.
  Бюджетування інвестиційного проекту.
  Фінансові плани та схеми фінансування інвестиційних проектів в Україні.
  Проектне фінансування за рахунок державних капіталовкладень: тенденції та особливості в Україні.
  Критерії відбору інвестиційних проектів фінансово-кредитними установами України.
  Комерційний банк як кредитор в проектному фінансуванні.
  Участь комерційних банків у підтримці лізингових операцій.
  Роль банків в організації спільного банківського кредитування.
  Комерційний банк як інвестор в проектному фінансуванні.
  Комерційний банк як гарант в проектному фінансуванні.
  Комерційний банк як платіжний агент в межах проектної діяльності.
  Комерційний банк як фінансовий консультант в проектному фінансуванні.
  Реалізація проектів фінансово-промисловими групами та іншими виробничо-господарськими угрупованнями.
  Методи оптимізації структури джерел фінансування проектів.
  Специфіка управління ризиками в комерційних банках України.
  Організація взаємодії суб”єктів проектного фінансування.
  Організація оцінки бізнесу в Україні.
  Акціонування як метод фінансування інвестиційних проектів в Україні.
  Консорціумне фінансування інвестиційних проектів в Україні.
  Лізингові схеми реалізації інвестиційних проектів в Україні.
  Реалізація інвестиційних проектів фінансово-промисловими групами в Україні.
  Особливості реалізації концесійних проектів та їх перспективи в Україні.
  Організація фінансування інноваційних проектів в Україні.
  Особливості фінансування інноваційних проектів за участю венчурного капіталу в Україні.
  Законодавче регулювання проектного фінансування в Україні.
  Практичні аспекти бюджетування проектів в Україні.

 

Вимоги до написання індивідуальної роботи:

Виконувати роботу слід на аркушах формату А4, стандартні поля й інтервали, аркуші пронумеровані, на останньому аркуші дата виконання, підпис. Обсяг роботи до 10-15 машинописних сторінок з використанням шрифтів текстового редактора Word розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом. Титульний лист (найменування міністерства, навчального закладу, факультету, курсу, номера групи).

Зразки чи копії документів та інші допоміжні матеріали, що ілюструють виконання відповідних операцій, виносяться у додатки в кінці. Термін виконання - за місяць до початку екзаменаційної сесії.

Стиль викладу матеріалу повинен бути професійним, висновки та рекомендації – конкретними. Опрацювання літератури необхідно починати з найновіших публікацій, в яких висвітлюються останні досягнення і зміни у галузі теорії та практики проектного фінансування.

Таблиці, графіки, схеми, список використаних джерел інформації – в окремому додатку в кінці роботи.

Одержані завдання студентів оцінюються викладачем за такою системою:

Оцінка Критерії
10 балів Студент бездоганно виконав завдання і належним чином його оформив. Інформацію добре ілюстровано теоретичними знаннями, фактичними даними та чинним законодавством. Захист роботи
5 балів Завдання у цілому виконане, але мають місце окремі недоліки, зокрема, не повністю розкрито зміст завдання, інформація про статистичні дані та чинне законодавство є застарілою, вказана не повністю.
0 балів Завдання взагалі не виконано або мають місце суттєві недоліки: питання теоретично не висвітлено, відсутні фактичні дані та розгляд чинного законодавства.

 

Роботи студентів мають здаватися для перевірки на кафедру не пізніше, ніж за календарний місяць до початку екзаменаційної сесії і в разі недопущення їх до захисту, повертаються студентам для доопрацювання. Захист виконання письмових індивідуальних завдань студентами заочної форми навчання проводиться під час сесії у формі співбесіди керівника курсу зі студентом.

 

2.6.2. ПОРЯДОК ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

Підсумкова форма оцінювання знань з науки «Проектне фінансування» для студентів всіх форм навчання — екзамен.

Екзамен проводиться у письмовій формі за порядком, єдиним для КНЕУ, за білетами, що затверджуються кафедрою банківських інвестицій і створюються на основі типового екзаменаційного білету і на базі завдань, що охоплюють зміст робочої програми науки «Проектне фінансування».

Екзаменаційний білет містить 5 завдань (денна форма) або 8 завдань (заочна форма), кожне з яких оцінюється за шкалою від 0 до 10 балів залежно від рівня знань.

Шкала оцінювання екзаменаційних завдань:

Оцінка за 10-бальною шкалою РІВЕНЬ ЗНАНЬ
  відмінний
  добрий
  задовільний
  незадовільний

 

Типовий білет включає п`ятьзавдань (денна форма) або вісім завдань (заочна форма). З них: три (денна форма) або шість (заочна форма) теоретичних питань, відповідь на які оцінюється за шкалою 0—6—8—10 балів (згідно із критеріями оцінки, що наведені окремо), та два аналітичних завдання, які оцінюються за шкалою 0—6—8—10 балів за кожне (згідно із критеріями оцінки, що наведені окремо).

Отже, за кожне із відповідно шести чи десяти завдань студент може отримати максимальну кількість 10 балів, а за виконання всіх завдань екзаменаційного білету — 60 балів (денна та вечірня форма) чи 100 балів (заочна форма).

 

 

Критерії оцінювання завдань екзаменаційного білету:

Критерії оцінки знань за теоретичні питання екзамену (рівні 0—6—8—10 балів) такі:

1. Оцінка “відмінно”. Повна відповідь на питання (найвища якість письмового завдання), яка оцінюється в 10 балів, повинна відповідати таким вимогам:

· розгорнутий, вичерпний виклад змісту даної у питанні проблеми;

· повний перелік необхідних для розкриття змісту питання економічних категорій та законів;

· вірне розкриття змісту зазначених економічних категорій та законів, механізму їх взаємозв’язку і взаємодії;

· здатність здійснювати порівняльний аналіз різних теорій, концепцій, підходів та самостійно робити логічні висновки й узагальнення, знання історії створення таких теорій та еволюції поглядів основних представників;

· уміння користуватись методами наукового аналізу економічних явищ, процесів і характеризувати їхні риси та форми виявлення;

· демонстрація здатності висловлення та аргументування власного ставлення до альтернативних поглядів на дане питання;

· використання актуальних фактичних та статистичних даних, знань дат та історичних періодів, які підтверджують тези відповіді на питання;

· враховані (для письмових робіт) усі додаткові вимоги, які відносяться до відповідного завдання і мають місце безпосередньо у тексті завдання або у рекомендованих викладачем методичних посібниках та наукових виданнях.

2. Оцінка “добре”. Відповідь на питання оцінюється в 8 балів, якщо:

· відносно відповіді на найвищий бал не зроблено розкриття хоча б одного з пунктів, вказаних вище (якщо він явно потрібний для вичерпного розкриття питання), або якщо:

· при розкритті змісту питання в цілому правильно за зазначеними вимогами зроблені значні помилки під час: визначення авторства і змісту в цілому правильно зазначених теоретичних концепцій у галузі маркетингу у банку.

3. Оцінка “задовільно”. Відповідь на питання оцінюється в 6 балів, якщо:

· відносно відповіді на найвищий бал не зроблено розкриття двох чи більше пунктів, зазначених у вимогах до нього (якщо вони явно потрібні для вичерпного розкриття питання), або якщо:

· одночасно присутні обидва типи недоліків, які окремо характеризують критерій оцінки питання в 8 балів,

4. Оцінка “незадовільно”. Відповідь на питання оцінюється в 0 балів, якщо:

· висновки, зроблені під час відповіді, не відповідають правильним чи загальновизнаним при відсутності доказів супротивного аргументами, зазначеними у відповіді;

· характер відповіді дає підставу стверджувати, що особа, яка складає екзамен, неправильно зрозуміла зміст питання чи не знає правильної відповіді і тому не відповіла на нього по-суті, допустивши грубі помилки у змісті відповіді.

 

Критерії оцінки знань за аналітичні питання (задачі), що містить екзаменаційний білет, оцінюються за шкалою 0—6—8—10 балів. Максимальна сума у 10 балів знижується до 8 балів за неповну відповідь, до 6 балів за неповну відповідь із грубими помилками та до 0 балів — у випадку невірної відповіді. Також до 6 балів знижується оцінка у випадку математичної помилки у розв’язанні або логічної помилки у викладенні тез. У випадку, якщо розв’язання ситуації може мати декілька варіантів, студент має аргументувати свою позицію, та стисло навести інші шляхи розв’язання ситуації – інакше сума балів також знижується до 8 балів за кожне питання. Аналітичне питання оцінюється у 0 балів, якщо характер відповіді дає підставу стверджувати, що особа, яка складає екзамен, неправильно зрозуміла зміст питання чи не знає правильної відповіді і тому не відповіла на нього по-суті, допустивши грубі помилки у змісті відповіді.

Під час оцінки відповіді на окреме питання додатково враховуються і впливають на підсумкову суму балів за це питання допущені недоліки та помилки, якими вважаються:

· неохайне оформлення роботи (не загальноприйнятні скорочення, незрозумілий почерк, використання олівців замість чітких чорнил) (8 балів замість 10 або 6 балів замість 8);

· неточності у назвах окремих економічних категорій та понять (8 балів замість 10 або 6 балів замість 8);

· порушення логічної послідовності у викладенні тез відповіді на питання (8 балів замість 10 або 6 балів замість 8);

· помилкові статистичні та аналітичні дані, якщо розмір помилки незначний і в цілому не впливає на висновки, які зроблено у відповіді (8 балів замість 10 або 6 балів замість 8).

Під час написання письмового контрольного завдання студенти повинні виконувати його самостійно. У разі, коли викладач має підстави сумніватись у самостійності виконання письмового завдання (використання шпаргалок, підказок, засобів зв’язку тощо), студент позбавляється права подальшого написання роботи з отриманням загальної оцінки за письмову роботу 0 балів.

Підсумкова оцінка складається з оцінок поточного контролю та оцінки екзамену (для денної форми максимально 50 балів відповідно, але не більше 100 балів; для заочної форми максимально 20 і 100 балів відповідно, але не більше 100 балів). Якщо на екзамені студент набрав менше 30 балів, то загальна кількість балів за екзаменаційний білет вважається такою, що дорівнює нулю. В такому разі загальна кількість балів за екзамен виставляється за результатами поточного контролю (0—50 балів для денної форми або 0—20 балів для заочної форми).

Оцінка знань, умінь і практичних навичок студента з науки «Проектне фінансування» здійснюється за 100-бальною системою з подальшим переведенням її у шкалу ECTS та традиційну 4-х бальну для фіксації оцінки у відповідних документах в такому порядку:

Оцінка за бальною шкалою Оцінка за шкалою ECTS Оцінка за 4-бальною шкалою
90—100 A 5 (відмінно)
80–89 B 4 (добре)
70–79 C
66–69 D 3 (задовільно)
60—65 E
21—59 FX 2 (незадовільно)
0—20 F 2 (незадовільно) з обов’язковим повторним вивченням

 

Порядок здійснення повторного вивчення наведеній у додатку до робочої програми науки, що міститься на кафедрі банківських інвестицій.

 

2.6.3. ЗРАЗКИ ЕКЗАМЕНАЦІЙНОГО БІЛЕТУ

Зразок екзаменаційного білета (денна форма навчання)





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 386 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

997 - | 811 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.