Лекции.Орг


Поиск:




Послідовність дій під час виконання процедур. Підготовка ліжка хворому




Підготовка ліжка хворому. Приберіть ліжко таким чином:

1. На сітку покладіть матрац із наматрацником, матрац має бути достатньої товщини, рівним, без горбів і западин. Для тяж­кохворих з нетриманням сечі та калу матрац обшийте на 2/3 дов­жини клейонкою, щоб запобігти його забрудненню.

2. Зверху постеліть чисте простирадло, краї якого підгорніть під матрац так, щоб воно не збиралося в складки. У разі потреби тяжкохворим постеліть пелюшки або невеликі простирадла під по­перекову ділянку і таз.

3. Під голову хворого підкладіть дві подушки з наволочками: нижню з пір'я, верхню — з пуху. Подушку покладіть так, щоб ниж­ня лежала рівно і дещо виступала з-під верхньої, а верхня опира­лася об спинку ліжка.

4. Хворого накрийте ковдрою з підковдрою. Бажано, щоб ковд­ра була бавовняною або вовняною.

5. Забезпечте хворого двома рушниками — для обличчя і для ніг.

Після виписування хворого матрац, ковдру, подушки здайте в дезінфекційну камеру, а постільну білизну — в пральню.

Надання хворому потрібного положення за допомогою функціо­нального ліжка. За допомогою ручок, розташованих біля головного та ножного кінців ліжка або розміщених посередині ліжка, підні­міть або опустіть секції ліжка і надайте хворому зручного функ­ціонального положення, при якому поліпшуються функції пошко­дженого органа.

Наприклад, у разі задишки підніміть головний кінець ліжка, щоб хворий зайняв положення напівсидячи.

У разі різкого зниження артеріального тиску головний кінець ліжка опустіть до горизонтального рівня, а ножний кінець ліжка підніміть. Таким чином поліпшується кровопостачання головно­го мозку.

Надання хворому потрібного положення у звичайному ліжку

1. Якщо є можливість, використайте спеціальні підголівники.

2. За відсутності підголівника використайте додаткову подуш­ку, ватяну ковдру або матрац.

3. Для того щоб хворий не зсувався вниз, на ліжко покладіть підпору для ніг, покрийте її ковдрою та пелюшкою, щоб хворий міг опиратися ступнями ніг.


 



 


У деяких випадках доцільніше під матрац на рівні колін по­класти валик з ковдри, в такому разі хворий лежить із напівзігну­тими ногами.

4. Якщо необхідно надати підвищеного положення нижній кін­цівці, то під гомілку підкладіть подушку або шину Белера, обши­ту пелюшкою.

5. У випадку, коли необхідно терміново збільшити кровопос­тачання головного мозку, доцільніше під ножний кінець ліжка під­ставити табурет або стілець.

Запам'ятайте! Перед виконанням кожної процедури необхідно здійснити психологічну підготовку пацієнта. Слід привітатись, представитись (назвати свою посаду, ім'я і по батькові), уточнити прізвище, ім'я та по батькові пацієнта. Запропонувати пацієнту призначену процедуру, отримати його згоду на її виконання. По­яснити пацієнту суть процедури, повідомити, які відчуття у нього може викликати виконання відповідної процедури і як потрібно пацієнту поводитись під час її виконання.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 576 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1026 - | 847 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.