Лекции.Орг


Поиск:




Виконання лікувально-діагностичних втручань




Велике значення в профілактиці ВЛІ мають дезінфекція та стерилізація.

У багатьох хворих на гострі вірусні гепатити В і С зараження відбувається під час виконання лікувально-діагностичних парен­теральних процедур.

До групи найвищого ризику зараження включають і медичних працівників (маніпуляційні, операційні медичні сестри, лаборан­ти), які за своїми професійними обов'язками постійно мають кон­такти з кров'ю, виділеннями хворих.

Для профілактики ВЛІ в лікувально-профілактичних закла­дах необхідно:

1) максимально застосовувати медичний і лабораторний ін­струментарій одноразового використання;

2) суворо дотримуватися правил застосування, дезінфекції, передстерилізаційного очищення та стерилізації медичного і ла­бораторного інструментарію, обладнання багаторазового викори­стання під час проведення процедур, пов'язаних з порушенням цілості шкіри та слизових оболонок.

Забороняється робити ін'єкції, вакцинації, внутрішньошкірні проби та інші маніпуляції кільком особам одним і тим самим шприцом, замінюючи лише голки.

Для будь-якої маніпуляції кожному хворому треба застосову­вати окремий стерильний інструментарій.

Медичні та лабораторні інструменти всіх видів після кожного використання належить піддавати дезінфекції, ретельному перед-стерилізаційному очищенню та стерилізації згідно з галузевим стандартом 42-21-2-85 (Додаток № 3) і офіційними інструктив­но-методичними документами.

За наказом головного лікаря у відділеннях стаціонару призна­чають осіб, відповідальних за проведення дезінфекції, передстери­лізаційного очищення та стерилізації медичного інструментарію.


 



 


5*



У лікувально-профілактичних закладах повинні діяти центра­лізовані стерилізаційні зі спеціально підготовленим персоналом для проведення передстерилізаційного очищення та стерилізації інструментарію, білизни, перев'язувального матеріалу, шприців і голок багаторазового використання.

Дезінфекції, передстерилізаційному очищенню, стерилізації підлягають вироби медичного призначення, якщо вони в процесі експлуатації контактували з кров'ю або з ін'єкційними препарата­ми, з поверхнями ран, слизових оболонок і могли їх пошкодити.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 641 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

810 - | 734 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.