Лекции.Орг


Поиск:




Історія архітектури середньовіччя і нового часу») 1 курс, 2 семестр

 

1. Візантійські храми доби Юстиніана (архітекторів Анфімія із Тралл та Ісідора з Мілету): Сан-Вітале в Равені, Сергия і Вакха в Константинополі, Софії Константинопольської.

2. Середньовізантійські храми: Луки в Фокиді або церква Панагії в Афінах (на вибір), собор Сан Марко у Венеції.

3. Храм Апостолів у Салоніках, або церква монастиря Ліпса в Константинополі (на вибір), церква монастиря Хора, за бажанням -- церква Парагорітіса в Арта. 

4. Мусульманська архітектура: Куббатас-Сахара в Єрусалимі 687-691 рр. (за бажанням), мечеть Ал-Акса в Єрусалимі п. VІІІ ст.; Аббасидський період: фортеці Багдаду, Велика мечеть з мінаретом Аль-Мальвія в Самаррі 847-861 рр., мавзолей Зурейди п. ХІІІ ст.

5. Архітектура мусульманського Єгипту: мечеті Амра в Каїрі 641-827 рр. або Ібн Тулуна в Каїрі 876 р. (одну на вибір), мечеть і медресе султана Хасана сер. ХІV ст. або мечеть-гробниця Каіт-бея ХV ст. (1 об'єкт на вибір).

6. Магриб: мечеть Седі Окба в Кайруан VІІ-ХVІІ ст., мечеть Каравійїн в Фесі ІХ-ХІ ст.

7. Архітектура мусульманської Іспанії: Велика мечеть в Кордові 786 р., мінарет Хіральда та палац Алькасар в Севільї 1198 р. Палац Альгамбра у Гранаді.

8. Іран: соборна мечеть в Ісфахані ІХ ст., мавзолей Гомбеде Кабус, мавзолей Олджейту, мечеть Гаухаршад або мечеть Месджи де Шах (одну на вибір), Мейдане-шах в Ісфахані або палац Алі-капу (на вибір).

9. Архітектура Середньої Азії: пам’ятки Бухари і Самарканда - площа Регістан в Самарканді, медресе Шир-Дор, мавзолей Саманідів у Бухарі

10. Індія: Тадж Махал. Додатково: форти Індії (напр. Читторгарх, Червоний форт в Делі) та храми індуїзму та джайнізму.

11. Туреччина: творчість Коджа Мімар Сінана (1489-1588 рр.) - мечеті Селіміє в Ефірні або Сулеймана в Стамбулі (на вибір). Інші пам’ятки: медресе Індже Мінар, Зелена мечеть в Бурсі, мечеть Міхрімах, мечеть Баязіда в Стамбулі (два об'єкта на вибір).

12. Протороманіка: капела Карла І в Аахені

13. Французька романіка: храми монастиря Клюні,

14. Північна Франція, Нормандія: храм Сентрініте або Сан Етьєн в Канні (на вибір),

15. Французький південь і захід: собор в Арлі, храм Ангулема або храм Сен Фрон монастиря Перігьо (плани).

16. Германські храми (на вибір 3 об'єкти): собори Св. Міхаеля в Гільдезгальмі, собор в Шпеєрі, в Майнці, в Вормсі, храми Кельна, храм Марії в Лаах.

17. Англійська романіка: собори в Ілі та в Дерхемі. Фортеця-палац лондонський Тауер.

18. Італійська романіка. Тоскана: комплекс в Пізі, собор Лукки, храм Сан Міньятто аі Монте та баптистерій у Флоренції, донжони міста Сан-Джиміньяно.

19. Північно-італійська романіка: Сан-Амброджіо в Мілані, романські собори Комо, Кремони, Пьяченци, Сан Мікеле в Павії, комплекс Сан Дзено в Вероні (з наведеного переліку – на вибір 1-2 об'єкти)

20. Романіка центральної Італії: собори Модени, Парми, монастирський комплекс Болоньї (1 об'єкт на вибір).

21. Кафедральні собори Се в Порту та в Лісабоні (Португалия, один на вибір)

22. Французькі середньовічні фортеці: Каркасон або Пьєрфон (один об'єкт на вибір)

23. Французькі середньовічні замки долини Луари: Самюр, Блуа, Амбуаз, Азей ле Рідо, Шамбор, Юсе, Шенонсо (два об'єкти на вибір).

24. Ранньоготичні собори Франції: Нотр-Дам в Парижі.

25. Кафедральні собори Нотр Дам в Ам’єні (Піккардія) та Реймсі (Шампань); додатково – в Шартрі (Іль де Франс).

26. Міські ворота, суспільні споруди, собори (з наведеного списку вибрати кілька об'єктів): Руана (Нормандія), Мецу, Страсбурга (Ельзас).

27. Монастир Мон-Сен-Мішель (Франція, кордон Бретоні і Нормандії).

28. Комплекс папського палацу в Авіньоні (Франція, Прованс), абатство і постоялий двір Клюні в Парижі, або палац юстиції в Руані (на вибір).

29. Ратуші та собори Брюсселя та Антверпена (Бельгія, на вибір)

30. Англійська готика: собори в Уелсі, Лінкольні; додатково, за бажанням – Кентерберійський собор, Вестмінтерське абатство, кембріджська королівська капела.

31. Англійський середньовічний житловий дім з складовою «халле-холом».

32. Готика Німеччини: собор у Кельні.

33. Собор в Фрайбурзі або Ульмі (на вибір).

34. Нюрнберг: імператорська резиденція-замок, міські собори та площі (генплани площ, готичний фонтан на ринковій площі)  - на вибір 2-3 об'єкти. Замок Эльц (Германия) або замок Гохостервитц (Австрия).

35. Храм Св. Єлизавети в Марбурзі, або собор св. Стефана у Відні (Австрія) - на вибір

36. Собор, міська площа та ратуша Сієни

37. Флорентійський комплекс кафедрального собору Санта Марія дель Фьоре,

38. Флорентійські собори домініканський Санта Марія дель Флоре або францисканський Санта Кроче (на вибір),

39. Палацо Сіньорія (старий палац Медічі) у Флоренції.

40. Північна Італія: Собор в Мілані, собор св. Антонія в Падуї. Додатково, за бажанням: собор Генуї, палац Скалігерів та синьорія Верони, собор та донжони Болоньї.

41. Палаццо Дожів та житлові аристократичні палаццо (Ка д'Оро), пьяца та компаніла Сан Марко у Венеції.

42. Центральна Італія: храм Сан Франциско в Ассізі або палацовий комплекс в Урбіно (на вибір)

43. Римська базиліка Санта Марія ін Трастевере 12-13 ст. За бажанням: римські капітолійська базиліка Санта Марія ін Арічелі та базиліка Міневри

44. Готична архітектура Іспанії: Собори та університет в Саламанці, міські укріплення, собор, синагоги столиці-Толедо, собор Севільї, собори Барселони (з наведеного переліку – на вибір 3-4 об'єкти). Додатково, за бажанням - кафедральний собор та біржа в Валенсії.

45. Португальський монастир Баталія або Алкобас (на вибір).

46. Марьяницький костьол Кракова.

47. Готичні споруди Праги: Карлов міст, міські оборонні вежі та ворота, або ратуша (один-два об'єкти на вибір), храм Марії Тинської або собор св. Віта на Пражському граді (на вибір).

48. Ф. Брунелеско, Флоренція: купол собору Санта Марія дель Фьоре (розріз), капела Пацці, фасад притулку для дітей у Флоренції (Оспідале деі іноченті)

49. Л.Б. Альберті: палаццо Ручелаі у Флоренції; храм Сан Франческо в Ріміні або Сант Андреа в Мантуї (на вибір).

50. Д. Браманте, Рим: капела Тімпьєтто, план собору Петра та генплан ансамблю Ватиканських палаців.

51. Мікеланджело: собор Петра, ансамбль площі Капітолію (план); додатково за бажанням: бібліотека Лауренціана та капела Медичі у Флоренції, палаццо Фарнезе в Римі.

52. Дж. Віньйола: храм Іль Джезу, вілла папи Юлія ІІІ або вілла Фарнезе в Капрарола.

53. Площа Сан Марко у Венеції з ансамблем Пьяцети

54. А. Палладіо: вілла Ротонда, венеційські храми Сан Джорджо Маджоре або Іль Редонторе.

55. Пам'ятка, що характеризує течію маньєризма (одна на вибір; бажано, зобразити характерні деталі): палаццо Спада (Рим, архітектор Сангало), або палаццо Боргезе (Рим, Лунгена Старший), або палаццо дель Те (Мантуя, Джулио Романо), або твори архітекторів Аманті (м. Лукка), Мікелле-Санмікелле (м. Верона), Перуцці (Рим), Буанталенті (Флоренція).

56. Добудова собору Петра та ансамбль соборної площі

57. Римські барокові площі та фонтани: площа Іспанії, площа Навона, площа дель Пополо, фонтан Треві, реконструкція замку та мосту Ангела (кілька об'єктів на вибір)

58. Храм Ільджезу або Сан Сусана в Римі. Додатково: храм Санта Марія делле Паче

59. Л. Берніні, Рим: колонада площі Св. Петра, храм Сант-Андреа аль Квірінале в Римі; додатково, за бажанням ківорій і кафедра в соборі Св. Петра

60. Фр. Борроміні, Рим: палаццо Барберіні, перспективний коридор палаццо Спада, церква Сан Карло алле Кварто Фонтано, церква Сант-Іво алле Сапієнца

61. Іспанія: стиль платереско (університет Саламанки, 16 ст., деталь), стиль еререско (=Відродження; палац Ескоріал близь Мадрида, архіт. Ерера), чурігіреско (=бароко; архіт. Чурігера, деталь);

62. Португалія: стиль мануеліно (башта Білем або монастир Жеронімуш в Лісабоні, деталі); пам'ятки Порто (собор Сан Педро душ Клеригуш або храм кармелітів з кахляним обличкуванням фасаду). Додатково, за бажанням бароко Латинської Америки (католицькі собори Бразилії, Перу, Мексики).

63. Австрія. Пам'ятки Відня: собор Карлс-Кірхе (те саме, що Карла Боромея, архіт. Ф. фон Ерлах), палаци (імператорські Літній Бельведер, або резиденція Шенбрун, або палац Кінських, Гільдебрандт). Додатково: собор св. Петра у Відні (архіт. Гільдебрандт), пам'ятки Зальцбурга (колегіальний університетський собор або храм Трійці, Ф. фон Ерлах).

64. Барокові пам'ятки Праги: собори Миколая (на Малій Строні, або в Старомьясті – один на вибір), додатково (бажано): ансамбль Карлового мосту з храмами Спасителя та Франциска.

65. Польща. Краківський королівський палац Вавель (ренесансний двір та каплиці Сигізмунда І та Вазів); додатково: краківський єзуїтський храм Петра і Павла або барокові храми Варшави.

66. Палацовий комплекс Цвінглер у Дрездені (Німеччина, арх. Пепельман), або храми та резиденції архітектора Балтазара Неймана, або Азамкірхе у Мюнхені.

67. Франція. Королівський палац Лувр в Парижі (план, перспектива або фрагмент барокових фасадів, північний класицистичний східний фасад К. Перро), палацово-парковий ансамбль у Версалі (генплан), собор госпіталя інвалідів (Ф. Мансар), отель Ламбер (Луї Лево), Вандомська площа (Ж. Мансар). Ж. Габріель: Малий Тріанон у Версалі.

68. Генплан центру: Лувр – парк Тюельрі – площа Згоди. На вибір план та розгортка одного з фасадів: площі Згоди (ла плас де ла Конкор) або площі Вогезів в Парижі. Додатково: палацово-парковий комплекс Пале-Рояль, королівська площа в Нансі.

69. На вибір: Храм Пантеон (Ж. Ж. Суффло) або містобудівний ансамбль площі Зірки (ля пляс Етуаль) з тріумфальною аркою в Парижі. Додатково: паризькі застави та утопічні проекти Клода-Ніколя Леду.

70. Німеччина: доробок Ф. Шинкеля (Драматичний театр у Берліні, або павільйон лікувальної води в Аахені – на вибір).

71. Англія. Творчість Ініго Джонса, К.. Рена (собор Св. Павла в Лондоні), Р. Адама, Дж. Нэша – 3 об'єкти на вибір.

72.  Стилізаторські напрями ХІХ ст. Один-два об'єкти на вибір: неоготичні реконструкції Віоле-ле-Дюка, або храм Мадлен в Парижі, або парламент або ратуша Відня, або парламент Будапешту, або Лондона, замки Баварії.

 

Загалом: 155 об'єктів



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
для обучающихся на 4 курсе | Предмет и метод гражданско-правового регулирования.
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2018-11-10; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 184 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1047 - | 900 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.