Лекции.Орг


Поиск:




Порядок прийняття рішень Верховною Радою України.




Обговорення питання порядку денного завершується прийнят­тям відповідного рішення.

Рішеннями Верховної Ради України є акти Верховної Ради України, а також процедурні та інші рішення, які заносяться до протоколу пленарних засідань Верховної Ради.

Згідно з ч. 2 ст. 84 Конституції України рішення Верховної Ра­ди України приймаються виключно на її пленарних засіданнях шляхом голосування. При цьому Конституція України та Регла­мент Верховної Ради України передбачають можливість прове­дення відкритого або таємного голосування.

Голосування здійснюється народними депутатами особисто за допомогою електронної системи в залі засідань Верховної Ради або у визначеному для таємного голосування місці біля залу для пленарних засідань.

Відкрите голосування здійснюється:

1)за допомогою електронної системи з фіксацією результатів
голосування - поіменне, в тому числі з можливим роздрукуванням
результатів голосування кожного народного депутата України. На
вимогу народних депутатів України результати голосування мо­жуть висвітлюватися на інформаційному табло електронної систе­ми в залі засідань по депутатських фракціях;

2)шляхом підняття руки (у разі відсутності технічної можли­вості голосування за допомогою електронної системи);

3)шляхом подачі іменних бюлетенів у порядку, встановленому
Верховною Радою України.

Після закінчення кожного голосування за допомогою електрон­ної системи його результати висвітлюються на інформаційному табло електронної системи в залі засідань та оголошуються голо­вуючим на пленарному засіданні.

Контроль за використанням електронної системи на пленарних засіданнях Верховної Ради України здійснює Лічильна комісія, яка має право безперешкодного доступу до всієї інформації, необхід­ної для здійснення контролю, та право на залучення експертів і фахівців до роботи з перевірки електронної системи.

Таємне голосування здійснюється народним депутатом Украї­ни шляхом подачі бюлетенів.

Бюлетені для таємного голосування в кількості, що відповідає фактичній чисельності обраних народних депутатів, виготовля­ються Лічильною комісією за встановленою Верховною Радою України формою. Бюлетені для кожного таємного голосування повинні бути однаковими за матеріалом, кольором, розміром, змістом і не повинні мати ніяких позначок. У бюлетені для таєм­ного голосування зазначається мета голосування та у відповідно­му місці ставляться штамп і підписи голови та секретаря Лічиль­ної комісії.

Час, місце (сектор) і порядок проведення голосування визна­чаються Лічильною комісією, про що вона повідомляє народних депутатів на пленарному засіданні Верховної Ради України перед початком голосування. Якщо з цих питань у народних депутатів виникає заперечення, зміни до рішення Лічильної комісії прийма­ються після скороченого обговорення більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України.

Голосування проводиться в кабіні для таємного голосування шляхом проставлення в бюлетені для таємного голосування по­значки, що засвідчує волевиявлення народного депутата, напроти прізвища кандидата, за якого народний депутат голосує, або на­проти іншого запропонованого в бюлетені варіанта рішення. Запо­внений бюлетень для таємного голосування опускається в скриньку, що знаходиться біля кабіни для таємного голосування. Голосуван­ня закінчується в час, визначений Лічильною комісією.

Рішення за результатами таємного голосування вважається прийнятим, якщо за нього подано більшість голосів народних де­путатів від конституційного складу Верховної Ради України та якщо в Конституції України не встановлено іншої кількості голо­сів народних депутатів, необхідної для прийняття такого рішення.

Таємне голосування вважається таким, що не відбулося, якщо бюлетенів для таємного голосування народними депутатами одер­жано менше, ніж необхідно для прийняття відповідного рішення. У такому разі проводиться переголосування, якщо інше не вста­новлено законом або якщо більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України не прийнято іншого рішення.

Процедурне рішення приймається відкритим поіменним голо­суванням відразу після скороченого обговорення однією третиною голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України і заноситься до протоколу пленарного засідання Верховної Ради України.

Рішення про одноразове відхилення (а d h ос) від процедур, пе­редбачених Регламентом Верховної Ради України, приймається без обговорення шляхом голосування, яке проводиться після вне­сення відповідної пропозиції.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2018-10-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 265 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

1000 - | 947 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.