Лекции.Орг


Поиск:




Передумови та фактори розвитку ПАР. Основні аспекти розвитку туризму




Загальна характеристика та геополітичне положення. ПівденноАфриканська республіка – країна, розташована на південному краї Африки. Площа – 1223181 кв. км (включаючи Уолвісбей і незалежні хоумленди); Столиці – Кейптаун (резиденція парламенту), Преторія (адміністративна) і Блюмфонтейн (юридична). Населення – 39550 тис. осіб. Політична система – перехідна республіка. ПАР поділяється на 9 провінцій. Межує на півночі з Намібією, Ботсваною й Зімбабве, і на північному сході зі Свазілендом і Мозамбіком. Лесото – анклав, який повністю оточений територією ПАР.

Населення. За етнічним складом населення країни розподіляється так 73 % – негри (зулуси, кхоса, сото, тсвана); 18 % – білі; 3 % – метиси, 3 % – азіати. Мови: африкаанс і англійська (обидві державні), банту. Офіційні мови (загалом 11 мов): коса, зулу, свазі, ндебеле, суто, тсвана, педі, тсонга, венда, африкаанс, англійська. Релігія: християнство (68 %), індуїзм (1,5 %), іслам (2 %), анімізм та інші (28,5 %).  

Природно-ресурсний потенціал. Запаси нафти й природного газу в ПАР невеликі. Промислова нафтогазоносність установлена на шельфі в мезозойських пісковиках Капського нафтогазоносного басейну. Перспективи відкриття нових промислових родовищ невеликі й пов'язуються із шельфом на півдні ПАР.

Вугілля. За запасами кам'яного вугілля ПАР входить до провідної п'ятірки країн світу й посідає 1-е місце в Африці (2003 р.). Основна частина розвіданих запасів вугілля в країні виявлена в родовищах басейну Вітбанк, де вугільні пласти залягають відносно полого, на невеликій глибині (близько 100 м), але вугілля характеризується значною зольністю, і лише незначна частина його придатна для коксування, інші – на вугленосних площах Ватерберґ, Спрінґбок, Лімпопо, Соутпансберґ і Лебомбо – у провінції Трансвааль, а також у Зулуленді та Молтено.

Золото й уран. За підтвердженими запасами руд золота ПАР посідає 1-е місце, а за підтвердженими запасами урану – 2-е місце (після Казахстану) у світі (2000). Практично всі родовища руд урану й золота зосереджені в рудному районі – Вітватерсранді.

За запасами залізних руд ПАР посідає 1-е місце в Африці (2003 р.), а за запасами марганцевих руд ПАР посідає 1-е місце в світі (2003 р.). Має значні запаси міді, вольфраму, молібдену, цирконію, ванадію, свинцю, цинку, срібла.

 Метали платинової групи (МПГ). Переважну частину світових запасів МПГ сконцентровано на території ПАР: 85,8 % МПГ і 88,5 % платини (дані Геологічної служби США).

Економіка. Південно-Африканська Республіка розвивалася відмінним від інших африканських націй шляхом. Вирішальними в її розвитку були такі два факти: імміграція з Європи, котра досягла рівня, якого не було в інших африканських державах; багатства країни на мінеральні ресурси. У результаті чого, Південно-Африканська Республіка – дуже розрізнена нація в расовому аспекті, що  має найбільше населення кольорових (тобто людей, які є нащадками змішаних рас), білих та індійських спільнот в Африці. Чорні південноафриканці складають майже 80 % населення держави.

ПАР – індустріально-аграрна країна, найбільш розвинена в економічному відношенні в Африці. Іноземний капітал займає сильні позиції в економіці. У добувних галузях переважає англійський капітал, у нафтопереробній, автомобільній – капітал транснаціональних компаній країн Західної Європи й США. Провідні галузі промисловості – гірнича (найбільший світовий відсоток платини, золота, хрому), автомобільна, металообробна, металургійна, машинобудівна, хімічна, нафтопереробна, цементна, текстильна, харчова. Сильні позиції ПАР на світовому ринку визначаються передусім багатством її надр.

ПАР має сильну гірничодобувну й обробну промисловість. Обробна промисловість ПАР здавна орієнтувалася на внутрішній ринок, а починаючи з 1980-х років, – і на ринок інших держав Африки. Продукція обробної промисловості складає найбільшу частку ВВП. Промисловість ПАР має багатогалузеву структуру. Провідні галузі – чорна металургія, автомобілебудування, швейне виробництво, пивоваріння й виноробство, а також різноманітна харчова промисловість.

Головні порти: Дурбан, Ричардс-Бей, Салданья, Кейптаун, ПортЕлізабет, Іст-Лондон. Головний промисловий центр країни Йоганнесбург, розташований за 1 290 км від Кейптауна й приблизно за 480 км від Ричардс-Бея й Дурбан, основних портів ПАР. Транспортування вантажів до морських портів здійснюється залізницею або автотранспортом.

Південна Африка є також африканським лідером у плані розвитку сучасної інфраструктури й фінансової системи та інструментів їхнього використання. Сучасні фінансово-промислові сектори країни вдало спираються на потужні високорозвинені системи зв'язку, розгалужені мережі доріг і залізниць, повітряного транспорту та електропостачання.

Сільське господарство. Продуктивність землеробства ПАР за світовими стандартами невисока. Частково це пояснюється примітивними методами обробки земель. Іншими чинниками є ерозія ґрунтів і недостатня кількість опадів. У країні обробляється всього 12 – 15 % земель, лише 10 % із них відрізняються високою родючістю. Найбільша частка в загальній вартості сільськогосподарської продукції припадає на кукурудзу – основу раціону чорного населення. Важливе значення має пшениця, що вирощується переважно в Капській провінції.

У загальній вартості сільськогосподарської продукції друге місце після кукурудзи посідають фрукти. Велика їхня частина йде на експорт. У прибережних районах провінції Квазулу-Натал обробляється цукрова тростина. З 1655 р. у країні вирощуються винні сорти винограду.

В ПАР розвинене м'ясне й молочне виробництво. Баранина, свинина й м'ясо домашньої птиці забезпечують внутрішнє споживання.

Імпорт – машини й транспортне обладнання, хімічні продукти, мінеральне паливо, продовольство, напої й тютюнові вироби. Експорт – корисні копалини, метали й продукція металообробки, зокрема, золото, вугілля, залізняк, вапно й вапняк, хром, марганець, мідь і платина.

За запасами алмазів ПАР посідає одне із провідних місць у світі. Близько 80 % алмазів у країні зосереджено в кімберлітових тілах груп Кімберлі й Коффіфонтейн в Оранжевій провінції.

Дика природа ПАР охороняється в національних парках і заповідниках, найвідоміші з яких – Національний парк Крюгера (один із кращих заповідників світу й перший національний парк в Африці, де на площі в 2 млн. га під охорону взяті трав'янисті рівнини, паркові савани, сухі листопадні ліси й чагарникові співтовариства разом із сотнями видів птахів, що мешкають тут, у т.ч. «велика африканська п'ятірка» (лев, леопард, носоріг, слон і буйвіл). Інші національні парки: Піланссберг (створено штучно в 1979 р., коли сюди перемістили декілька тисяч тварин), Шушлувеумфолозі (на його території знаходиться чудове озеро Санта-Лючія, внесене до Списку Всесвітньої природної й культурної спадщини ЮНЕСКО), Еддо (створений для охорони популяції слонів, капських буйволів і чорних носорогів), Цицикамма (поділяється на материкову й морську частини; перший морський національний парк в Африці), Когельберг (перший у Південній Африці біосферний резерват ЮНЕСКО) та ін.

Головні визначні пам'ятки ПАР – це її природні багатства. Велику частину території займають височини, плоскогір'я, плато й гори, розчленовані глибокими ущелинам, по дну яких біжать річки басейну Індійського або Атлантичного океанів. У численних заповідниках і національних парках різноманітній південноафриканській флорі та фауні нічого не загрожує – це також є одним із напрямів туристичного інтересу в країні. На самому півдні в океан виступають миси Доброї Надії й Голковий – найвідоміші символи держави. Упродовж століть із першим із них було пов'язано надії на відкриття морського шляху з Атлантики в Індійський океан, які здійснилися лише після того, як мореплавці зуміли обігнути другий мис.

Також багато визначних пам'яток країни можна побачити, відвідавши Кейптаун (Капстад) – найстаріше місто ПАР, розташоване в живописній місцевості біля підніжжя легендарної Столової гори на узбережжі Атлантичного океану.  

ПАР – одна з найсвоєрідніших країн Африки. Буйна суміш стародавніх африканських культур і раціоналізм волелюбних європейських переселенців, багатющі надра, велична природа, у якій пінгвіни живуть по сусідству з антилопами і крокодилами, «зона зустрічі» двох океанів і безлічі культур, ця країна воістину є однією з найпривабливіших на африканському континенті. Унікальні Драконові гори й Вельд, що є й природними пам'ятниками, і гірськими курортами, уважаються одними з найживописніших гірських систем планети.

Північний захід країни, район провінції Ротанг (Хаутенг) і посушливих плато Трансвааль, є історичним центром ПАР – звідси, з району золотоносних жил Вітватерсранду, і почалася справжня колонізація цих земель. Тут розташовані й найважливіші міста країни – Йоганнесбург і Преторія. По суті, це один гігантський мегаполіс, у якому зосереджено всю фінансову, промислову й торгову потужність ПАР.

Йоганнесбург або, як його називають місцеві, Йобург (Йозі), було засновано в 1886 р., коли австралійський золотошукач Джордж Гаррісон знайшов у цьому районі золотоносну жилу. Відтоді місто розвивається стрімкими темпами, у наші дні, перетворившись на одне з багатих міст світу. Міський ландшафт спочатку справляє гнітюче враження - сотні териконів оточують місто з усіх боків, надаючи йому індустріального вигляду. У центрі Йоганнесбурга достатньо оригінально поєднуються ультрасучасні будівлі зі скла й бетону й старі будівлі колоніальної споруди.

Найцікавіші – будівля «Старої пошти» (1897 р., вважається однією з найкрасивіших будівель міста) і Сад Оппенгеймера за нею, Центральна бібліотека (1935 р., зараз тут розміщуються Музей історії країни і Геологічний музей), комплекс «Маркет-фіече» (три театри, художня галерея, ресторани й паби), найбільший багатоповерховий торговий центр в Африці – Сендтон, «Маркетськвеа» – один з найграндіозніших ринків материка, Музей образотворчих мистецтв, Музей історії, «площа 300 магазинів» Орієнтал-плаза, відкрита для відвідувачів Біржа (JSE), найкрасивіша будівля міста – хмарочос «Даймонд», неокласичний архітектурний комплекс «Бенксіті», Музей медицини Адлер, Палеонтологічний музей, Планетарій біля входу в студентське містечко, Музей наскального живопису на території зоологічного парку тощо.

Не менш цікаві ті, що оточують історичне ядро міста: колишні передмістя, у яких варто оглянути Музей Африки в Ньютауні, будинокмузей Нельсона Мандели, парк атракціонів «Голд-ріф-Сіті» і кращий на Африканському континенті зоопарк у Соуето, фешенебельні райони Парктаун і Уесткліфф, Музей фармацевтики в Мелроуз та ін.

Одна зі столиць країни й адміністративний центр провінції Трансвааль – Сване (Преторія), пролягає в 60 км на північ від Йоганнесбурга. Тут цікаві центр міста площа Керкплатс із старою Ратушею (1899 р.), Соборна Площа з будівлями Старого Раадсааля і Палацу Юстиції (1898 р.), парк Брайнтіріон, в якому розташовується офіційна резиденція президента ПАР, Державний театр, Музей Крюгера (присвячений першому президентові Трансвааля Паулусу Крюгеру та історії Англо-бурської війни), будинок Мелроуз, одне з найбільших в світі адміністративних будівель – «Юніон-білдінгс» (1910 р.), Монумент Першопоселенцям (1949 р.), форт Клапперкоп (зараз тут знаходиться Військовий музей), будівля Південно африканського Резервного банку (найвища споруда міста), Національний зоопарк Південної Африки, обсерваторія «Радкліфф», Інститут Африки, Південно - африканська академія наук і мистецтв.  

Дурбан – один із найбільших портів Африки й центр провінції Квазулу-наталь, найбільш популярної серед туристів зі всього світу. Багате торгове місто й фешенебельний курорт, що славиться своїми східними базарами, золотими пляжами, розташоване неподалік берегів Індійського океану, Дурбан уважається одним із найколоритніших міст континенту. Варто оглянути церкву Св. Павла (1853 р.), чудовий парк на розвалинах старого форту, будівля мерії Сіті-хол (1910 р.) з меморіальним комплексом навпроти, старий вокзал (зараз тут розташовано Туристичний офіс), храм Шрі Амбалаваанар Алайям – перший і найбільший храм індуїста в Африці, а також найбільшу мечеть південної півкулі Джума в індійському кварталі (площа 975 кв. м). Великою популярністю користуються Національний музей природної історії, Музей Природних Наук, Музей старих будівель, Центр африканського мистецтва, Парк рептилій, дельфінарій.

Драконові гори (гора Ткабана-нтленьяна, 3482 м) – колосальна базальтова стіна протяжністю близько 250 км, що є прекрасним районом для активного відпочинку і просто приголомшливо красивим місцем, а колоритні райони Зулуленда і Північного берега надають прекрасні можливості для знайомства з культурою народів зулу. Велика частина гірських районів зайнята національними парками, з яких найбільш захоплює національний парк Ройяль-наталь. Південна межа парку сформована так званим «Амфітеатром» – кручею, що протягнулася на 8 км, яка має абсолютно фантастичний вигляд. Поблизу розташовано й відомий водоспад Тугела (948 м) з п'ятьма каскадами.

Дурбанська «Золота миля» («Марін-перейд»), та сама, куди причалив Васко да Гама, у наші дні є кращим місцем для відпочинку, підводного полювання, серфінгу й інших активних форм відпочинку у всій Африці. Довга низка золотистих пляжів, суперсучасних готелів, кав’ярень, барів, ресторанів, розважальних центрів, басейнів, променаді й усіляких розважальних закладів тягнеться тут на десятки кілометрів.

В Амланга-рокс (один із найфешенебельніших курортів ПАР) розташовано Інститут з вивчення акул, Галерею африканського мистецтва й заповідний ліс Хасан, а річковий парк птахів Умгені вважається одним із кращих у світі.

Один із найвіддаленіших і диких районів ПАР – Мапуталенд, земля народів тсонга. Цей район відомий найвищими у світі дюнами й величезними територіями з абсолютно незайманою природою. Тут стикаються тропічна й субтропічна кліматичні зони, тому можна знайти й вологу савану, і тропічний ліс.

Північно-західна провінція славиться прекрасними природними умовами для активного відпочинку й багатим тваринним світом, а також безліччю печер (більшість з яких представляють величезний інтерес із погляду вивчення походження людини), чистими озерами й струмками. Крайній південь країни, знаменитий Капській півострів, є справжним осередком історичних і культурних визначних пам'яток.

Кейптаун (засновано в 1652 р.) – місце розташування парламенту країни, одне з найцікавіших міст Африки. Розташовано на півострові, що розділяє два океани: Атлантичний та Індійський. Місто лежить біля підніжжя Столової гори (висота 1086 м) – стародавнього орієнтиру для мореплавців і справжнього символу сучасного міста. До визначних пам'яток Кейптауну відносять найстарішу будівлю Південної Африки – Касл – (1666 – 1679 р. р.), будівлю Парламенту і собор Св. Георгія в старому парку Компанізгарден, резиденцію президента ПАР, мечеті Пінк-палм-трі і Нурел-намейда, турецькі лазні (1906 р.), найдовшу торгову вулицю континенту – Фуртреккер-роуд, один з кращих у світі ботанічних садів – Кирстенбош на східній стороні Столової гори, комерційний центр Сіті-боул, заповнену художниками і ремісниками авеню Джордж, канатну дорогу на вершину Столової гори, особняки староголландської архітектури і пишні будівлі вікторіанської епохи в старих кварталах.

Значними туристичними об’єктами є Південно-Африканський культурно-історичний музей в одній зі старих будівель міста – Слейв-лодж, Єврейський музей у будівлі старої синагоги в Південній Африці, Кейптаунська художня галерея, Музей кварталу Бо-каап, численні пам'ятники, Національний заповідник на вершині Столової гори, резервація Кагга-кхама, острів-в'язниця Роббен, район фешенебельних магазинів і ресторанів Уотерфронт і безліч розважальних закладів, розкиданих по всьому місту.

З Кейптауна починається знаменитий «Гарден Рут» – один із найкрасивіших екскурсійних маршрутів у світі.

Північний Кейс – найбільша за площею провінція країни. Район великої пустелі, унікального тваринного світу, красивих ландшафтів і незчисленних багатств надр, Північний Кейс привертає величезну кількість гостей зі всього світу.

Кімберлі, діамантова столиця ПАР, виросла навколо діамантових копалень. Досьогодні у центрі цього міста-музею знаходиться Біг-хоул («Велика Дірка») – найбільша у світі шахта-кар'єр, звідки почалася «діамантова лихоманка». На сьогодні Кімберлі – сучасне місто із широкими вулицями, прекрасними парками й садами, комфортабельними готелями, власним туристичним трамваєм, прекрасним Музеєм образотворчих мистецтв Вільяма Хемфріса й, звичайно, розкішним Гірничорудним музеєм, розташованим на краю Біг-хоул. У 5 км від Кімберлі знаходиться діамантове родовище Бултфонтейн, що діє дотепер, по якому проводяться екскурсії.  

Калахарі – один із найнезвичайніших куточків планети. Пустеля на океанському березі, одне з найсухіших місць на планеті, край фантастичних ландшафтів і унікального тваринного світу, цей район стає все популярнішим у туристів зі всього світу. Окрім звичайного знайомства з пустелею тут можна відвідати «батьківщину руху бойскаутів» – місто Ммабато з його Музеєм Мафікенга, безкрайні прерії Стеллаленд, Національний парк Ауграбіс зі знаменитим двоступінчатим водоспадом, «оплот християнства» – місто Куруман зі своїм знаменитим джерелом «Глаз Курумана» і виноградниками, оглянути наскальні малюнки печери Вондерверк.

 

Контрольні запитання

1. Дайте коротку економічну характеристику країн Африки в цілому.

2. Проаналізуйте історію формування політичної карти Африки.

3. Значення природно-ресурсного потенціалу в розвитку країн Африки.

4. Дайте характеристику галузевій структурі господарства.

5. Назвіть регіони Африки.

6. Озвучте основні проблеми соціально-економічного розвитку африканських країн.

7. Які туристичні центри приваблюють мандрівників з Європи й Америки?

8. Охарактеризуйте природно-ресурсний потенціал ПАР.

9. Які чинники визначають розміщення населення в ПАР?

10. Назвіть найбільші морські порти ПАР.

11. Які п’ять держав належать до регіону Південної Африки?

12. Назвіть провідні галузі промисловості.

13. Що є основою сільського господарства?

14. Які ви знаєте національні парки ПАР?

15. З якими визначними пам’ятками ПАР ви ознайомились?

16. Чи сподобались вам основні аспекти розвитку туризму в ПАР? Так чи ні й чому саме?

17. Розкажіть, що нового ви дізналися про ПАР?

 






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2018-10-15; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 286 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

1001 - | 950 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.