Лекции.Орг


Поиск:




На системі задіяні 6 вантузів.




Рис. 1.2. Конструкція мембранного вантуза

1-підводить патрубок; 2-корпус; 3-мембрана; 4-дросель; 5-отвір клапана; 6-поплавок.

 

Запобіжна апаратура призначена для автоматичного обмеження параметрів потоку рідини. До такої апаратури відносять гасники гідравлічних ударів ГУМ і ГГУ(р). На закритій мережі встановлено 2 шт. ГУМ на різких поворотах, тобто в місцях де рідина швидко змінює напрямок руху та 5 шт. ГГУ на тупикових ділянках трубопроводів.

Зворотні клапани, що запобігають рух води через насоси у зворотному напрямку і відключають їх від напірних трубопроводів відносяться до запобіжно-запірної арматури.

Для захисту від гідравлічного удару необхідно постійно
підтримувати в робочому стані зворотні клапани, клапани зриву
вакууму, вантузи, гасники удару та інші пристосування, контролювати величину і тривалість реверсу робочого колеса насоса при скиданні води через насос, а також тривалість закриття засувок на трубопроводі, яка зазвичай не повинна бути менше 2-4хвилин.

Вся запірно-регулююча арматура систематично піддається ревізії, в процесі якої перевіряються наявність деформацій і корозійних пошкоджень каркасу арматури, стан з’єднань її з трубопроводом, гумових ущільнень та їхніх кріплень. Помічені недоліки підлягають негайному усуненню. Металеві поверхні повинні бути покриті антикорозійними змазками чи фарбами, тертьові частини змащені.

Рис. 1.3. Конструкція мембранного клапану для впуску і защемлення повітря: 1-корпус; 2-кришка; 3-мембранна; 4-дросель.

 

2 ЕКСПЛУАТАЦІЯ ПОЛИВНОЇ ТЕХНІКИ

 

Надійна і безперебійна робота машини у значній мірі залежить від правильної її експлуатації в точному і своєчасному виконанні профілактичних заходів і строгого дотримання вимог безпеки.

Замічені під час роботи машини дрібні дефекти повинні ліквідуватись при її черговій зупинці – затримки у виправлені незначних дефектів можуть призвести до значних пошкоджень деталей та вузлів машини.

Багатоопорна дощувальна самохідна машина "Фрегат" відноситься до дощувальних машин, що працюють в русі з пересуванням по колу.

Експлуатація дощувальної машини «Фрегат» повинна узгоджуватись з експлуатацією насосної станції і трубопроводів закритої зрошувальної системи.

Під час поливу машина рухається по колу і кожен візок має різну швидкість. Це потребує подачі різної кількості води до гідро двигуна кожного візка. Подача води до гідро двигуна кожного візка регулюється регулятором швидкості (дросельним клапаном), а останнього візка – системою механічного протиаварійного захисту.

На даній шестипільній сівозміні зрошення проводиться дощувальними машинами «Фрегат» наступних модифікацій:

Б572-90 -2 шт. робота на одній позиції;

Б463-90 – 4 шт. робота на одній позиції;

Б434-90 – 2 шт. робота на двох позиціях.

 

2.1 Підготовка дощувальної техніки до пуску

 

При підготовці машини до роботи перевіряють всі вузли і механізми. Впевнюються у прямолінійності самохідних візків, при необхідності переміщують відповідний візок в необхідному напрямку. Вирівнювання починають від нерухомої опори в сторону консольної частини машини. Після вирівнювання машину регулюють. На нерухомій опорі перевіряють правильність розташування напірного трубопроводу відносно водопровідного стояку та щільність прилягання сальника до фундаменту. При огляді самохідних візків підтягують болтові з’єднання. Перевіряють положення гумового шлангу, який з’єднує дросельний клапан та клапан-розподільник. Переконуються у вірності встановлення товкачів в піднятому положенні.

Перевіряють положення водопровідного трубопроводу в горизонтальній та вертикальній площині. Трубопровід повинен бути прямолінійним та перпендикулярним до самохідних візків. Відхилення від прямої лінії випрямляють регулюванням горизонтальних тросів та тросів - розтяжок. Перевіряють натяг тросів в прольотах водопровідного трубопроводу та прогин прольотів.

Перевіряють систему механічного захисту, переконуються в надійності закріплення проволоки, яка повинна бути встановлена на всі ролики і направляючі хомути так, щоб в середині кожного прольоту вона проходила на відстані 25…30 мм від скоб штуцерів проміжних труб або стояків дощувальних апаратів. Кінець проволоки надійно закріплюють.

Закінчивши перевірку, необхідно виконати змазку машини згідно карти змазки, якщо машина запускається на строк більше 50 год. з врахуванням напрацювання машини до наступного пуску.

Потім регулюють швидкість самохідних візків. Для цього, переміщують регулюючий стержень регулятора швидкості, встановлюють необхідні прохідні перерізи регулюючих клапанів механізмів регулювання швидкості всіх візків, крім останнього.

Працездатність всієї системи електрозахисту перевіряють омметром, підключаючи його до контактів вилки включення зовнішньої системи електрозахисту.

Після складання, зимового зберігання або при накопиченні піску промивають трубопровід машини.

Перед промивкою машини знімають фільтри системи гідравлічного захисту та від’єднають від машини. Впевнюються в герметичності всіх з’єднань та зливних клапанів.

Пуск машини

При відключеній чи несправній системі гідравлічного захисту запуск машини категорично забороняється.

Необхідно ввімкнути подачу води і після заповнення водопровідного трубопроводу перевірити тиск по манометру, встановленому на машині, який повинен відповідати величині даної марки машини. В даному випадку для ДМУ-Б572-90 такий тиск повинен бути 0,66 МПа. Допускається збільшення тиску не більше чим на 0,05 МПа. Максимальний тиск не повинен перевищувати 0,71 МПа. Для ДМУ-Б463-90 – 0,63 МПа, максимальний - 0,68 МПа; для ДМУ-Б434-90 – 0,62 МПа, максимальний – 0,67 МПа.

Подачу води в машину збільшують поступово для запобігання різкого підвищення тиску води в водопровідному трубопроводі (виникненню гідроудару).

Після запуску необхідно зовнішнім оглядом переконатись, що гідропривід візків і дощувальні апарати працюють нормально.

При першому запуску, а також при запуску після стоянки машини більше одного тижня необхідно здійснити перевірку роботи системи гідравлічного захисту у відповідності з вимогами.

Для видачі заданої поливної норми необхідно відрегулювати швидкість руху машини. Кількість ходів у хвилину () гідроциліндра останнього візка, необхідних для отримання потрібної поливної норми визначають за формулою

 

(2.1)

 

де – поливна норма даної марки машини при максимальній швидкості (5,5 ходів гідроциліндра за хв.), м3/га;

– потрібна поливна норма, м3/га.

 

Для дощувальної машини ДМУ-Б572-90 мінімальна поливна норма складає 189 м3/га. Тоді для видачі поливної норми 500 м3/га

 

ходи за хв.

 

Рукояткою крана установки швидкості необхідно відрегулювати отримані розрахунком кількість ходів за хвилину гідроциліндра останнього візка.

2.2 Робота ДМУ «Фрегат» в поливний період

 

Робота

За машиною не потрібен постійний нагляд під час її роботи. Механік-оператор періодично повинен здійснювати перевірки роботи всіх механізмів роботи машини.

Після вводу машини в експлуатацію або при переводі машини на нову позицію, потрібне періодичне спостереження за її роботою при проходженні першого кола. При цьому, у випадку необхідності, потрібно здійснювати регулювання, пов’язані з особливостями рельєфу поля, вирощуваними культурами та ін.

Режим роботи і стійкість руху машини залежать від багатьох факторів, з якими механіку-оператору приходиться стикатись при обслуговуванні і експлуатації машини.

Нормальним режимом роботи машини можна вважати режим, який при заданому тису води по штатному манометру і положенні «Відрито» рукоятки крана-задатчика швидкості останнього візка забезпечує положення загальної лінії трубопроводу при русі у вигляді плавної дуги з прогином в бік руху на 1,0-2,0 м.

Швидкість вітру до 10 м/с не спричиняє негативної дії на роботу машини і не викликає суттєвої зміни розподілу води по полю. Але при збільшенні швидкості вітру здійснюється зніс частини розпиленої води і зміщення зрошуваної площі по напрямку вітру.

Якщо вітер дує проти руху машини або за ходом її руху, то може відбутись зміна в загальному прогині машини. Але, якщо зміна прогину відбувається тільки за рахунок вітру, це свідчить про те, що недостатньо натягнуті натяжні троси.

Роботи при тиску води по штатному манометру, відмінному від технічних характеристик, призводить до зміни параметрів машини.

При зниженому тиску:

- зменшується швидкість руху машини;

- погіршується рівномірність поливу;

- порушується раніше проведене регулювання швидкості руху машин.

При підвищеному тиску:

- відбувається надмірне розпилення води з утворенням туману;

- знижується ефективність роботи машини внаслідок підвищеної витрати електроенергії або палива на насосній станції;

- має місце нестійка робота клапанів-розподільників (при тиску більше 0,75 МПа);

- відбувається збільшення швидкості руху машини.

В тому випадку, коли із-за нерівності поля опори скочуються вперед і ланцюг електрозахисту розмикається більше ніж за 30 с, замість механічних гальм в ланцюг зовнішньої системи електрозахисту встановлюють реле з затримкою часу. Реле використовують у випадку, коли в зовнішній системі не має гідро засувки з електро гідро реле.

При підготовці машини до поливу, вночі, на кожному візку встановлюють систему світлової сигналізації для повідомлення оператора про те, на якому самохідному візку в системі автоматичного регулювання швидкості відбулося спрацювання ртутного перемикача, спричинивши запинку дощувальної машини. Несправний візок буде освітлюватися до тих пір, поки не буде виправлено несправність і знову запустять машину в роботу.

Зупинка

Зупинка машини здійснюється відключенням подачі води, тобто зупинкою двигуна насосної станції або закриттям гідро засувки провідного трубопроводу. Засувку закривають плавно з тим, щоб запобігти в підвідному трубопроводі гідравлічного удару.

Зупинка машини оператором, в тому числі і при аварійній ситуації, може здійснюватись одним із таких способів:

- біля нерухомої опори – відкриттям краника на стоп-пристрою для зниження тиску у системі гідрозахисту;

- на будь-якому візку (крім останнього):

o потягти за указник положення перемикача на механізмі регулювання швидкості або відхилити запобіжний клапан на механізмі гідравлічного захисту, і зачекати поки спрацює гідрозахист та повністю зупиниться машина;

o зняти дріт системи механічного захисту з ролика вверх і відпустити його до упору. При цьому спрацює механічний захист і машина запиниться (але полив не припиниться);

- на останньому візку – поворотом рукоятки крана-задатчика швидкості до положення «Закрито» (зупинка без припинення подачі води).

Після закінчення подачі води необхідно прослідкувати, щоб вся вода злилась із машини через зливні клапани.

 

2.3. Складання технологічних карт роботи дощувальної машини ДМУ „Фрегат” на ділянці зрошення

 

На даній шестипільній сівозміні зрошення проводиться дощувальними машинами Фрегат наступних модифікацій:

Б572-90 -2 шт. робота на одній позиції;

Б463-90 – 4 шт. робота на одній позиції;

Б434-90 – 2 шт. робота на двох позиціях.

1 и 2 поля: Дощувальна машина кругової дії працює на одній позиції. Зрошувана машиною площа залежить від її конструктивних параметрів. Незрошувані кути при роботі кінцевого апарата складають 16-18%, коефіцієнт зрошення земель – 0,82-0,84.

 

Рис. 2.1. Схема роботи дощувальної машини ДМУ „Фрегат” на одній позиції

 

Переваги:

Ø машина працює незалежно від інших машин;

Ø відсутні затрати часу та праці на її пересування протягом вегетації;

Ø однакову поливну норму необхідно задавати по всій ділянці;

Ø максимальний коефіцієнт використання робочого часу зміни – 0,94.

Недоліки:

Ø низький коефіцієнт зрошення земель;

Ø мінімальне сезонне навантаження на машину;

Ø великі капітальні вкладення та строк окупності.

3 и 4 поля: На одному полі працюють дві машини, кожна на своїй позиції.

Рис. 2.2. Схема роботи двох дощувальних машин ДМУ „Фрегат” на двох позиціях

Переваги:

Ø машини працюють незалежно одна від одної;

Ø відсутні затрати часу та праці на їх пересування протягом вегетації;

Ø однакову поливну норму необхідно задавати по всій ділянці;

Ø машини можуть вмикатися і працювати одночасно;

Ø максимальний коефіцієнт використання робочого часу зміни – 0,94.

Недоліки:

Ø низький коефіцієнт зрошення земель;

Ø мінімальне сезонне навантаження на машину;

Ø великі капітальні вкладення та строк окупності.

5 и 6 поля: Машина працює на двох позиціях на сусідніх полях, коефіцієнт зрошення земель – 0,82-0,84.

 

Рис. 2.3. Схема роботи дощувальної машини ДМУ „Фрегат” на двох позиціях

Переваги:

Ø збільшується сезонне навантаження на машину;

Ø зменшуються капітальні вкладення і строк окупності.

Недоліки:

Ø низький коефіцієнт зрошення земель;

Ø не вирішена проблема поливу кутів;

Ø необхідно пересувати машину з однієї позиції на іншу (збільшуються затрати праці, зменшується коефіцієнт використання часу зміни);

Ø ускладнюється завдання поливної норми для рівномірного розподілу дощу (особливо при малих поливних нормах).

 

2.4. Складання відомостей про види, періодичність та трудомісткість технічного обслуговування ДМУ «Фрегат»

ДМУ «Фрегат» має 6 технічних обслуговувань:

- щозмінне технічне обслуговування (ЩТО);

- періодичне технічне обслуговування 1 (ПТО 1);

- періодичне технічне обслуговування 2 (ПТО 2);

- періодичне технічне обслуговування 3 (ПТО 3);

- сезонне технічне обслуговування 1 (СТО 1);





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-04-15; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 318 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

806 - | 690 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.