Лекции.Орг


Поиск:




Аналіз оборотності депозитів фізичних осіб




Показники Баз. рік. Пот.рік. Відхилення
1. Залишки депозитів на початок періоду 25 312 77 365  
2. Оборот з надходження депозитів (кредитовий оборот) 175 265 135 831  
3. Оборот з повернення депозитів (дебетовий оборот) 123 212 148 824  
4. Залишок депозитів на кінець періоду 77 365 64 372  
5. Середній залишок депозитних вкладів      
6. Кількість оборотів, що здійснюють депозити за період      
7. Тривалість одного депозитного обороту (днів)      
8. Коефіцієнт осідання коштів      

6). Кількість оборотів: – базовий період =

– поточний період =

7). Тривалість 1 обороту: – базовий період =

– поточний період =

8) Коефіцієнт осідання коштів – базовий період =

– поточний період =

Під час аналізу коефіцієнта осідання коштів на депозитних рахунках видно, що в базисному році на кожну гривню, що надійшла у депозитні вклади на рахунках банку осідало (залишалось) … копійок, у звітному році була зворотна тенденція і на кожну гривню надходжень був відплив коштів … копійок. За загальної позитивної оцінки депозитної діяльності банку менеджерам маркетингового відділу необхідно звернути увагу на посилення роботи щодо залучення нових вкладів, інакше подібна тенденція може призвести до скорочення ресурсної бази банку.

Як видно з даних табл., швидкість оборотності депозитних вкладів за аналізований період …………. Так, кількість оборотів депозитів у базовому році становила … рази, а в поточному – ….. рази. Відповідно, тривалість одного обороту в днях …………… із …. днів до …. днів, або на …. дні. Це є, безумовно, позитивною (негативною) тенденцією і сприяє (не сприяє) підвищенню ліквідності банку та вивільняє кредитні ресурси з обороту.

4. Умовне вивільнення або умовне залучення коштів з обороту внаслідок зміни швидкості оборотності депозитів розраховується за формулою:

де t 1, t 0 – тривалість одного депозитного обороту в днях відповідно у звітному та базисному періодах;

О 01 дн. — одноденний оборот депозитів (дебетовий) по поверненню в базовому періоді;

DВ — умовне вивільнення ресурсів;

DЗ — умовне залучення ресурсів.

В нашому прикладі унаслідок уповільнення (пришвидшення) оборотності депозитних вкладень у банку відбувається умовне вивільнення (залучення) ресурсів:

Збільшення тривалості одного депозитного обороту свідчить про те, що збільшується середній термін збереження депозитних вкладень на рахунках банку. Збільшення тривалості депозитних вкладень дає змогу банкам вкладати ці ресурси в більш довгі кредити і сприяє підвищенню ліквідності банку.

5. Коефіцієнт трансформації короткострокових ресурсів у довгострокові. Кошти, що залучаються банками як депозити строком до одного року, можуть у певних економічних межах використовуватися не тільки для видачі короткострокових позик, а й для надання їх на більш тривалий строк. Для того, щоб установити межу, в рамках якої можливе спрямування короткострокових ресурсів на середньо- і довгострокове кредитування, банки розраховуєть коефіцієнт трансформації короткострокових ресурсів у довгострокові за такою формулою:

%;

де K т — коефіцієнт трансформації;

До — дебетовий оборот з видачі короткострокових позик строком до одного року;

Ко — кредитовий оборот з надходження коштів на депозитні рахунки строком до 1 року

6. Середній термін використання депозитів:

Показник характеризує середній «вік» депозитів.

 

7. Коефіцієнт нестабільності депозитів:

.

Коефіцієнт характеризує рівень достроково вилучених строкових депозитів. Зниження середнього терміну використання депозитів у поєднанні зі значним коефіцієнтом нестабільності (більше 10 %) говорить про посилення нестабільності депозитної бази, що негативно впливає на ліквідність банку.

ЗАВДАННЯ 3. А наліз ступеню нестабільності депозитів фізичних осіб

Показники Баз. р. Звіт. р. Відхилення
1. Кількість відкритих депозитних договорів за період 40 571 37 455  
2. Загальна сума надходжень депозитних вкладів 175 265 135 831  
3. К-сть достроково вилучених депозитів:      
кількість рахунків (закритих договорів)      
загальна сума      
4. Коефіцієнт нестабільності:      
за сумою, %      
за кількістю депозитних угод, %      

Дані таблиці свідчать про підвищення (зниження) стабільності депозитів. Так, коефіцієнт нестабільності депозитів, розрахований виходячи із суми депозитних вкладень у базисному періоді, становив …… %, а у звітному році –…… %, тобто зменшився (збільшився) на……%. Аналогічні висновки можна зробити стосовно коефіцієнта, розрахованого виходячи із кількості достроково закритих угод. У базовому р. він становив …..%, а у поточному –….. %. Незначне відхилення між цими двома коефіцієнтами свідчить про те, що більшою мірою достроково вилучалися невеликі депозити. Це суттєво не вплинуло на погіршення стабільності ресурсної бази банку.

8. Коефіцієнт використання депозитів:

.

Цей коефіцієнт показує, який процент від загального обсягу залучених ресурсів розміщений у кредити. Якщо його значення перевищує 75 %, то це свідчить про ризиковану агресивну кредитну політику банку. Якщо ж він менший 65 %, це свідчить про пасивну кредитну політику.

9. Рівень диверсифікації депозитів:

.

Рівень диверсифікації депозитів визначається кількістю та питомою вагою великих депозитів, які збільшують ризик втрат та порушення ліквідності у випадку дострокового вилучення депозиту. Сума всіх великих депозитів не повинна перевищувати розмір капіталу банку. До великих належить депозити в сумі понад 10 % розміру капіталу банку. Занадто високий рівень диверсифікації ускладнює управління депозитною базою. Оптимальним він вважається тоді, коли загальна сума великих депозитів не перевищує розміру капіталу банку.

.

 

Завершальним етапом аналізу строкових депозитів є визначення їх відносної вартості, тобто коефіцієнта витратності певного виду ресурсів. Цей показник показує, скільки банк витрачає коштів на кожну гривню залучених ресурсів у вигляді строкових депозитів.

10. Відносна витратність депозитів:

.

Фактично його значення дорівнює середньозваженій процентній ставці за депозитами. Для оцінювання вигідності даного виду ресурсів його необхідно порівнювати із витратністю інших залучених коштів та дохідністю кредитних вкладень.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-04-15; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 358 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Логика может привести Вас от пункта А к пункту Б, а воображение — куда угодно © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

786 - | 787 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.