Лекции.Орг


Поиск:




Похід перського царя Ксеркса




Греко-перські війни.

Греко-перські війни - найбільш значні війни в історії Стародавньої Греції. Найбільш докладно про них розповідається у творі "Історія", яке написав Геродот, який жив у 5 столітті до н. е. Він багато подорожував, відвідав Персію та інші країни. До часу війни з греками в Перську державу входило багато країн і народів. Тому Геродот вирішив розповісти спочатку про історію Персії і підкорених нею земель. Пізніше його назвали "батьком історії", тому що він першим написав даний історичний твір.

Причини війни персів з греками

Ви вже знаєте, що Перське царство, на чолі якого стояв цар Дарій I, було тоді найсильнішою державою світу. Під його владою були і грецькі міста Малої Азії. Перси підпорядкували їх тиранам, змусили платити великі податки. Греки насилу терпіли цей гніт. У 500 році до н.е. в Мілеті спалахнуло повстання, яке охопило і інші міста. Повстанці звернулися за допомогою до вільним полісами. Але лише Афіни і Eretria (місто на острові Евбея) надіслали 25 кораблів. Спочатку греки здобули кілька перемог, але потім були розбиті.

Похід персів

Дарій присягнувся помститися афінянам і эвбейцам, але плани його були грандіозним - він прагнув завоювати всю Грецію. Дарій відправив у поліси послів з вимогою "землі і води", тобто повного підпорядкування.

Багато виразили покірність. Лише Афіни і Спарта рішуче відмовилися. Спартанці кинули царських послів в колодязь, сказавши: "Якщо хочете, можете самі взяти там землю і воду!"
У 490 році до н. е.. перський флот підійшов з півночі до Аттиці, і військо висадилось у маленького селища Марафон. Афіняни негайно відправили туди своє ополчення. З усієї Еллади на допомогу їм прийшли тільки громадяни маленького містечка Платеї в Беотії. Перси числом воїнів значно перевершували греків.

Битва при Марафоні

Афінський полководець Мільтіад побудував воїнів у фалангу таким чином, що греки зуміли зломити опір персів. Елліни переслідували їх аж до моря. Тут вони напали на кораблі, які почали швидко відходити від берега, кидаючи своїх воїнів. Греки здобули блискучу перемогу.

Як розповідають легенди, отримавши наказ, один з молодих воїнів побіг в Афіни. Громадяни міста перебували в невідомості, і слід було якомога швидше повідомити їм радісну звістку про перемогу. Ні разу не зупиняючись, не випивши ні ковтка води, воїн, пробіг 42 км 195 м. Такою була відстань між полем бою і Афінами. З'явившись на площі, він зупинився, вигукнув: "Радійте, афіняни, ми перемогли!" - і тут же впав бездиханним. У наші дні існує змагання в бігу на відстань 42 км 195 м, яке називається марафонським бігом.
Перемога при Марафоні змінила настрій всіх греків. Вона зруйнувала легенду про непереможність Персії. Самі афіняни пишалися перемогою в битві при Марафоні більше, ніж який-небудь інший в своїй історії.

Греки будують флот

Після битви при Марафоні війна не закінчилася. Греки тільки отримали перепочинок. У ці роки в Афінах великим впливом став користуватися талановитий і енергійний політик Фемістокл. Порятунок Греції він бачив у флоті. Як раз в цей час в Аттиці відкрили багате сріблом родовище. Фемістокл запропонував доходи від його розробки витратити на будівництво військових кораблів. Збудували 200 трієр.

Похід перського царя Ксеркса

Тільки через 10 років перси змогли розпочати новий похід на Грецію. Очолив його змінив Дарія цар Ксеркс. Армія Ксеркса рухалася на Елладу з півночі по суші, а величезний флот супроводжував її вздовж берега моря. Проти грізного ворога об'єдналися багато поліси, вручивши верховне командування Спарті.

Битва біля Фермопіл (480 рік до н. е.)

Бій вирішили дати в ущелині між Північної та Центральної Грецією у Фермопіл. Гори в цьому місці близько підходять до моря, і прохід дуже вузький. Його захищали кілька тисяч греків, в тому числі загін з 300 спартанців. Командував усім військом спартанський цар Леонід. Персів було в багато разів більше. Ксеркс послав до Фермопілам гінця з двома словами: "Склади зброю". Леонід відповів теж двома словами: "Прийди і візьми".

Кривавий бій тривав два дні. Перси не могли прорватися. Але знайшовся зрадник, який провів їх по гірських стежках. Вороги опинилися в тилу греків. Коли Леонід дізнався про це, він наказав усім відходити, а сам зі спартанцями і добровольцями залишився. Елліни билися з шаленою відвагою. Всі вони загинули у жорстокому бою. Але і ворогів полягло чимало.
Пізніше в Фермопільській ущелині поставили статую лева (Леонід погречески значить."левеня") і камінь з написом: "Подорожній, вапна Спартанець, що ми лежимо тут, чесно виконавши закон".

Саламінська битва (480 рік до н. е.)

Перська армія рушила до Афін. Жителі залишили місто. Жінок, дітей і людей похилого віку відправили на сусідні острови, всі чоловіки перебували на кораблях. Тепер вся надія була на флот. Він налічував приблизно 400 кораблів, половина з них - афінські. Битва відбулася в Саламинской протоці між островом Саламін і берегом Аттики. На світанку перські суду увійшли в протоку. Афінські кораблі стрімко вдарили по передовим кораблям супротивника. Легкі трієри без праці обходили важкі ворожі суду. Перси воювали за видобуток і нагороду від царя, греки - за свободу і життя. Афіняни бачили стовпи чорного диму, що підіймався над підпаленими персами будинками і храмами їх міста. Поруч на островах перебували їхні батьки, дружини, сестри, діти. Грекам належало або загинути, або перетворитися на рабів. Це збільшувало їх сили, ніхто не думав про небезпеку.

Більшість ворожих кораблів загинуло, решта відійшли. Незважаючи на чисельну перевагу ворога, греки здобули перемогу. Ксеркс з уцілілими кораблями відступив у Малу Азію, але частина армії залишив у Греції.

Битви при Платеях і Мікале (479 до н. е.)

Тепер можна було думати про вигнання всіх персів з Греції. В 479 році до н. е. відбулася битва біля містечка Платеї в Беотії. Бій був довгий і кровопролитний. Але грецькі гопліти були краще навчені, мали більш досконале зброю, билися за свободу. І вони здобули перемогу. За переказами, в той же самий день греки здобули другу перемогу - біля мису Мікале близько Мілета. Вони напали на супротивника одночасно з моря і суші, знищили сильну перську армію і спалили велику частину ворожих кораблів.

Битвами при Платеях і Мікале закінчився перший період греко-перських воєн. Перси більше в Європі не з'являлися. Воєнні дії були перенесені в Малу Азію. Почалося поступове звільнення розташованих тут грецьких міст.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-04-15; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 300 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

958 - | 872 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.