Лекции.Орг


Поиск:




Тема 1 Соціально-економічна природа транспорту та її роль в логістичному бізнесі




1. Економічна сутність транспорту, транспортна продукція і якість обслуговування споживачів

2. Вимірювачі продукції транспорту та її особливості

3. Загальна характеристика транспорту

4. Класифікація вантажних перевезень

 

У логістиці транспорт відіграє значну роль, пов'язуючи між собою споживачів, окремі економічні райони, компанії, підприємства і фірми. Переміщаючи матеріальні ресурси і готову продукцію зі сфери виробництва в сферу виробничого або особистого споживання, транспорт тим самим бере участь у процесі відтворення матеріальних благ. При цьому можуть відбуватися кілька транспортних переміщень зі сфери виробництва в сферу споживача. Як сказав К. Маркс: "... Продукт тільки тоді готовий до споживання, коли він закінчить це переміщення...". У процесі переміщення не змінюються речові властивості і якість продукції і, здавалося б, не змінюється і споживна вартістю. Але це не так. У результаті переміщення продукції у сфері поводження з нею відбувається важлива матеріальна зміна - зміна її місця розташування по відношенню до споживача. Саме внаслідок цього і змінюється споживча вартість продукції, наприклад, угль, що знаходиться в Кузбасі, має для московських підприємств лише потенційну споживчу вартість. Щоб він став для них реальної споживною вартістю, необхідно його доставити до Москви, тобто крім праці шахтарів затратити ще й працю працівників залізничного транспорту.

У результаті переміщення змінюється не тільки споживча вартість, але і вартість перевезених продуктів на величину транспортних витрат.

Таким чином, транспорт продовжує процес виробництва в сфері обігу шляхом переміщення продукції з пункту її виробництва в місця споживання. Тому транспортну продукцію вважають переміщенням. Оскільки транспорт виробляє продукцію, то її слід віднести до галузі матеріального виробництва. На відміну від інших галузей матеріального виробництва, при транспортуванні триває процес виробництва в межах процесу обігу і для процесу обігу. Слід зазначити, що процеси виробництва та споживання на транспорті не розділені в часі. Продукція на транспорті споживається в процесі виробництва (переміщення) як його корисний ефект, а не річ. Це можна простежити за формулами кругообігу капіталу для промислового і транспортного капіталу (рис. 1.1).

З рис. 1.1 випливає, що кругообіг промислового капіталу складається з трьох стадій.

На першому стадії грошова форма капіталу (Д) переходить на товар (Т), тобто гроші перетворюють на засоби праці (обладнання, будівля, споруда), предмети праці (матеріальні ресурси) і робочу силу. Коли ці три види об'єднуються, створюється виробництво.

Рис. 1.1. Кругообіг капіталу:

СП - засоби праці (обладнання, будівлі, споруди); PC - робоча сила; ПТ - предмети праці (матеріальні та інші ресурси)

На другому стадії (виробничої) створюються нові товари Т1, які за вартістю більше, ніж спочатку куплений товар Т.

Третя стадія - стадія обігу, в якій товари перетворюються в гроші (Т1 - Д1) на величину додаткової вартості ДД.

В кругообігу транспортного капіталу (див. Рис. 1.1) немає третьої стадії (вона злита з другої), тобто процес виробництва і є процес споживання. Отже, на транспорті оплачується і споживається не речовий продукт виробництва, а ефект процесу виробництва (переміщення створеної продукції).

За характером продукції транспорт відрізняється від інших галузей матеріального виробництва. По-перше, продукція не має речової форми, але в той же час вона матеріальна за своїм характером, так як в процесі переміщення затрачаються матеріальні засоби: відбувається знос рухомого складу та засобів обслуговування, використовується працю працівників транспорту і т.д.

По-друге, так як транспортна продукція не має форми речі, то її не можна накопичити на складі. Ця особливість має велике практичне значення. Якщо на підприємствах і фірмах створення певних запасів продукції сприяє задоволенню виробництва в міру необхідності, то транспорт повинен мати резерви пропускної і дротового здібності в перевезеннях при будь-яких умовах.

По-третє, транспортна продукція - це додаткові транспортні витрати, пов'язані з переміщенням промислової продукції. Їх відносять до витрат обігу, що підкреслює двоїстий характер таких витрат. З одного боку, вони необхідні, оскільки перевезення є продовженим процесом виробництва, а з іншого - слід враховувати, що транспорт нового продукту не створює. Тому необхідно використовувати його так, щоб транспортні витрати були найменшими за інших рівних умов, для перевезення застосовувався той вид транспорту, який найбільш ефективний для даного виду продукції і відстані.

Продукція транспорту продається і купується, тобто виступає у вигляді товару, а отже, має споживчу вартість і вартість. Споживною вартістю транспортної продукції є її здатність задовольняти потреби у перевезеннях різних видів вантажів.

Споживча вартість транспортної продукції може бути виражена доставкою її споживача точно в строк (у певний день і годину) і в певній кількості. У багатьох зарубіжних фірмах стверджують, що можливість організації доставки точно в строк цінується ними більше, ніж товарний знак компанії-постачальника. Вартість продукції, або вартість перевезення, визначається сумою необхідних витрат транспортних підприємств або фірм або перевезень вантажів. Купуючи транспортну продукцію, споживачі оплачують ці витрати у формі тарифів і фрахтових ставок, які представляють собою одночасно грошовий вираз вартості транспортної продукції.

Важливо розраховувати не тільки окремі показники логістичної системи, а й максимально високий рівень якості обслуговування клієнтури (рис. 1.2).

До однієї з сучасних тенденцій відноситься формалізація якості обслуговування. Процес підвищення якості будь-яких операцій (не тільки в області логістики) починається з "контролю за якістю" (quality control) і включає перехід до "гарантованій якості" (quality assurance), далі - до "повного контролю за якістю" (total quality control) і, нарешті, до "повного сприянню клієнту" (customer value).

У логістиці якість транспортної продукції - це своєчасна доставка продукції споживачеві в певній кількості в певний день і певний час.

Схема вдосконалення якості логістичних послуг [18]

Рис. 1.2. Схема вдосконалення якості логістичних послуг [18]

 

Інструментом якості транспортної продукції повинен бути узгоджений графік, який пов'язував би всіх учасників організації логістичної системи при просуванні продукції.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-04-15; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 255 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Стремитесь не к успеху, а к ценностям, которые он дает © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

740 - | 732 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.