Лекции.Орг


Поиск:




Svatomartinská husa

SVATÝ MARTIN A TRADICE

Dozlatova upečená husa a mladé svatomartinské víno. Ani jedno nemůže chybět při oslavě svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, kdy k nám podle pranostiky* má tento světec na koni přivézt první sníh.

Svátek svatého Martina patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením* se vším, co k němu patří. Na mnoha místech se kromě posvícení konaly také dobytčí* a výroční trhy. Ve vinařských oblastech pak tento den patřil oslavě nového vína.

K tomuto svátku neodmyslitelně patří dobře vykrmená* a upečená svatomartinská husa obvykle podávaná s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím. K huse patří hned dvě legendy. Podle jedné husu jíme proto, že husy svatého Martina při kázání* rušily, a proto nyní odpykávají trest na pekáči. Druhá říká, že se Martin skrýval v husníku*, ale husy ho svým štěbetáním* prozradily. Na svatomartinskou tabuli patří také tradiční rohlíky plněné mákem nebo povidly a samozřejmě červené nebo bílé, mladé víno, které se k pokrmům české kuchyně skvěle hodí.

Pranostika = věta, ve které mluvíme o počasí nebo o ročním období. Posvícení = slavnost na konci léta, kdy lidé mnoho jedí a pijí, oslavují, že mají hodně jídla a pití Dobytek = název pro ovce, kozy, prasata, krávy atd Vykrmený= lidé krmili zvířata, aby byla tlustá Kázání = kněz mluví k lidem v kostele Husinec = místo, kde žijí husy Štěbetat = zvuky, které dělají ptáci    
Svatomartinské hody jsou v plném proudu, neodmyslitelně k nim patří pečená husa, kaldoun a svatomartinské víno. Jak si husu připravit doma podle české tradice? Inspirujte se tímto receptem.


Svatomartinská husa

čerstvá kvalitní husa
mléko
sůl
kmín
jablka
cibule
hřebíček
badyán a celé skořice

Postup: Husu pečlivě (nasolit) _______________a (zalít) ____________ mlékem, kde ji (nechat)____________ dva dny marinovat (odstraní se tak veškerá pachuť a případný zápach). Poté husu (vyjmout) ____________a (opláchnout) __________ ve vodě. Jablka (rozpůlit) ___________, (odstranit) ___________ jádřince a do vytvořeného otvoru (umístit) ______________ badyán. Jablky, cibulí, skořicí a hřebíčkem (naplnit) ______________ husu až po okraj. Husu (posypat) ________________ kmínem, (vložit) _______________ do velkého pekáče s trochou vody hřbetem nahoru a (přiklopit)_______________. (Péct) ______________1,5 hodiny na 160 stupňů na horkém vzduchu. Poté husu (vyndat) _____________, (otočit) _____________, (přikrýt) _____________ a dále (péct) __________ při 160 stupních asi 40 minut. V průběhu pečení husu (polévat) __________ výpekem či trochou vody.

Dalších 40-45 minut (péct) ___________ husu na 210 stupňů odkrytou tak, abyste docílili zlatavé a křupavé kůrčičky. V průběhu pečení (podlévat) _____________husu vypečeným tukem. Maso (vyndat)___________, (vyjmout) _____________ jablka, cibuli a koření a (rozsekat) __________ nebo (rozstříhat) _____________ nůžkami na drůbež na porce.

Zelí: čerstvé červené zelí, cukr, vinný ocet, sůl, cibule, jablka a cibule pečená s kachnou. Cibuli (osmažit)____________ na sádle z husy, zelí (nakrájet) ____________ na jemno, (přidat) _____________ cukr, vinný ocet, sůl a pokrájená jablka a cibuli. (Vařit) __________ doměkka a nakonec (přidat) __________________syrovou bramboru na zahuštění.

A co k huse?
Na přípravu chlupatých knedlíků budete potřebovat 50 % vařených brambor ve slupce, 50 % syrových brambor, oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte sůl, strouhaný muškátový oříšek, tři velká vejce, 150 g krupice a 600 g hrubé mouky. Promíchejte a vytvořte těsto. Z toho následně tvarujte kuličky nebo noky pomocí lžic a vložte do jemně osolené vody.

Součástí slavnostně prostřeného stolu během oslav svatého Martina je nejenom husa, ale také KALDOUN. Polévka, která dostala název podle drůbežích drobů, je časově dost náročná. Pokud si ale chcete připravit tradiční sváteční tabuli, kaldoun nesmíte vynechat.

A co bude na přípravu polévky potřebovat? Základem jsou drůbky z kachn__, krůt__, kuř_____ (krk__, křídl__, žalud___), potom budete potřebovat také 80 g širok__ nudl___, 100 g kořenov___ zelenin____, 2 lžíc___ másl___, 1 mal___ cibul__, 1 lžíc__ hladk__ mouk___, mletý bílý pepř, muškátový oříšek, sůl, 1 vaječn__ žlout__, 65 ml mlék__ a čerstv__ petrželk__

Nejdříve drůbky řádně (očistit) __________, (opláchnout) __________. (Vložit) ____________ do hrnce s osolenou vodou a krátce (povařit) _____________. Tmavou pěnu (odstranit) ____________, (přidat) ______________ kořenovou zeleninu a (vařit) _________ doměkka.

V hrnci na másle zlehka (osmahnout) ____________ najemno nakrájenou cibuli, (přidat)___________ mouku a (připravit) _______________ světlou jíšku. (Zalít) ____________ přecezeným vývarem, jíšku dobře (rozmíchat) _____________, (okořenit) ______________ a (povařit) ___________________. Poté (přidat) ________________ drůbeží maso zbavené kostí a zeleninu zbylou z přecezeného vývaru. (Vložit) ________________ předem uvařené široké nudle. Nakonec (vlít) ___________ žloutek rozmíchaný v mléce a krátce (povařit) ________________. Porce polévky (ozdobit) _____________ najemno nasekanou petrželkou.

Žehnání svatomartinského vína
I letos se tak jako každý rok se v 11.11. v 11.11 hodin rozeznějí zvony na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Žehnání mladého vína představuje symbolické poděkování přírodě za úrodu. Na náměstí se každoročně objeví svatý Martin na bílém koni.

 



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Могу я задать еще один вопрос? – поинтересовалась она вместо того, чтобы выполнить мою просьбу. | Сара Уотерс и исторический лесбийский роман
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-04-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 273 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

1211 - | 1248 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.