Лекции.Орг


Поиск:




Розділ 1. Результати спостереження

Вступ

При проведенні даного дослідження виконується два завдання. Завдання № 1 - вивчення мотивації до навчання у підлітків методом спостереження. Метою цього завдання є дослідження проявів мотивації до навчання. Завдання № 2 - вивчення мотивації до навчання у підлітків методом анкетування. Методика «Вивчення ставлення до навчання та навчальних предметів» Г.Н. Казанцевої.

Мета - дослідити ставлення до навчання та навчальних предметів.

Актуальність дослідження теми вивчення мотивації до навчання у підлітків в першу чергу полягає у тому що на сучасному етапі використання психолого-педагогічних методик важливо правильно визначати потенційний інтерес до того чи іншого прояву виховної та педагогічної діяльності. Навчальна мотивація, як і будь-який її вид, системна. Вона характеризується спрямованістю, стійкістю і динамічністю. Дослідження її прояву у підлітків дозволяє своєчасно реагувати на зміни певних тенденцій у її характеристиках.

Необхідність проведення цих досліджень виявляється у тому щоб правильно зрозуміти дії учня. Перш за все слід зрозуміти мотиви цих дій, які можуть бути різними, навіть в випадку виконання зовні одних і тих самих дій, досягнення одних і тих же цілей. Вивчення мотивів передбачає проникнення в їх ієрархію, де одні із них виконують стимулюючу функцію - це ведучі смислоутворюючі мотиви. Будь-яка діяльність полімотивована. В кожній конкретній діяльності складається певна ієрархічна структура. Форми виразу мотивів навчання повинні знаходитися в полі зору вчителя і не менше важливі, ніж аналіз внутрішніх, змістовних особливостей мотивів.

На сьогодні ідентифікація певних мотивів у навчальній діяльності підлітка, як і учнів загалом, є важливою складовою професійної діяльності вчителя.

При виконанні цієї роботи я досліджував учня 6 класу Даніча Владислава, хлопчика віком 12 років. Мою увагу він привернув характерною наявністю всіх досліджуваних мною властивостей. У нього були чітко помітні риси інтересу до навчального предмету та характеру розумової активності на уроці. Дослідження проведені мною проходили в шкільних умовах, для визначення досліджуваних властивостей мені знадобилось два дні. Я відвідав два уроки трудового навчання, один урок географії та один урок англійської мови. Тестування було проведено по закінченню уроків, після знайомства з учнем.


Розділ 1. Результати спостереження

План спостереження

 

Мета: Дослідити прояви мотивації до навчання.

Вік та стать досліджуваного: хлопчик, 12 повних років, навчається у 6 класу.

Місце проведення спостереження: уроки трудового навчання.

Тривалість спостереження: 1година 30 хвилин.

Дата: 04.02.2013

 

Карта спостереження

 

Властивість, яка спостерігається Ознаки, які свідчать про наявність цієї властивості у досліджуваного Записи про спостережені у досліджуваного властивості
Інтерес до навчального предмету Виражений інтерес -учень активно включається у виконання навчальних завдань. Активність не зникає навіть, якщо вчитель не контролює учня.   На уроці трудового навчання Владислав відразу ж почав проявляти цікавість в ході виконання завдань поставлених вчителем. Владислав вправно поводився з інструментами з майстерні трудового навчання, це свідчить про те що він неодноразово виконував подібні завдання. В другій половині уроку вчитель запропонував учням працювати за обробними станками. Ця робота оцінювалась найвищим балом. Владилав активно прийнявся за роботу над обробкою деталі. Він виконав обробку деталі найпершим і отримав 12 балів. З його реакції було зрозуміло що він дуже задоволений такій оцінці з цього предмету.   Висновок: У Владислава виражений інтерес до трудового навчання.
Розумова активність на уроці Про високий рівень розумової активності свідчить готовність учня виконувати завдання: - Відразу відгукується на запитання вчителя. - Уважно слухає відповіді своїх товаришів (уважно спостерігає за виконанням фізичних вправ іншими учнями), прагне доповнити або виправити їх відповіді. - Задає вчителю запитання, спрямовані на пізнання суті явищ, які вивчаються. На уроці трудового навчаннябуло чітко помітно творчість та ініціативність Владислав у виконанні завдань поставлених вчителем. Впродовж уроку він неодноразово задавав питання вчителю. Ці питання стосувались роботи з навчальним станком з обробки деталей, а також тому як саме оброблювати деталь.   Висновок: У Владислава високий рівень розумової активності на уроках трудового навчання. Він проявляє майстерність та творчість у виконанні поставлених завдань, а також цікавиться їх сутністю.

 


План спостереження

 

Мета: Дослідити прояви мотивації до навчання.

Вік та стать досліджуваного: хлопчик, 12 повних років, навчається у 7 класу.

Місце проведення спостереження: урок географії.

Тривалість спостереження: 45 хвилин.

Дата: 04.02.2013

 

 

Властивість, яка спостерігається Ознаки, які свідчать про наявність цієї властивості у досліджуваного Записи про спостережені у досліджуваного властивості
Інтерес до навчального предмету Слабкий інтерес - учень припиняє виконувати завдання, якщо у процесі його виконання виникають труднощі, або якщо вчитель перестає контролювати виконання завдання. Може швидко переключитись на сторонні дії. На уроці географіїВладислав спочатку працював непомітно, не відповідав на питання які задавав вчитель, згодом вчитель почав перевіряти завдання в зошитах з практичних робіт. Як виявилось Владислав добре попрацював над практичними завданнями але був зацікавлений в першу чергу оцінкою за цю роботу. Потім вчитель перевіряв знання учнями географічних об’єктів, біля карти Владислав відповідав посередньо і отримав за це оцінку 8. До кінця уроку Владислав більше не проявляв активності або зацікавленості і грався телефоном.   Висновок: У Владислава слабкий інтерес до географії.  
Розумова активність на уроці Середній рівень: - На запитання вчителя відповідає охоче, але інколи невлад. - Не завжди уважно слідкує за тим, що відбувається в класі. - Задає запитання, які стосуються лише найяскравіших ознак предмету, що вивчається. Низький рівень: - Уникає приймати участь в діяльності. - Відмовляється від роботи, яка вимагає прояву ініціативи, самостійності. Із запитаннями до вчителя не звертається. На уроці географіїВладислав не звертався до вчителя з запитаннями і відповідав лише тоді коли запитували окремо його. Якість виконаних Владиславом завдань, як і їх оцінки свідчили про слабкий рівень розумової активності. За словами вчителя географії, це не поодинокий випадок, він проявляє більший інтерес, а, відповідно, і схильність до трудового навчання та фізичної культури.   Висновок: Розумова активність Владислава, на уроках географії, нижче середнього.    

План спостереження

 

Мета: Дослідити прояви мотивації до навчання.

Вік та стать досліджуваного: хлопчик, 12 повних років, навчається у 6 класу.

Місце проведення спостереження: урок англійської мови.

Тривалість спостереження: 45 хвилин.

Дата: 04.02.2013

 

Властивість, яка спостерігається Ознаки, які свідчать про наявність цієї властивості у досліджуваного Записи про спостережені у досліджуваного властивості
Інтерес до навчального предмету Відсутність інтересу - учень не включається в навчальний процес, механічно виконує завдання, порушує дисципліну, займається сторонніми справами, не слідкує за ходом уроку.   На уроці англійської мовивідразу стало помітно що Владислав не проявляє інтересу до цього предмету. Власне на початку уроку він поводив себе спокійно, однак не приймав участі в колективному розв’язуванні вправи. Згодом вчитель перевірив домашні завдання. Владислав одним з перших був опитаний вчителем. Відповідь учня стосувалась вправи з перекладом тексту. Виявилось що він переклав цього не повністю і відповідав з великою кількістю помилок. За домашнє завдання він отримав оцінку 4. До перерви він не виявляв зацікавленості в ході заняття, спочатку спілкувався з сусідом по парті, а після отриманого зауваження почав гратись телефоном.   Висновок: У Владислав відсутній інтерес до англійської мови.
Розумова активність на уроці Низький рівень: - Уникає приймати участь в діяльності. - Відмовляється від роботи, яка вимагає прояву ініціативи, самостійності. Із запитаннями до вчителя не звертається. На уроці англійської мовибуло помітно що завдання з цього предметуВладислав не виконує на належному рівні. Впродовж ходу уроку він уникав приймати участь у навчальній діяльності. Не звертався до вчителя з запитаннями.   Висновок: Розумова активність Владислава на уроках англійської мови відповідає низькому рівню.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Написати програму самовдосконалення. | Расстройства сексуального предпочтения
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 206 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Даже страх смягчается привычкой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

977 - | 843 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.