Лекции.Орг


Поиск:




Кількість навчальних годин 2. Методичні рекомендації до виконання практичних (семінарських) занять Семінарське заняття №1




Методичні рекомендації до виконання практичних (семінарських) занять Семінарське заняття №1

Пізнавальні процеси особистості

 

Курс ІІ, ІІІ

Спеціальність Бухгалтерський облік, Фінанси та кредит, Комерційна діяльність

Кількість навчальних годин 2

1. Актуальність теми: Без участі психічних процесів людська діяльність неможлива. Понад те, виявляється, що психічні процеси непросто беруть участь у діяльності, вони у ній розвиваються й які самі є особливі види діяльності. Пізнавальна психічна діяльність починається з відчуття, сприймання, пам’яті та уваги.

. 2. Ціль семінарського заняття: навчальні:

3. Міжпредметна інтеграція: біологія, історія психології, психологія пізнавальних процесів, психологія особистості, психофізіологія.

4. Зміст теми. Відчуття та сприймання - як першочергові ланки на шляху до пізнання навколишньої діяльності. Чуттєві образи невіддільні від предметів, що їх викликають. Характер відчуття зумовлений властивостями подразників: якісними, кількісними, просторово-часовими. Властивості сприймання: предметність, цілісність, структурність, константність, усвідомленість. Процеси відчуття і сприймання необхідно розглядати як дії, спрямовані на розв'язання певних завдань, що становлять пізнавальну чи практичну діяльність суб'єкта. Перцептивні дії. Сприймання людини суспільно зумовлене.

Усе, що людина безпосередньо відображає за допомогою процесів відчуття і сприймання, фіксується, упорядковується, зберігається в її мозку, утворюючи індивідуальний досвід, і за потреби використовується в подальшій діяльності. Процеси пам’яті. Види пам’яті. Мнемічні властивості особистості. Удосконалення пам'яті вимагає постійних тренувань. Увага, її особливості та види. Явище уваги породжується об'єктивними причинами, які діють за суб'єктивних умов, наявних у самому організмі. Різні види діяльності відповідно висувають особливі вимоги до уваги людини і тому вона має такі властивості як: концентрація, стійкість, переключення, розподіл та обсяг

 

5. План та організаційна структура заняття:

І. Підготовчий етап

1. Організація групи до заняття.

2. Визначення навчальних цілей та мотивація.

ІІ. Основний етап

1. Властивості та закономірності відчуття та сприймання.

2. Пам`ять та увага.

3. Види пам’яті.

4. Мнемічні властивості особистості.

5. Види та властивості уваги.

ІІІ. Заключний етап

1. Підведення підсумків, резюме, оцінювання

2. Домашнє завдання

3. Література

 

6. Матеріали методичного забезпечення основного етапу семінарського заняття: питання, наочність.

7. Список літератури

1. Загальна психологія: Підруч. для студ. вищ. навч. закладів / С.Д.Максименко, В.О.Зайчук, В.В.Клименко, В.О.Соловієнко. За заг. ред. акад. С.Д.Максименка. – К.: Форум, 2000. – 543 с.

2. М'ясоїд П.А. Загальна психологія: Навч. посіб. – К.: Вища школа, 2000. –479 с.

3. Немов Р.С. Психология: Ученик для студ. высш. пед. учеб. заведений: В 3-х кн. – Кн. 1: Общие основы психологии. – 2-е изд. – М.: Владос, 1998.

4. Общая психология. Курс лекций / Сост. Е.И.Рогов. – М.: ВЛАДОС, 1995. – С. 81-86.

5. Общая психология / Под ред. А.В.Петровского. – М.: Просвещение, 1976.

6. Психологія: Навч. посіб. / О.В.Винославська, О.А.Брусенко. – К.: Фірма "ІНКОС", 2005. – 352 с.

7. Психологія / Ю.Л.Трофімов, В.В.Рибалка, П.А.Гончарук. – К.: "Либідь", 2003. – 560 с.

 


Семінарське заняття № 2

Мислення та інтелект. Уява та творчість

Курс ІІ, ІІІ

Спеціальність Бухгалтерський облік, Фінанси та кредит, Комерційна діяльність

Кількість навчальних годин 2

Актуальність теми: обумовлена тим, що в теперішній час ця проблема стала особливо значима для науки, практики, та для успішної професійної діяльність людини. Поняття мислення являється вищим пізнавальним процесом, що суттєво відрізняє його від інших процесів, які допомагають людині орієнтуватись в навколишньому світі, в даному понятті відслідковується сукупність всіх пізнавальних процесів. Поряд з мисленням стоїть, ще один важливий процес, що забезпечує нормальний психічний стан, та допомагає у вирішенні проблем, як у звичайному існуванні людини, так і в ї професійній діяльності, а саме це уява та творчість. За рахунок цих процесів, особистість творчо та креативно підходить до вирішення задач, що сприяє її успіху у професійній діяльності.

2. Ціль семінарського заняття: навчальна

3. Міжпредметна інтеграція: біологія, історія психології, психологія пізнавальних процесів, психологія особистості, психофізіологія, психологія творчості.

4. Зміст теми. Мислення є одним із провідних пізнавальних процесів, його вважають найвищим ступенем пізнання. Воно як процес відбувається завдяки мисленнєвим діям та операціям. Сучасна психологія розглядає мислення як варіативний і досить неоднорідний процес, конкретні форми протікання якого залежать від багатьох чинників. Найпоширенішою класифікацією в сучасній психології є так звана трійка - виділення трьох видів мислення за його формою: наочно-дійове (практично-дійове), образне (наочно-образне) та словесно-логічне (або поняттєве, вербальне, дискурсивне, теоретичне). Види й типи мислення неодмінно співіснують в інтелекті дорослої людини, взаємодоповнюючи один одного. Залежно від конкретної мети діяльності й задачі, що розв'язується, той чи інший тип мислення може превалювати, переважати або в даний конкретний момент, або в певній професійній діяльності. Мислячи, особистість розв'язує задачі. Задача завжди викликає певне ставлення до себе, має для людини особистіший смисл. Мисленнєва діяльність зумовлена не тільки особистісною, а й індивідуально, суб'єктивною. Мислення тісно взаємопов’язене з уявою. Уяву інколи досить важко відрізнити від мислення, особливо мислення образного. Саме тому вона не завжди розглядається самостійно. Види та прийоми уяви. Уява і фантазія розвиваються в нормі за звичайними законами розвитку вищих психічних функцій - від мимовільної уяви до довільної, від репродуктивної до творчої. Творчість базується на розвинених мисленні та уяві, інтелекті і є його особистісним дериватом. Під творчістю розуміється передусім процес створення новою, корисного продукту..

План та організаційна структура заняття:

І. Підготовчий етап

1. Організація групи до заняття.

2. Визначення навчальних цілей та мотивація.

ІІ. Основний етап

1. Поняття про мислення. Мислення як процес

2. Класифікація видів мислення

3. Принцип єдиного інтелекту та професійне мислення

4. Особистісна зумовленість мислення. Інтелектуальні властивості особистості

5. Поняття про уяву. Види та прийоми уяви

6. Уява та фантазія. Розвиток уяви

7. Поняття про творчість. Творчість як розв’язування творчих задач

 

ІІІ. Заключний етап

1. Підведення підсумків, резюме, оцінювання

2. Домашнє завдання

3. Література

 

6. Матеріали методичного забезпечення основного етапу семінарського заняття: питання, проблемні завдання.

7. Список літератури

1. Загальна психологія: Навчальний посібник / О.Скрипченко, Л.Волинська, З.Огороднійчук та ін. – К.: А.П.Н., 1999. – 436 с.

2. Насиновская Е.Е. Методы изучения мотивации личности. Опыт исследования личностно-смыслового аспекта мотивации: Учебно- методическое пособие. – М.: Изд-во МГУ, 1988. – 80 с.

3. Практикум по возрастной и педагогической психологи / Под ред. А.И.Щербакова. – М., 1987. – 255 с.

4. Психологический анализ учебной деятельности: Сб. научн. тр. / Под ред. В. Д. Щадрикова и др. – М., 1991. – 263 с.

5. Психологія: Підручник / Ю.Л.Трофімов, В.В.Рибалка, П.А.Гончарук та ін. – К.: Либідь, 1999. – 558 с.

6. Степанов О.М., Фіцула М.М. Основи психології і педагогіки: Посібник. – К.: Академвидав, 2003. – 504 с.


Семінарське заняття № 3

Особистість: загальна психологічна характеристика, структура

Курс ІІ, ІІІ

Спеціальність Бухгалтерський облік, Фінанси та кредит, Комерційна діяльність





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 194 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1015 - | 775 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.