Лекции.Орг


Поиск:




Організаційно-правові форми господарювання як фактор впливу на організацію фінансів підприємств





 


 


11.2.3. Корпоративні підприємства, як суб’єкт господарювання та фінансових відносин

 
 


11.2.4. Організація фінансів підприємств: галузеві та техніко-економічні особливості

 


Галузь Техніко-економічні особливості та їх вплив на організацію фінансів
Сільське господарство Основними засобами виробництва є земля, багаторічні насадження, продуктивний та робочий скот. Природнокліматичні умови, біологічні особливості виробництва сільськогосподарської продукції, сезонність, високий ступінь ризику диктують необхідність фінансування фінансових резервів як у грошовій, так і у натуральній формі. Природні умови визначають природній цикл розвитку рослин й тварин та, як наслідок, кругообіг фінансових ресурсів, необхідність їх концентрації до певних періодів, що у свою чергу викликає необхідність залучення позикового капіталу. Значна частина виручки використовується у внутрішньому обороті та не приймає грошової форми. Для сільськогосподарських підприємств характерне формування та облік витрат за видами діяльності (рослинництво та тваринництво). Є свої особливості і у формуванні цінової політики.
Торгівля Підприємства сфери товарного обігу є ланкою, що пов’язує виробництво продукції та її споживання, сприяє завершенню кругообігу суспільного продукту у товарній формі і тим самим забезпечує його безперервність. Для торговельних підприємств є характерним швидкий оборот коштів, поступлення виручки (у роздрібній торгівлі) у готівковій формі. Специфіка торгівлі – поєднання операцій виробничого характеру (сортування, фасування, пакування, переробка та зберігання сільськогосподарських продуктів тощо) з операціями, пов’язаними зі зміною форм вартості, тобто безпосередньо з реалізацією продукції. Є свої особливості і у структурі оборотних засобів, значна частина яких авансована к товарні запаси. Особливості галузевої структури необоротних активів полягають у поєднанні власних та орендованих осн6овних засобів. Прибуток торговельних підприємств в значній мірі залежить від форми реалізації товарів, застосування торговельних націнок, а також від витрат обігу.
Будівництво Особливості фінансів будівельних організацій обумовлені взаємовідносинами між замовниками (інвесторами) та підрядниками, а також техніко-економічними особливостями будівельного виробництва. У складі основних засобів, як правило, значну питому вагу займають орендовані основні засоби. Для будівництва, у порівнянні з промисловістю, є характерним більш тривалий виробничий цикл, значна питома вага незавершеного виробництва у складі оборотних активів. Потреба у оборотних активах має більш значні коливання як по окремим об’єктам, так і по технологічним циклам, що впливає на структуру джерел їх фінансування. У оборотних активах відсутні кошти, вкладені у готову продукцію. Здійснення будівництва об’єктів у різних кліматичних та територіальних зонах визначають їх індивідуальну вартість та призводить до нерівномірного надходження виручки. Фінансування будівництва здійснюється у відповідності до проектно-кошторисної документації, на основі кошторисної вартості будівельно-монтажних робіт. Порядок розрахунків за завершеними об’єктами визначає особливості у формуванні та плануванні прибутку (нормативний метод планування).
Транспорт Транспортні підприємства здійснюють свою фінансово-економічну діяльність на основі принципів поєднання державного регулювання та ринкових відносин. Готова продукція, яка підлягає реалізації на транспорті, - безпосередньо сам транспортний процес. таким чином, виробництво і реалізація продукції співпадають по часу, та кругообіг здійснюється у дві стадії замість трьох. Затрати суспільної праці, пов’язані з перевезенням продукції, збільшують її вартість на величину транспортних витрат, які окрім додаткової нової вартості містять додатковий продукт. На транспорті присутня значні питома вага основних виробничих фондів, відтворення яких потребує значних грошових коштів

 






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 293 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

1305 - | 1192 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.