Лекции.Орг


Поиск:




Свідоме і підсвідоме в науковій творчості




 

Під свідомими діями розумітимемо дії, у тому числі творчого плану, які осягає особистість, знаходяться під його контролем і пробуджують вольовими діями. Вольові люди примушують себе до регулярної щоденної роботи, незалежно від свого настрою і полягання.

До таких людей належав, наприклад, письменник Е.Золя. Математик А. Пуанкаре, навпаки, не міг примусити себе працювати, якщо не мав до цього внутрішньої схильності. Але ним за все творче життя написано близько п'ятисот статі і книги, що вважається для ученого дуже великою кількістю.

Цей факт говорить сам за себе. Мабуть, Він підсвідомо вибирав той різновид наукової діяльності, яка найбільш підходила його поляганню в даний момент. Французький математик Еміль Борель згадував; що в Пуанкаре мозок працював занадто безперервно, щоб мати коли-небудь відпочинок Академік А. Мигдал ділиться своїм досвідом: "Є тільки один шлях - наполегливими і невідступними зусиллями, рішенням допоміжних задач, підходами з різних сторін, відкидаючи всі сторонні думки, довести себе до полягання, коли змішується свідомість і підсвідомість.

Це полягання небезпечно тому, що близько до психологічного розладу". Відомо, що Ейнштейн в період створення теорії відносності доходив до галюцинацій. Цікаво наголосити на зусиллях деяких адміністраторів обмежити час творчості - з восьми до п'ять. Свого часу академік М.А. Лаврентьев захищав своїх учнів від урядовців по кадрах. Тут в захист адміністраторів треба сказати, що деякі люди потребують регламентації праці. Інакше б не було армії.

Аналізуючи психологію творчості, А. Пуанкаре відзначає, що часто інтуїтивні осяяння відбуваються як спалахи блискавки, як правило, знайшовши рішення задачі, він її тимчасово відкладає, забуває про неї. Ідея народжується без видимого зовнішнього поштовху і вольового зусилля. Це, на думку Пуанкаре, свідчить про підсвідому роботу, яка скоюється в мозку незалежно від волі і свідомості.

Пуанкаре відзначає, що ці "...внезапные надихання відбуваються після декількох днів свідомих зусиль, які здавалися абсолютно безплідними. Але вони пустили в хід машину несвідомого" [31].

Прислів'я "ранок вечора мудрований" підказує, що ухвалення складного рішення потрібно відкласти до ранку, задавши підсвідомості роботу на ніч. Підтвердженням цьому є відомий факт рішення проблеми організації періодичної системи елементів Менделєєвим уві сні.

Інтенсифікація творчого процесу. Методи інтенсифікації творчого процесу засновані на "розгойдуванні" асоціативного мислення. Сутність асоціативного мислення полягає в тому, що враження (образи), не пов'язані безпосередньо з даним явищем, здатні викликати уявний місток між цими уявленнями і обговорюваною задачею.

Іноді включення асоціативного мислення досягається шляхом свідомих зусиль. Найвідомішим методом цього напряму є метод "мозкового штурму" [33].

Мозковий штурм був запропонований на рубежі 30-х і 40-х років А Осборном (США). Головна мета методу - одержати за короткий проміжок часу якомога більше пропозицій по рішенню задачі. Вивчаючи процеси генерації ідей, А. Осборн помітив, що багато членів наукового колективу утримуються від вислову своїх міркувань через боязнь помилитися і викликати негативну критику керівництва, зневажливих оцінок (насмішок) з боку колег.

В результаті кількість потенційно корисних пропозицій зменшується. Така ситуація навела А. Осборна на думку розкріпачити творче мислення, відділити етап генерації ідей (гіпотез) від процесу їх обговорення (критики). Для цього на першому етапі створюється невимушена, доброзичлива обстановка, стимулююча вислови будь-кого, навіть фантастичних пропозицій.

Організація процесу мозкового штурму здійснюється таким чином. Створюються дві групи - група генераторів ідей і група експертів. В першу групу включаються люди дотепні, здібні до абстрагування, фантазуванню, швидко реагуючі на ідеї колег.

Окрім фахівців по даній проблемі в групу рекомендується включати одного-двох "сторонніх", тобто фахівців з інших областей. Ця група під час "штурму" (від 30 до 50 хвилин) працює в умовах повної заборони на критику, іронію, усмішку.

Учасникам групи генераторів ідей пропонується стисло, але без жодних обгрунтовувань, виказувати свої пропозиції, розвивати і доповнювати пропозиції колег, використовуючи як логічні, так і асоціативні міркування. Всі пропозиції записуються на магнітофон або стенографуються без яких-небудь коментарів.

Процес мозкового штурму сприяє народженню нових ідей і після закінчення сеансу. Тому збір пропозицій може відбуватися і наступного дня.

Після закінчення процесу мозкового штурму група експертів розглядає і відбирає ідеї. Задача експертів - виявити приховані можливості в зафіксованих пропозиціях, знайти і відібрати найкорисніші. Сьогодні вважається, що метод мозкового штурму є достатньо ефективним для вирішення не особливо складних технічних, організаційних і наукових задач.

З'явилися модифікації методу, такі як "конференція ідей", "нарада піратів", "кібернетична сесія", метод зворотного мозкового штурму. В останньому випадку основним елементом є якраз критика, направлена на максимальне виявлення недоліків виказаних пропозицій.

Проте критика повинна відноситися виключно до ідей і не зачіпати осіб генераторів. Різновидом зворотного мозкового штурму є метод синектики. Метод включає етапи з'ясування задачі, формулювання проблеми і етапу генерації ідей. Проте тут допускається обговорення (критика) ідей.

Для створення творчого колективу повинні виконуватися наступні умови. Це єдність і розуміння загальної мети, демократизм відносин і одночасно дух колективізму, об'єктивна оцінка (в моральному і матеріальному виразі) внеску кожного учасника, психологічна сумісність членів колективу, збіг формального і неформального лідерства в колективі, оптимальний ролевий розподіл.

Формальний лідер відповідно до штатного розкладу повинен бути неформальним лідером, тобто визнаним колективом науковим керівником. Є декілька типових для творчості ролей: генератор ідей, критик, виконавець, експерт-ерудит, організатор.

Кожна людина може виконувати одну або декілька ролей. Але кожна роль (внесок в загальну справу) повинна бути поважана членами колективу. До цього слід додати інформаційне і матеріально-технічне забезпечення.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 246 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

837 - | 670 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.