Лекции.Орг


Поиск:




ІІІ. Природно-ресурсний потенціал




І. Паспорт Бразилії

 

Прапор

 

1. Офіційна назва: Федеративна Республіка Бразилія

2. Площа: 8,5 млн. км2

3. Кількість населення: 201,1 млн. осіб (2010)

4. Густота населення: 21 осіб/км2

5. Етнічний склад населення: білі - 53,7%, мулати - 38,5%, африканці - 6,2%, інші - 0,9%

6. Домінуюча релігія: католицизм. Релігійний склад: римо-католики - 73,6%, протестанти - 15,4%, спірітуалісти - 1,3%, банту - 0,3%, інші - 1,8%

7. Офіційна мова: португальська

8. Державний устрій: федеративний

9. Форма державного правління: президентська республіка (президент обирається строком на 4 роки)

10. Адміністративно-територіальний поділ: 25 штатів і один федеральний округ

11. Столиця: Бразиліа (2,6 млн. осіб, 2009)

12. Рівень урбанізації: 86%. Найбільші міста: Сан-Паулу (10,9 млн. осіб), Ріо-де-Жанейро (6,1 млн. осіб), Белу-Орізонті (2,4 млн. осіб), Сальвадор (2,1 млн. осіб)

13. Грошова одиниця: реал

 

ІІ. ПГП та ЕГП

Бразилія — найбільша за розмірами країна Південної Америки, що займає майже половину континенту і п'ята у світі після Росії, Канади, Китаю і США. Територія — 8511,996 тис. кв. км., що становить 5,7 % від усієї суші світу.

Її сусідами є десять країн. На півночі межує з Венесуелою, Гайаною, Суринамом, Французькою Гвіаною, на півдні — з Уругваєм, на заході — з Аргентиною, Парагваєм, Болівією і Перу, на північному заході — з Колумбією. На півночі і сході омивається водами Атлантичного океану. Берегова лінія Бразилії простяглася аж на 7400 км. Територія країни знаходиться водночас у двох півкулях планети — Північній та Південній.

Великі розміри території,багатство природних (мінеральних, водних, лісових) ресурсів та зростаючий демографічний потенціал перетворили Бразилію на реального економічного лідера Латинської Америки. Країна є учасником об'єднання БРІК - країн, що мають перспективи до стрімкого економічного зростання та трансформацій господарської структури у напрямку інноваційно-інвестиційного розвитку.

Бразилія лежить у чотирьох кліматичних поясах — екваторіальному, субекваторіальному, тропічному і субтропічному. Останній охоплює лише невелику й найвужчу крайню південну частину країни. Тому тут переважає жаркий клімат із середньомісячними температурами від +16 до +29 °С. В Амазонії, переважно в її західній частині, — екваторіальний клімат. Тут випадає до 3000 мм. опадів на рік. Середні температури будь-якого місяця перевищують +24 °С. На більшій частині Бразильського нагір'я клімат субекваторіальний з вологим і сухим періодом. На крайньому та південному сході — жаркий і вологий тропічний пасатний клімат.

ІІІ. Природно-ресурсний потенціал

Бразилія має великий природно-ресурсний потенціал для створення багатогалузевого господарства.

Рельєф. Приблизно 60% площі Бразилії займають плоскогір’я, найбільші з яких Гвіанське на півночі і Бразильське на півдні. Головні гірські ланцюги Бразильського плато пролягають на крайньому заході. На кордоні з Венесуелою знаходиться найвища вершина країни — пік Небліна (3014 м). Басейн Амазонії займає понад третину території, рівнини якої майже не перевищують 150 м. На великій частині Амазонської низовини (найбільшої за площею на Землі 1,8 млн. км2) розташовані болота, затоплювані заплави і незаймані джунглі.

Клімат. Для Бразилії характерні екваторіальний клімат на півночі і субтропічний — на півдні. Середньомісячна температура коливається від +16° до +29°С. На великих висотах, особливо у штаті Сан-Паулу і у південних штатах країни, середня температура не перевищує +14°...+18°С; бувають заморозки, іноді у горах випадає сніг, однак лежить недовго. Найбільша кількість опадів — у районі Амазонії- протягом року рівномірно випадає понад 2000 мм дощі0.

Найпосушливішими є крайні північно-східні райони Бразилії, в яких випадає у середньому 500—650 мм опадів на рік.

Ріки й озера. Річкова сітка країни густа. Найбільша водна артерія світу — Амазонка (довжина 6,5 тис. км, з яких 3,6 тис. км припадає на територію Бразилії). Вона бере початок у горах Перу, потім впадає в Укаялу і несе свої води до Атлантики, утворюючи найбільшу у світі дельту (понад 100 тис. км2). На Амазонці та її притоках трапляються повені, що затоплюють зону шириною 80 км. Середньорічний стік Амазонки становить майже 7 тис. км3 (до 15% річного стоку всіх рік Землі). Ця ріка є повністю судноплавною у межах Бразилії (на 3700 км від океану). Великими річковими басейнами у Бразилії є Ла-Плата, Сан-Франціску, Токантінс. На р. Ігуасу знаходиться унікальний каскад водоспадів Ігуасу (275 водоспадів висотою 60—80 м, розділених зеленими скелястими островами).

Мінеральні ресурси. Надра країни багаті на корисні копалини, насамперед рудні. Бразилія має величезні запаси залізних (48 млрд. т) і марганцевих руд (208 млрд. т), бокситів (2 млрд. т), нікелю, вольфраму, олова, торію, золота. їй належить 90% світового видобутку дорогоцінних каменів (алмази, аквамарини, топази, аметисти і смарагди видобувають на Бразильському плоскогір’ї). Тут розвідані запаси нафти (0,7—0,9 млрд. т) у родовищах континентального шельфу, у прибережних зонах Ріо-де-Жанейро і затоки Кампус. Країна має величезні запаси промислового урану і багата на будівельну сировину.

Рослинні і тваринні ресурси. Рослинність країни, особливо у басейні Амазонки, різноманітна. Це унікальний куточок планети, де налічується 50 тис. екзотичних рослин. Вологі екваторіальні ліси представлені пальмами, лаврами, бегоніями, мімозами, мангровими і фіговими деревами, гуавою, ананасами тощо.

У Бразилії водяться багато видів мавп, ягуар, пума, оцелот, лисиця, чагарникова собака, броненосець, риба піранья, алігатор, удави боа, отруйна змія бушмастер та інші істоти.

Рекреаційні ресурси. Бразилія має потужний рекреаційний потенціал. Унікальним природним регіоном світу є Амазонія(«зеленепекло», або «легеніпланети»). Нині — це Район екотуризму, який дає унікальну можливість ознайомитися зі світом незайманої природи. До природних визначних пам’яток належать чудовий каскад водоспадів у Паулу-Афонсу (висотою 84 м), водоспад Сеті-Кедас (17 м) на р. Парана, водоспад Ігуасу (72 м) тощо, які знаходяться у 25 національних парках. Туристів приваблюють океанські пляжі Копакабана, Іпанема і Лебнон, а також гора «Цукрова голова» у бухті Ріо-де-Жанейро.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 412 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1014 - | 825 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.