Лекции.Орг


Поиск:




Дослідження роботи захисних апаратів напругою 380/220В




Лабораторна робота №1

Вивчення апаратури контакторного управління

Мета роботи: вивчити будову та принцип дії основних елементів нереверсивних та реверсивних магнітних пускачів.

Порядок виконання роботи

1. Розібратись з принципом роботи нереверсивного та реверсивного магнітного пускача.

2. Зібрати схему нереверсивного магнітного пускача згідно рисунка 1.1

 

-380 В

 

Рисунок 1.1 - Принципова схема нереверсивного магнітного пускача

3. Включити стенд за допомогою трифазного вимикача напруги. Натиснути кнопку “Назад”. При цьому спрацьовує контактор К2 і починає обертатися асинхронний двигун (АД).

4. Кнопкою “Стоп” вимкнути магнітний пускач. Зафіксувати напрям обертання АД за покажчиком (за чи проти годинникової стрілки).

5. Зібрати схему реверсивного магнітного пускача згідно рисунка 1.2.

-380 В

Рисунок 1.2 — Принципова схема реверсивного магнітного пускача

6. Провести реверсування обертання АД за допомогою кнопок “Вперед” та “Назад”, контролюючи реверс по зміні напряму обертання покажчика, закріпленого на валу АД.

7. Кнопкою “Стоп” вимкнути магнітний пускач.

Для дистанційного та автоматичного управління електроприводами зазвичай застосовують апаратуру контакторного управління, основним елементом якої є контактор. Контактор використовується для частого включення та відключення навантаження в колах постійного та змінного струму. Основним недоліком контактора є те, що він не захищає електричні кола від ненормальних режимів роботи: короткого замикання та перевантаження.

При замиканні ключем 7 кола котушки електромагніта 4, якір З притягується до його осердя, в наслідок чого контакти 1 замикаються. Для відключення контактора достатньо розімкнути ключ управління 7, при цьому якір З під дією пружини відключення 2 відпадає від котушки електромагніта. Зазвичай контактори комплектуються дугогасильною камерою 6. Також виготовляються контактори, які містять як нормально розімкнуті, так і нормально замкнуті контакти.Магнітний пускач представляє собою трифазний контактор змінного струму з тепловими реле у двох фазах і з системою блокувальних контактів. Магнітні пускачі застосовуються для дистанційного вмикання і вимикання короткозамкнутих асинхронних двигуні.

Висновок по роботі

На лабораторній роботі я вивчив будову та принцип дії основних елементів нереверсивного та реверсивних магнітніх пускачів.

Лабораторна робота №2

Дослідження роботи захисних апаратів напругою 380/220В

Мета роботи: Ознайомитися з роботово автоматичних вимикачів, дифербнцій- них вимикачів та реле мінімальної напруги. Навчитися будувати схеми захисту в розподільчих мережах 0,38кВ з урахуванням вимоги селективної роботи дифе- ренційних автоматів.

Порядок виконання роботи

1. Ознайомитися з захисними апаратами які знаходяться на лабораторному стенді.

2. Записати паспортні дані кожного захисного апарату, яки знаходиться на лабораторному стенді. Розібратися який з параметрів за що відповідає.

3. Визначити, який з диференційних автоматичних вимикачів на лицьовій панелі стенду, відповідає мнемосхемі їх, 1у, Іг- Для цього почергово приєднати кожен з вимикачів до мережі ~220В та натисканням кнопки «Т» на корпусі вимикача домогтися спрацювання дифереиційного вимикача.

4. Згідно паспортних даних зібрати послідовну схему ввімкнення диференційних автоматів для організації селективного захисту. При цьому уставки диференційних автоматів зменшуються у напрямку від джерела живлення.

Рисунок 2.1 - Схема для перевірки селективної роботи автоматичнихвимикачів

5. За допомогою кнопки «Пошкодження ізоляції» (Ку^) перевірити правильність схеми селективної роботи диференційних автоматів (І Іри натисканні цієї кнопки повинен першим спрацювати З автомати, потім 2 і остаїшім І. Для перевірки наступного автомату, потрібно спочатку виключити зів схеми диференційний автомат, ш;о спрацював).

6. При неселективній роботі диференційних автоматів, з’ясуват и її причину, результати занести в звіт.

7. Зібрати повну схему захисту мережі, послідовно з’єднавши автоматичний вимикач та диференційний автомат. При цьому необхі.цно паралельно джерелу живлення підключити реле мінімальної напруги.

Рисунок 2.2 - Схема повного захисту мережі 0,38кВ

8. Перед вмиканням стенду знизити напругу джерела живлення до 0В. Включити лабораторний стенд. Збільшуючи напругу джерела за допомо­гою ЛА'ГРа, визначити при якій напрузі реле мінімальної напруги спра­цює. Про спрацювання реле мінімальної напруги сигналізує зміна кольору вказівного елементу на його корпусі (з синього на білий). Після цього мо­жна вмикати автоматичний вимикач, який до цього був механічно забло­кований реле мінімальної напруги.

9. Знижуючи вхідну напругу за допомогою ЛАТРа, визначити напругу від­пускання реле мінімальної напруги, за зворотною зміною кольору його вказівного елементу.

10. Намалювати характеристику спрацювання реле мінімальної напруги.

Рисунок 2.3 - Робоча характеристика реле мінімальної напруги

Диференційні автомати (пристрої захисного вимкнення) - це комутаційні апарати, які призначені для відключення електричного кола при прямому або непрямому доторкуванні до струмоведучих або відкритих металевих частин електроустановки, які можуть опинитися під напругою при порушенні ізоляції струмоведучих частин.

Висновок по роботі

На лабораторній роботі я ознайомився з роботово автоматичних вимикачів, дифербнцій- них вимикачів та реле мінімальної напруги. Навчитися будувати схеми захисту в розподільчих мережах 0,38кВ з урахуванням вимоги селективної роботи дифе- ренційних автоматів.

 

 

Рекомендована література

1. Гессен В.Ю., Григорьев Ю.О. Еілектричні станції і підстанції. - К.: Вища школа, 1970-479с.

2. Чунихин А.А. Электрические аппараты. - М.: Энергия, 1967.

 

 

Міністерство освіти і науки України

Чернігівський національний технологічний університет

Кафедра електричних систем та мереж

 

 

ЗВІТ

про виконання циклу лабораторних робіт з дисципліни

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

Виконав:

Студент гр. ЗЕМТ-151

 

Керівник:

 

-------------------------------------------

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 290 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

1215 - | 1168 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.