Лекции.Орг


Поиск:




Основні характеристики авіаційних бомб.




Авіаційні бомби.

Призначення і класифікація авіаційних бомб

Система авіаційних бомбардувальних засобів ураження складається з авіаційних бомб, разових бомбових касет (РБК), разових бомбових в'язок (РБС), запальних баків (ЗБ), а також спеціальних засобів призначених для ураження підводних і підводних морських цілей (авіаційні морські міни, авіаційні торпеди).

Авіаційними бомбами називаються некеровані бомбардувальні засоби ураження, що скидаються з літаків (вертольотів) для ураження різних об'єктів на землі і на воді (під водою) а також для забезпечення вирішення спеціальних і допоміжних завдань.

Залежно від призначення і вирішуваних завдань авіаційні бомби із звичайним зарядом підрозділяються на дві групи:

- авіаційні бомби основного призначення;

- авіаційні бомби допоміжного (спеціального) призначення.

Кожна група включає декілька типів бомб. Типа авіабомби визначає вид приголомшуючої дії або характер її цільового призначення.

Авіаційні бомби основного призначення призначені для безпосередньої дії на мету вибуховою хвилею, осколками або вогнем.

За своїми конструктивними схемами, що визначає умови бойового вживання і особливості балістичних траєкторій, вони у свою чергу підрозділяються на дві групи:

- авіабомби звичайної конструкції з незмінювальними у польоті балістичними характеристиками - звичайні авіабомби;

- авіабомби, в конструкції яких є гальмівні пристрої, що забезпечують можливість вживання авіабомб з малих і гранично- малих висот - штурмові авіабомби.


За способом дії на мету і спорядженням авіаційні бомби основного призначення підрозділяються на наступних типів:

- фугасні авіабомби (ФАБ);

- осколко-фугасні авіабомби (ОФАБ);

- осколкові авіабомби (АТ);

- об’ємно-детонуючі авіабомби (ОДАБ);

- бетонобійні авіабомби (БЕТАБ);

- протитанкові авіабомби (ПТАБ);

- запальні авіабомби (ЗАБ);

- запальні баки (ЗБ);

- протичовнові авіабомби (ПЛАБ);

- авіаційні міни (АМ).

Авіаційні бомби допоміжного (спеціального) призначення призначені для виконання допоміжних і спеціальних завдань (освітлення місцевості при нічному повітряному фотографуванні, імітації ядерних вибухів, забезпечення прицільного скидання авіаційних бомб основного призначення для літаководіння і забезпечення бойових дій наземних військ).

Авіаційні бомби допоміжного (спеціального) призначення підрозділяються на наступних типів:

- авіабомби, що світять (САБ);

- фото світлові авіабомби (ФОТАБ);

- кольорові орієнтирно-сигнальні авіабомби (ЦОСАБ);

- денні орієнтирно-сигнальні авіабомби (ДОСАБ);

- нічні орієнтирно-сигнальні авіабомби (НОСАБ);

- орієнтирно- морські авіабомби (ОМАБ);

- димові авіабомби (ДАБ);

- імітаційні авіабомби (ІАБ);

- практичні авіабомби (ПАБ);

- агітаційні авіабомби (АГИТАБ);

- учбові протичовнові авіабомби (УПЛАБ).


Основні характеристики авіаційних бомб.

Основними характеристиками авіаційних бомб є:

- калібр;

- характеристичний час;

- коефіцієнт наповнення;

- показники ефективності дії.

Калібром називається номінальна маса бомби в кілограмах для якої встановлені певні габарити і інші основні конструктивні характеристики (довжина авіабомби, діаметр, розмах, довжина стабілізатора і ін.).

Калібр бомби вказується в її шифрі після позначення типа: ФАБ-250, АТ-10. ЗАБ-2,5.

Якщо фактична маса бомби відрізняється від її калібру більш ніж на 10 - 15%, то після калібру в шифрі вказується фактична маса бомби: АТ-50-100 (осколкова бомба калібру 50 кг, що має масу 100 кг).

Крім того, в шифрі можуть вказуватися додаткові відомості про бомби: рік модернізації матеріал виготовлення, конструктивні особливості бомби. Наприклад: САБ-250-180 МФ - авіаційна бомба, що світить, калібром 250 кг, вагою 180 кг.

Для авіаційних бомб, що перебувають на озброєнні ВВС установлено наступні калібри: 0,5 кг, 1 кг, 2,5 кг, 10 кг, 25 кг, 50 кг, 100 кг, 250 кг, 500 кг, 1500 кг, 3000 кг, 5000 кг, 9000 кг.

Характеристичний час бомби є характеристикою балістики (аеродинамічною якістю) бомби. Характеристичним часом називається час падіння з висоти 2000 м в умовах стандартної атмосфери, скинутої з літака, горизонтально зі швидкістю 40 м/сек (144 км/г). Характеристичний час залежить головним чином від форми авіабомби.

На озброєнні ВПС встановлені наступні калібри: 0,5 кг, 1 кг, 2,5 кг, 10 кг, 25 кг, 50 кг, 100 кг, 250 кг, 500 кг, 1500 кг, 3000 кг, 5000 кг, 9000 кг.

Сучасні авіабомби мають характеристичний час в межах від 20 до 34 с. Характеристичний час визначається за даними продування корпусів бомб в аеродинамічній трубі або відстрілу із спеціальних знарядь.

Коефіцієнт наповнення є одною з характеристик руйнівної здатності авіабомб. Коефіцієнтом наповнення авіабомби називається відношення маси вибухової речовини, що містить в бомбі до повної маси авіабомби у відсотках.

Величина коефіцієнта наповнення залежить від типа і калібру авіабомби і вагається в межах від 3 до 50%. Наприклад для фугасних авіабомб 42 - 50%, для осколково-фугасних 26 - 36%, для осколкових - 5 - 20%.

Показниками ефективності називаються чисельні критерії, що дозволяють порівнювати між собою по ефективності дії різних типів авіаційних бомб.

Конкретний вид показника ефективності залежить від типа авіаційної бомби і досягається в результаті ударного (пробивного), фугасного, уламкової, запальної, кумулятивної дії. Для даного типа авіаційної бомби одна з вказаних дій є основною, а інші - допоміжними.

Наприклад, для фугасних авіабомб основним показником ефективності є фугасне, а допоміжними - ударна, осколкова і запальна дія.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1894 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1025 - | 846 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.