Лекции.Орг


Поиск:




Способи та засоби розв’язання проблеми




Загальні положення

 

1. Програма регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Каневі на 2016-2020 роки (надалі – Програма) визначає правові, організаційні і фінансові основи відносин щодо регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Каневі, забезпечує участь фізичних осіб та громадських організацій у виконанні заходів, спрямованих на регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами, способом біостерилізації.

2. Програма розроблена відповідно до вимог Законів України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про тваринний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про ветеринарну медицину» тощо.

3. Реалізація Програми повинна здійснюватися виключно гуманними методами, що виключають жорстоке поводження з тваринами, відповідно до законодавства України.

4. Реалізація Програми повинна здійснюватися в весняно-осінній період (квітень-жовтень).

5. Евтаназію тварин можливо застосовувати тільки у двох випадках:

5.1. За наявності письмового висновку ветеринарного лікаря у разі невиліковної хвороби тварини.

5.2. За наявності порушень у поведінці тварини, які є незворотними, та встановлені виключно ветеринарним лікарем.

6. Забороняються негуманні, хворобливі методи евтаназії тварин.

7. Дія Програми передбачається протягом 2016–2020 років на території м. Канева.

Опис проблеми і обгрунтування необхідності

Прийняття Програми

 

Щороку від мешканців міста та представників організацій надходять звернення з проханням вирішити питання щодо збільшення на вулицях міста кількості безпритульних тварин.

За інформацією директора КП «Місто», в адміністративних межах Канева налічується більше ніж 500 безпритульних тварин (собак) – ситуація загрозлива для міста, в разі, якщо не вживати механізми контролю чисельності тварин.

У результаті вивчення практичного досвіду європейських країн і інших міст України у цій сфері, слід зробити висновок, що найбільш ефективним і науково підтвердженим методом зменшення чисельності безпритульних тварин є метод біостерилізації. За цим методом безпритульні тварини після відлову не знищуються, а доставляються до стерилізаційного центру (за наявності) або ветеринарної клініки, де тварини стерилізуються, отримують щеплення від сказу, обробляються від паразитів та відпускаються на колишнє місце мешкання.

Окрім цього, стерилізовані тварини, які повертаються до попереднього місця перебування, мають бути візуально ідентифіковані.

Серед інших важливих аргументів на користь прийняття цієї Програми потрібно виділити такі:

1) організаційно-економічні: відсутнє фінансове забезпечення питань відлову, стерилізації та післяопераційної перетримки безпритульних тварин за рахунок міського бюджету міста Канева, не передбачені видатки на проведення обліку, ідентифікації і супроводу безпритульних тварин.

2) виробничо-технічні: відсутня комунальна виробничо-технічна база ветеринарного обслуговування і післяопераційного утримання безпритульних тварин, транспортування, введення сучасних гуманних методів їх знерухомлення та відлову.

Таким чином, з врахуванням ситуації, що склалась в місті Каневі у сфері поводження з безпритульними тваринами, виникла нагальна необхідність принципово вирішувати проблему способом прийняття цієї Програми.

 

Мета і завдання Програми

 

1. Основною метою Програми є зменшення кількості безпритульних тварин у місті Каневі на основі гуманного та відповідального ставлення до них, за принципом ВСВ (відлов - стерилізація - випуск)

2. Для досягнення поставленої мети передбачається виконання таких завдань:

2.1. Виконання заходів з відлову, біостерилізації, щеплення, профілактичних обробок безпритульних тварин.

2.2.Облаштування спеціально обладнаного приміщення для післяопераційної перетримки безпритульних тварин на базі КП «Місто».

2.3. Розробка та впровадження системи обліку та ідентифікації безпритульних тварин.

2.4. Проведення в місті інформаційно-просвітницьких заходів щодо гуманного поводження з безпритульними тваринами.

2.5. Налагодження співпраці з місцевими громадськими організаціями по захисту тварин, волонтерами та опікунами безпритульних тварин.

Способи та засоби розв’язання проблеми

 

1. Програма виконується способом організації відлову безпритульних тварин із застосуванням методики біостерилізації.

2. Відлов, біостерилізацію з післяопераційною перетримкою, щеплення, профілактичні обробки та повернення безпритульних тварин на місце мешкання здійснює КП «Місто», залучаючи на договірних засадах клініки ветеринарної медицини, громадські організації по захисту тварин та опікунів цих тварин.

3. Відлову підлягають всі без винятку безпритульні тварини, але перевага надається тваринам жіночої статі. Не підлягають відлову тварини, які раніше були простерилізовані та повернені до попереднього місця мешкання і візуально ідентифіковані.

4. Відлов безпритульних тварин проводиться працівниками КП “Місто“ самостійно або за заявкою фізичних осіб, які проживають на відповідній території.

4.1.Мешканцям міста (опікунам) дозволяється самостійно доставляти до ветеринарних клінік безпритульних тварин на біостерилізацію з дотриманням вимог діючого законодавства України.

4.2.Громадські організації, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, та волонтери (опікуни) можуть надавати допомогу при відлові безпритульних тварин та поверненні їх до попереднього ареалу існування.

5.Відлов безпритульних тварин здійснюється на адміністративній території міста Канева. Відлов безпритульних тварин поза межами міста забороняється.

6.Відлов тварин повинен здійснюватись працівниками, які мають відповідну кваліфікацію, будь-якими незабороненими засобами і методами з дотриманням принципів моралі та виключаючи жорстоке поводження з тваринами. У разі потреби працівник служби відлову зобов’язаний надавати тваринам першу допомогу. Цуценята повинні відловлюватися і доставлятися разом із самкою.

7.До засобів відлову належать:

7.1.Механічний – відлов тварин за допомогою спеціальних механічних пристосувань (петлі, сачки, сітки, жорсткі нашийники) або руками (тільки тварин, які визнані потенційно безпечними).

7.2. Медикаментозний – введення в організм тварини спеціальних лікарських засобів (снодійних, міорелаксантів, транквілізаторів), що забезпечують знерухомлення тварини (проводиться лише з дозволу відповідального за відлов ветеринарного лікаря).

7.3. Комбінований – із застосуванням медикаментозного та механічного способів відлову (проводиться лише з дозволу відповідального за відлов ветеринарного лікаря).

8. Транспортування тварин, яких відловили, повинно здійснюватись на спеціально обладнаних для розміщення тварин автомобілях. При завантаженні, транспортуванні і вивантаженні тварин повинні використовуватися пристрої і прийоми, що запобігають травмам, каліцтву або загибелі тварин.

9. Біостерилізація з післяопераційною перетримкою, вакцинація та профілактичні обробки безпритульних тварин проводиться на базі стерилізаційного центру (за наявності), а також в інших установах ветеринарної медицини на договірних засадах. Ветеринарні процедури з тваринами, які можуть заподіяти їм біль, повинні проводитися в умовах знеболювання, за винятком тих процедур, що відповідно до ветеринарних правил виконуються без анестезії.

9.1. Для післяопераційної перетримки можуть використовуватись інші спеціально обладнанні приміщення, які відповідають нормам встановленим чинним законодавством в сфері гуманного поводження з тваринами.

10. Після стерилізації тварини підлягають ідентифікації (чіпуванню), занесенню інформації про них до бази даних безпритульних тварин та післяопераційній перетримці протягом не менше 7 днів.

11. Після перетримки тварини повинні бути повернуті до місця відлову.

12. Для впорядкування оперативної роботи з безпритульними тваринами, створюється база даних з ідентифікаційними номерами, які присвоюються стерилізованим тваринам.

13. Реалізація Програми передбачає такі інформаційно-просвітницькі та виховні заходи серед населення:

13.1. Проведення просвітницької роботи серед населення з питань, пов’язаних з гуманним та відповідальним ставленням до тварин.

13.2. Виготовлення та розміщення соціальної реклами.

13.3. Участь в інформаційних кампаніях та культурно–масових заходах із залученням засобів масової інформації.

13.4. Пропаганду гуманного поводження з безпритульними тваринами у засобах масової інформації.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 177 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

809 - | 736 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.