Лекции.Орг


Поиск:




Вимоги до написання і оформлення рефератів. Написання реферату це один із видів самостійної роботи студентів, який має за мету розвиток і вдосконалення наступних умінь:




Написання реферату це один із видів самостійної роботи студентів, який має за мету розвиток і вдосконалення наступних умінь:

· розширювати і поглиблювати знання з основних питань академічної, фундаментальної і прикладної психології;

· обґрунтовувати актуальність визначеної проблеми, її значення для теорії і практики сучасної науки та освіти;

· вивчати стан дослідженості теми у науковій літературі, критично і творчо підходити до обраної теми;

· добирати літературу до теми реферату, розвивати вміння самостійної роботи з літературними джерелами;

· аналізувати різні теоретичні підходи до вивчення обраної теми роботи;

· формувати навички пов¢язувати теоретичні знання з практикою професійної діяльності;

· робити аргументовані висновки.

Кожна із виконаних робіт реферативного характеру повинна відповідати таким вимогам:

1. самостійного виконання відповідно до назви теми;

2. послідовності викладання матеріалу й термінологічної точності при описанні, чіткого і лаконічного викладу своїх думок;

3. орфографічної, синтаксичної і стилістичної грамотності викладу матеріалу;

4. належного зовнішнього оформлення роботи.

В рефераті студенти повинні розкрити тему шляхом вивчення й узагальнення відповідних літературних джерел. Основна література підбирається за списком, який рекомендується кафедрою (викладачем), а додаткова, що дозволяє більш повно розкрити окремні питання теми, підбирається студентами самостійно.

Перш ніж написати реферат, необхідно вивчити рекомендовану літературу, скласти план написання роботи і підготувати ілюстративний матеріал (за необхідністю). Теоретичне обґрунтування необхідно підкріплювати прикладами із власного досвіду, професійної діяльності (для студентів-заочників), малюнками, фото, схемами, таблицями тощо. Робота буде мати цінність, якщо в ній одне положення порівнюється з іншим, аргументується кращий, передовий досвід, доводиться необґрунтованість поглядів окремих авторів або неактуальність їх думок.

Робота повинна бути оформлена в такій послідовності: титульний лист, детальний план або зміст з зазначенням номерів сторінок, з яких починається те чи інше питання плану, вступ, виклад теми за розділами, висновки, список літератури, яка використовувалась при написанні роботи, додаток (за необхідністю).

У додатку можуть бути описані тестові методики, наводитися громіздкі таблиці та інший ілюстративний матеріал. У випадку наведення наочних ілюстрацій, схем, малюнків необхідно їх пронумерувати і під кожним помістити коротке пояснення їх змісту. У тексті роботи, де повинні бути ілюстрації, слід посилатися на їх порядкові номери.

Оформлення реферату.

Реферат повинен бути виконаний українською мовою, акуратно, чисто і оформлений на аркушах формату А4 (210 х 297 мм) рукописним, машинописним або машинним засобом на одному боці білого паперу через півтора інтервали (28-30 рядків на аркуш). Машинним способом роботу виконують шрифтом Тіmеs New Roman, кегль 14 з використанням друкувальних і графічних пристроїв виведення ЕОМ. Текст роботи слід друкувати, дотримуючись таких берегів: верхній, лівий і нижній край не менше 20мм, правий - не менше 10 мм. Загальний обсяг реферату, виконаного машинописним або машинним способом - 7-12 сторінок.

Сторінки роботи слід нумерувати арабськими цифрами, притримуючись наскрізної нумерації впродовж усього тексту (включаючи додатки). Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Ілюстрації (рисунки, графіки, схеми, діаграми тощо) слід розміщувати в роботі безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання в роботі.

Використання в роботі основних цитат, цифрових даних, схем, формул тощо, запозичених з літературних й інших джерел, а також запозичення думок, висновків і т.п. інших авторів, обов'язково супроводжується посиланням на назву джерела.

Бібліографічні зведення про посилання на твори варто наводити відповідно до основних правил бібліографічного опису джерел.

Посилання в тексті роботи краще використовувати всередині тексту. Якщо в тексті роботи вказують ім'я автора і заголовок видання, на яке дають внутрішньотекстове посилання, ці зведення в посиланні не повторюють; відсутні елементи опису наводять у круглих дужках.

У внутрішньотекстовому посиланні на джерела, включені у перелік посилань, після згадування про нього (чи цитати з нього) у квадратних дужках вказують номер, під яким воно значиться в переліку, і сторінки, наприклад, [13, С.39]. Якщо ж посилання наводяться на кілька джерел, між ними ставиться крапка з комою, наприклад, [6, 77; 12, 50; 15, 34], або без зазначення сторінок - [6; 12].

Друкувати роботу слід у двох примірниках. Один з них (перший) подається у вказаний строк на перевірку, а другий - студент залишає в себе для практичного користування або після відповідного опрацювання для написання першого розділу курсової роботи. Всі аркуші роботи треба скріпити. Недбало виконані роботи без перевірки повертаються студентам.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 173 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

833 - | 667 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.