Лекции.Орг


Поиск:




До виконання практичної роботи




1. В першому завданні, користуючись даними таблиці, розрахуйте частку людей середнього (працездатного віку). Все населення країни становить 100%, а частка дітей (колонка 3) та людей похилого віку (колонка 5) у відсотковому значенні подаються в таблиці. Додайте відсоткові значення групи дітей та людей похилого віку. Відніміть від 100% цю суму та отриманий результат запишіть до колонки 4, де зазначено частка людей похилого віку. Приклад розрахунку наведений для країни Японія. Визначте за картою атласу (сторінка 5) та схемою (сторінка 11) тип відтворення населення наведених країн і запишіть до таблиці в колонку 6. Визначте за картою атласу (сторінка 1) та схемою (сторінка 7) тип країни за рівнем економічного розвитку наведених країн і запишіть до таблиці в колонку 7. Враховуючи те, що економічно активне населення (ЕАН) є значною частиною людей працездатного віку (колонка 8), адже є частка людей працездатного віку, які з певних причин не зайняті в суспільному виробництві, розрахуйте цю частку і запишіть отримані дані до колонки 9. За картами атласу (сторінка 2 – 3) встановіть регіон, до якого належить кожна країна. Запишіть визначений регіон до таблиці (колонка 10), відповідно до кожної країни.

 

2. В другому завданні, користуючись даними таблиці, побудуйте стовпчикову діаграму за даними колонки 4, де визначили частку населення середнього (працездатного) віку. Оскільки все населення становить 100%, то частка працездатного віку є найбільшою. Оберіть найвищий показник серед всіх названих для населення працездатного віку. Візьміть за 10% одну строчку, та зазначте градацію по шкалі Y, починаючи від 0. По осі Х за основу візьміть 5 мм для одного стовпчика, та відкладіть відповідну кількість поділок через 5 мм за кількістю країн та регіонів, які треба показати: спочатку світовий показник, потім європейський, далі за таблицею (колонка 4) обираєте європейські країни, і так далі: середній по Азії, та країни Азії, середній по Англо-Америці та країнам, середній по Латинській Америці та країнам, середній по Австралії та Океанії, та країнам. Щоб зробити висновки, треба проаналізувати побудовану діаграму. Для цього треба визначити, які регіони і країни мають показники вищі від світового, а які менші, які країни мають вищі показники від регіонального, а які нижчі.

 

 

3. Згадайте поділ населення на вікові групи та причини, які впливають на формування частки населення: природний приріст, який залежить від рівня народжуваності та смертності, характерні для першого та другого типів населення. А також чинники, від яких залежить і природний приріст, і народжуваність, і смертність, і тривалість життя в різних типах відтворення населення. В завданні третьому саме ці чинники треба проаналізувати для пояснення впливу на різну частку людей працездатного віку в країнах з різними типами відтворення населення.

 

4. В четвертому завданні треба проаналізувати дані таблиці з колонки 8, порівняти їх із середнім світовим показником, і зробити висновки, в яких країнах він є вищим, в яких нижчим за світовий. Пояснити причини такої відмінності, враховуючи типи відтворення населення, тривалість життя та рівні економічного розвитку різних країн.

 

5. Згадайте основні галузі господарства, в яких переважно зайнято населення країн. Розгляньте карту зайнятості населення (атлас ст. 7), теоретичний матеріал для практичної роботи. В завданні п’ятому розгляньте і проаналізуйте структуру зайнятості різних країн світу, поданих в таблиці. Визначте особливості їх структури в залежності від рівня розвитку країн, та поясніть, чому існують такі відмінності.

 

6. Згадайте, що таке галузева структура господарства та структура зайнятості населення. У висновку поясніть, який існує взаємозв’язок між ними взаємозв’язок, як і чому на галузеву структуру і структуру зайнятості впливає рівень економічного розвитку країни. Обґрунтуйте свою відповідь.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 253 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

790 - | 761 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.