Лекции.Орг


Поиск:




Мовні логічні завдання як особливий вид розповіді




До сюжетних розповідей належать і словесні логічні завдання як різновид розповіді, в якій перед дітьми ставлять проблемні питання, які діти повинні розв’язати.

Проблемні питання повинні ставитися з дотриманням певної логічної послідовності:

- викликати у дітей активне пізнавальне ставлення, внутрішню цікавість,

- створювати інтерес до засвоєння знань;

- розкривати причинні зв’язки;

- сприяти доказовості та критичному мисленню;

- викликати у дітей гуманні почуття, доброту, співчуття.

Словесні логічні завдання використовують переважно тоді, коли у дітей вже склалися певні знання про природу. Особливе значення мають ті логічні завдання, які спонукають дітей до природоохоронних заходів, та виконання певних правил.

1.Потрібно оберігати рослини, тварин, не брати їх з місць життя.

2. Дбайливо ставитися до землі, води, повітря, бо середовище проживання живих істот. Про землю потрібно турбуватися, підживлювати її. Воду потрібно використовувати економно, бо без неї неможливе життя. Не можна забруднювати водойми, кидати туди предмети. Не можна розпалювати багаття, бо це забруднює повітря.

3. Під час перебування в природі треба пам’ятати, що там постійно живуть тварини, що це їхня домівка. Не можна пошкоджувати рослини і шкодити тваринам. («Толик з мамою пішли купатися на річку. – Дивися, мамо, скільки великих черепашок у воді. Можна я з ними пограюсь? – запитав Толик у мами. – Не можна, - відповіла мама. Що це були за черепашки? Чому мама не дозволила гратися з ними?»

Словесні логічні завдання використовують і в повсякденному житті і на заняттях.

Широке використання розповіді в роботі з дошкільнятами вимагає від вихователя достатніх природничих та знань про методику їх викладу.

 

3. Використання книги в ознайомленні з природою

Велику роль в ознайомленні дітей з довкіллям відводять дитячій природничій літературі. Твори дитячої літератури сприяють розширенню знань дітей про природу, знайомлять з різноманітними явищами у живій і неживій природі, збагачують мову дітей, формують уміння образного мислення.

Письменники знайомлять дітей з природою жанром дитячої казки чи реалістичного оповідання. Добираючи художні твори для дітей слід дотримуватися наступних вимог:

- відбирати достовірну, наукову і реальну інформацію;

- матеріал, який розкриває зв’язки і залежності у природі повинен бути доступний для дітей певної вікової групи;

- зміст творів повинен бути цікавим, привабливим для слухання;

- мова творів повинна бути виразною, поетичною;

- тексти творів повинні мати чітку природоохоронну спрямованість.

Даним вимогам відповідають твори письменників-класиків (К.Д.Ушинський «Чотири бажання», «Бішка», «Васька», «Діти у гаю», «Історія однієї яблуньки», «Як сорочка в полі виросла» в яких цікаво доступно описуються явища природи, сезонні зміни і праця людей у природі.

Надзвичайно велике значення мають твори Л.М.Толстого «Кошеня», «Лев і собачка», «Пожежні собаки», «Стрибок», «Акула».

Твори В. Біанкі, які написані в жанрі пізнавальної казки («Перше полювання», «Хвости», «Пригоди муравлика», «Чий ніс кращий», «Лісові хатинки»).

Твори глибокого екологічного спрямування М. Пришвіна»Золотий луг», «Старий дуб». І. Акімушкін «Чиї сліди», «Це все кішки», «Це все собаки»

Поряд з прозовими потрібно добирати поетичні твори. Велике зацікавленя в дітей викликає поезія Т.Г.Шевченка, Л.Українки, В. Сосюри, І.Франка, А. Барто,

Л. Костенко, Є.Шморгуна та ін.

Видавництво «Веселка» видає для дошкільнят пізнавальні книги про природу «Весна», «Літо», «Квіти», «Журавлина», «Що ти знаєш про комах», «Що ти знаєш про риб», «Що ти знаєш про тварин». В цих книгах є цікава інформація та яскраві ілюстрації для дітей, а також розроблені завдання, виконання яких допомагає кращому засвоєнню прочитаного. Дитячу літературу слід використовувати як під час занять так і в повсякденному житті.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1434 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студенческая общага - это место, где меня научили готовить 20 блюд из макарон и 40 из доширака. А майонез - это вообще десерт. © Неизвестно
==> читать все изречения...

947 - | 897 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.