Лекции.Орг


Поиск:




Управління ризиками проектної діяльності.




Однією із задач, розв'язуваних у рамках управління проектами, управління ризиками проектної діяльності. Оскільки ризики присутні на всіх фазах та етапах проектної діяльності, функція управління проектними ризиками не зникає до закриття проекту.

Для розробки методології і технології управління проектними ризиками істотно важливими з «управління ризиками» є наробітки, що стосуються методів оцінки ризиків, моніторингу і прогнозування ризиків, інформаційного забезпечення управління ризиками й ін. До цього часу досить добре структуризована діяльність з управління ризиками, що включає такі основні напрямки (етапи):

1.Ідентифікація (виявлення) ризику.

2. Оцінка ризику.

3. Вибір методу і заходів (інструментів) управління ризиком.

4. Запобігання і контролювання ризику.

5. Фінансування ризику.

6. Оцінка результатів.

Перші два напрямки (етапи) прийнято називати аналізом ризику. При цьому ідентифікація ризику відноситься до якісного аналізу, а оцінка ризику до кількісного аналізу. Серед кількісних методів аналізу ризику найбільш відомими в теорії управління ризиками є: статистичні методи (метод РЕКТ), метод статистичних випробувань (наприклад, метод Монте-Карло); аналіз доцільності витрат; метод експертних оцінок; аналітичні методи (аналіз чутливості моделі, аналіз величини відносних ризиків, метод аналогій) та ін.

Важливим є також етап вибору методу і заходів управління ризиком. Поняття «метод» і «міра (інструмент)» управління ризиком мають розбіжності. «Метод» має більш широкий зміст, ніж «захід». У рамках обраного методу можна використовувати вже конкретні заходи (інструменти). Сучасна теорія і практика базуються на чотирьох основних методах управління ризиком:

1) скасування ризику;

2)запобігання і контролювання ризику;

3) страхування ризику;

4) поглинання ризику.

Скасування ризику означає відмовлення від даного виду діяльності або таку істотну (радикальну) трансформацію діяльності, після якої даний ризик елімінується.

Запобігання і контролювання ризику - це організація діяльності таким чином, щоб учасники проекту могли максимально впливати на фактори ризику і мали можливість знижувати імовірність настання несприятливої події; контролювання ризику включає комплекс заходів, спрямованих на обмеження втрат, якщо несприятлива подія все-таки наступила.

Страхування ризику - це метод, що дозволяє знизити збиток, який виникає в ході діяльності, за рахунок фінансової компенсації зі страхових фондів.

Поглинання ризику - це такий спосіб ведення діяльності, при якому збиток у випадку матеріалізації ризику лягає цілком на його учасника (учасників). Даний метод управління ризиком звичайно застосовується, коли ймовірність ризику невелика або збитки у випадку його настання не чинять сильного негативного впливу на учасника (учасників) діяльності.

Етап вибору методу і заходів управління ризиком повинен передувати ухваленню рішення про початок реалізації проекту Запізнення у виборі може призвести до серйозних наслідків для учасника (учасників) діяльності або виникнення серйозних розбіжностей між учасниками. Вибір оптимального набору методів і заходів з управління ризиком, як правило, вимагає серйозних і напружених переговорів між всіма учасниками проекту.

Запобігання і контролювання ризиків передбачає конкретні організаційно-технічні заходи на основі визначених раніше планів і програм. У рамках цього напрямку, зокрема, здійснюються такі заходи:

ü моніторинг ризиків;

ü прогнозування ризиків;

ü інформування керівництва про небезпеки, що загрожують, і вироблення рекомендацій у зв'язку з цим;

ü спеціальні організаційно-технічні заходи в рамках програм запобігання і контролювання ризиків (навчання персоналу, закупівля спеціального устаткування для ліквідації наслідків катастроф і аварій, упровадження систем електронного контролю за функціонуванням машин і устаткування й ін.).

Дієвість запобігання і контролювання більшості ризиків очевидна. Проте є ризики, які не можна запобігти або зменшити (тобто вони знаходяться поза межами впливу учасника (учасників) діяльності), і ризики, по яких превентивні заходи можуть виявитися недоцільними через високі витрати. У зв'язку з цим застосовується метод фінансування ризику. Під ним розуміється виділення учасникам діяльності коштів для самострахування (самострахування - резервування коштів учасників діяльності на покриття збитків у випадку настання визначених подій), взаємного страхування і страхування за допомогою професійного страховика з метою захисту своїх майнових інтересів при настанні визначених подій.

Оцінка результатів - це підсумок діяльності в галузі ризику-менеджменту в рамках даного проекту; проводиться на базі широкого масиву зібраної інформації і має на меті коректування методик аналізу ризику, оцінку ефективності використання окремих інструментів ризику-менеджменту, ефективності витрат на управління ризиками в цілому. Рекомендації та висновки, отримані в ході оцінки результатів, використовуються при реалізації таких проектів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 306 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Два самых важных дня в твоей жизни: день, когда ты появился на свет, и день, когда понял, зачем. © Марк Твен
==> читать все изречения...

772 - | 707 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.