Лекции.Орг


Поиск:




Про введення української мови в школах і радянських установах




 

Постанова РНК УСРР від 21 вересня 1920 року

Рада Народних Комісарів постановляє:

1. Доручити НКО терміново розробити план широкого розвитку виховних і освітніх закладів усіх ступенів і розрядів з українською мовою викладання.

2. Негайно запровадити обов’язкове вивчення української мови в усіх учбово-виховних закладах з українською мовою викладання.

3. Звернути увагу на особливо серйозне вивчення української мови в усіх постійних і тимчасових закладах по підготовки працівників освіти, причому частину їх треба негайно ж перевести на українську мову викладання.

4. Поставити в обов’язок Державному видавництву подбати про видання, за погодженням з НКО, достатньої кількості підручників українською мовою, так само як і художньої літератури і всіх інших видань.

5. Наркомпродові і Наркомзему свою популярну і пропагандистську літературу видавати переважно українською мовою.

6. Поставити в обов’язок виконкомам мати в кожному губернському місті не менше однієї української газети.

7. Наркомосові через його місцеві органи негайно ж організувати в усіх губернських і повітових містах вечірні школи для навчання української мови радянських службовців.

8. Поставити в обов’язок усім радянським установам подбати про залучення співробітників, які знають українську мову і можуть нею задовольняти запити населення.

9. Поставши в обов’язок Робітничо-селянській інспекції стежити за точним виконанням цього декрету.

Голова РНК УСРР Х. Раковський

Собрание узаконений и распоряжений Рабоче-крестьянского правительства Украины. – 1920. – № 24. – С. 509.

Історичний фон

Виходячи з потреб підготовки вихідців із пролетарського середовища для вступу до вищої школи, в Україні 1921 р. почали створювати робітничі факультети, які повинні були виконувати два завдання: по-перше, готувати робітників і селян до навчання у ВНЗ, а по-друге, здійснювати партійно-радянський вплив на внутрішнє життя інститутів. Наявність груп молоді пролетарського середовища потребувала організації для них додаткових навчальних занять, які мали скорегувати різницю у рівні знань цих груп і абітурієнтів, що мали середню освіту. Керівництво НКО вважало, що робітфаки повинні, в першу чергу, функціонувати при технічних і сільськогосподарських інститутах.

Документ № 11

 

Про організацію робітничих факультетів

Декрет РНК УСРР від 7 березня 1921 року

З метою підготування з робітників міста й села науково-освічених організаторів соціалістичного господарства, а також з метою дійсного оробітничення існуючих вищих інститутів Раднарком ухвалив:

1. Доручити НКО організувати не пізніше 1 травня 1921 р. дворічні робітничі факультети:

а) в Харкові з відділами індустріально-технічним і сільськогосподарським;

б) в Бахмуті з відділом гірничим;

в) в Катеринославі з відділом гірничим;

г) в Києві з відділом індустріально-технічним і сільськогосподарським;

д) в Одесі з індустріально-технічним і сільськогосподарським;

є) у Шостці (Чернігівщина) з індустріально-технічним;

ж) в Миколаєві з індустріально-технічним.

2. Установити прийом до робітничих факультетів (не вище 200 на кожний) виключно по відрядженнях профспілок, Комнезамів і радянських партій в порядку, встановленому НКО за згодою з Півдбюро ВЦРПС.

3. Визнати організовані робітничі факультети мілітаризованими, поширивши на них усі обов’язки (в розумінні шкільно-трудової дисципліни) і користі (в розумінні забезпечення), встановлені для мілітаризованих Вищих шкільних закладів.

4. Покласти обов’язки на господарчі комісаріати всіляко допомагати НКО при організації та влаштуванні робітничих факультетів.

5. НКО видати всі необхідні положення та інструкції.

Голова РНК УСРР Х. Раковський

Культурне будівництво в Українській РСР. 1917–1959. У 2-х т. – Т. 1 (1917 – червень 1941). – К., 1959. – С. 95–96.

Історичний фон

Поряд із заходами реорганізації структури вищої школи радянська влада приділяла увагу змістові навчання і перебудові навчально-методичної роботи інститутів на основі її зв’язку з практичним життям. З цією метою ЦК КП(б)У спрямовував увагу НКО УСРР і місцевих партійних органів на докорінну перебудову навчально-методичної діяльності вищих навчальних закладів. За постановою РНК УСРР від 26 квітня 1921 р. на всіх факультетах і відділеннях вводилось обов’язкове викладання предметів соціально-політичного наукового мінімуму, а саме з громадських і природничих наук.

Документ № 12





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 399 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

1322 - | 1153 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.